LFG.HU

StB
ismertetőCimkek
Nem újdonság a gyengébb nemet állítani egy akciódúsabb film fókuszpontjába, aztán hagyni, hogy képviselője – akit gyakran inkább a neve, semmint a tehetsége, neadj’isten testi adottságai (értsd: izmos, maszkulin, akcióra termett) okán válogattak be – a gazdagon adagolt nyomás hatására elforralja maga körül az összes gátló tényezőt, és végül, teszem azt, sikeresen elcsavarja a kiszemeltnek a fejét, megszervezi azt az esküvőt, visszaszerzi azt a drágakövet… vagy épp golyót röpít egy elnök agyféltekéi közé, miután félrehajolt és elfutott annyi kilőtt töltény elől, hogy azok fémtömegéből simán fröccsönthető lenne egy vadiúj Szabadság-szobor.
 
 
Ezúttal az USA és Oroszország kölcsönös puszipajtásságának zálogaként, aminek a film eseményeit tekintve nem is akkora túlzás a szükségét látni: Salt olyan példátlanul megszívatja mindkét ország ilyen-olyan állam- és titkosügynökségeit, valamint megtapossa államérdekeit, hogy a hidegháború szerelmeseinek még a lábujjai is bizseregni fognak a gyönyörtől – vagy a borzalomtól, kinek hogy. Én például nem sejtettem, hogy egy Jolie-forma karakternek szinte könnyebb lesz átlódítania két nukleáris szuperhatalmat az egymás kőkorba bombázásának erkölcsi aggályain, mint feladni végre az anorexia nervosáját és ismét formássá híznia magát, jóllehet már az előzetes is tele volt árulkodó jelekkel.
 
Ami azt illeti, a filmelőzetesből annyira emlékeztem, hogy Éndzsi menekül, mert kémnek nézik, pedig nem az, még ha úgy is viselkedik. A film ezt annyiban pontosítja, hogy Evelyn Salt úgy csinál, mintha menekülne, mert kettős ügynöknek/kémnek nézik, pedig annál jóval összetettebb a helyzet (látszólagos vagy tényleges pálfordulásainak számáról annyit, hogy elmehetne emberi búgócsigának), még ha valójában az egész egy akkurátusan eltervezett, alattomos támadásról szól is különböző politikai nagykutyák, második körben az USA egész lakossága ellen/védelmében.
 
 
 
Az otromba product placementtel teliszemetelt, izgalmasra feszített jelenetek többségében Salt majdhogynem túlszárnyalja Jack Bauert brutalitásban és Jason Bourne-t sunyiságban. Evőpálcikákká karatéjozza minden ellene küldött titkosügynök és rohamosztagos teljes csontvázát, pedig láthatóan még csak a vaságy sincs nála, amivel együtt elérné azt a kritikus negyven kilót. Olyan eséseket él túl, mintha nem is egy akcióthrillert néznénk, hanem egy teljes értékű Supergirl-mozit – ugyan kék-piros maskara, de legalább bugyi nélkül is. (Csak egyszer. Egyetlenegyszer.) A tűzfegyvereket ez a nő is édesen bájos kétbalkézzel tartja, de ha gyilkolásról van szó, Salt fagyosabb és nagyobbat tarol, mint egy jéghegy. A Jolie szőke, később fekete fürtjei mögött ülő fejében, olybá tűnik, az utóbbi évek filmes terméséből magasan kitűnő legveszélyesebb fegyver dolgozik: egy gyilkos szuperkém agya, melynek precizitását nem tompítja a tesztoszteron, kihasználja gyanút kevésbé keltő teste előnyeit, és nem izgatja magát, ha pár tucat ellenségből paradicsompürés tapétát kell fröccsentenie néhány gránáttal, természetesen az Egy és Igaz Ügy érdekében.
 
A film úgy-ahogy szolgáltat némi magyarázatot Salt emberfeletti testi-szellemi-érzelmi képességeire, noha ezek a visszaemlékezések talán még a valószerűtlenül fékevesztett akciójeleneteknél is mesésebbre sikeredtek – viszont szórakoztató, ahogy a hidegháborús múlt ikonikus motívumai átszövik a jelenben játszódó történetet. Valahogy helytelen volna kémfilmnek nevezni egy ilyen alkotást, aminek agresszív ámokfutásait aligha lehetne visszafogottként vagy kifinomultként körülírni, de a kémfilmek rajongói így is megtalálhatják a számításaikat Saltnak az orosz-amerikai kapcsolatok könyörtelen féregtelenítését célzó keresztes hadjáratában. Jó kis akcióthriller, bár talán nem a The Expendables után kellett volna megtekintenem.
 
Pontozás: 3 Liev Schreiber / 5 – és a kérdés, hogy felbérelték-e már valaha ezt a fickót olyan szerepre, amelynek végső jellege, karakterének jelleme nem volt tökéletesen kikövetkeztethető a nyilvánvalóan alamuszi arcberendezéséből?
 
 
 
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.sonypictures.com/movies/salt/site/]
[http://www.imdb.com/title/tt0944835/]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához