LFG.HU

taverna
Ghosty
humorkaCimkek

Embereeeeeek!

(Nem tudom, mennyire lett hatásos a belépő… :-) )
Guys! Átgondoltatok a dolgot?! Mar az, aki helyeselt. Hogy is nézne ki az ilyesmi?

Először is meg kellene határozni a vizsgabizottságot. Esetleg vizsgabiztosokat. Ez történhet A) demokratikus úton, B) diktatórikus (tekintélyelvű) módszerrel, C) kihalásos rendszerrel.

A) Például minden, magát szerepjátékosnak tartó ember (ellenőrzése szimplán csak lehetetlen) elküldi a voksát, hogy o kit szeretne.
Rendszernek mondjuk lekoppintjuk a választásit, vagy csinálunk bele visszahívhatóságot, vagy akármi.
Másik módszer az, hogy megyénként megy 1-1 (vagy 2-2, 5-5, 80-80) ember (nem mindegy, úgyis mindegyik szám 0?! ;-) ). Az ottani választásokat meg majd ott elintézik.

OK, megvan az országos bizottság-kijelölő bizottság, ok szépen összehozzák a bizottságokat. (Ha az előző módszerrel mar a vizsgabiztosokat hoztuk létre, akkor ez a bekezdés átugorható.) Persze a jelentkezőket szigorú teszteknek kell alávetni, hogy alkalmasak-e a jó mesélő k felismerésére.
Mivel ennek a képességnek a megítélése finoman szólva is szubjektív, itt mar bekerül nemi, ‘tekintélyelv’ néven ismeretes kavics a gépezetbe, de hat sebaj, a lényeg az, hogy valahogy összehozták a Mesélő minősítő Bizottságokat.

B) Hat ez elég egyszerű, az általánosan a szerepjátékosok krémjének tartott emberek kerülnek a Minősítőbe (vagy a Minősítő-összerakóba) (ilyen felsorolások nemrég jöttek mar a listára), esetleg azok, akiket az egész hóbelevanc szervezői annak ítélnek. (Teszemazt ha a CoVentus szervezi
(nem személyeskedés, csak ok jutottak először az eszembe, szóval nem megsértődni!), akkor akit TGy meg a normál tagok kijelölnek.) Ha ezzel csak bizottság-összerakó bizottság lesz, akkor tovább az A) pontban leírtak szerint mehet a móka.

C) Ez marha egyszerű: egyes változata szerint aki mar mondjuk nyolc évnél régebb óta foglalkozik RPG-vel, az bekerül; kettes változata szerint mindig a tizenhuszonharmincan legtapasztaltabb RPG-st veszik be a brancsba. (Azér’ kihalásos, mer’ olyan, mint az akadémiai tagság: csak úgy lehet bekerülni, ha az előttünk állók mar eltávoztak az élő szerepjátékosok közül.)

Na, nagyon jó, összeraktuk a minősítő bizottságokat, mert hat ennyire fontos dolgot nem lehet egy-egy emberre bízni! És jönnek a jelentkezők, akik meg akarjak mérettetni magukat.
Befizetik a lemerési díjat (hat valamiből az igazolványokat is csináltatni kell…), kitűzik a vizsgaidőpontot, a delikvens eljön. A következő lepésekből áll a vizsga:

I. A bizottság tagjai a kiválasztott rendszer szerint (tehát lehet majd vizsgázni EarthDawn-ból, M*-ból, AD&D-ből stb., meg külön általános meséléstechnikából is) karaktert alkotnak, a vizsgázó ezt felügyeli.
Minél táposabb, rossz előtörténettel rendelkező stb. karaktereket enged a próbálkozó, annál kevesebb pontot kap erre a részre. (És fordítva is: ha túlságosan megköti a ‘játékosok’ kezet, az se jó.)

II. A vizsgázó összemeséli a karaktereket. Erőltetettség ill. sablonosság eseten kevés pont. (Ez kisebb horderejű feladat, kevesebb max. ponttal –> kisebb súllyal.)

III. A mesélő -wannabe egy kihúzott, előre (mások által) megtervezett szituációt ad elő. Pontozzak a helyszínleírást, a hangulat megteremtését, az egyes karakterek kezelését, a varázslatokkal/egyebekkel (rendszerfüggő) való tápolás-kezdeményezések megtorlását stb.

IV. A mesélő egy általa előzetesen megtervezett szituációt ad elő, hozott karakterekkel. Pontozás mind a III-as pontnál.

V. A mesélő rögtönzési tudását tesztelik le (húzott vagy egy bizottsági tag által mondott helyzetet kell lemesélni). Pontozás mint feljebb, plusz ötletszegénységet is értékelnek.

VI. Elbeszélgetnek a próbálkozóval (olyan kérdéseket is feltesznek neki, mint ‘mi a véleményed arról, hogy’, ‘engedned-e, hogy’, ‘mit csinálnál, ha’).
Itt pontozhatnak egyebet is, pl. beszédhiba. De ez nem biztos.

VII. Kitöltetnek a próbálkozóval egy tesztet olyan kérdésekkel, mint:

‘Az ork THAC0-ja (a) 20 (b) 19 (c) 19,17 és 15 (d) benne van az MC1-ben, majd megnézem’
‘A rapir sebzése ____’

‘A harcos KE-je kezdetben ____’

‘A mérgek táblázata a ____ szabálykönyv ____. oldalán van’

‘Essze: hogyan alkotok NPC-t? (max. 30 sor, max. 5 pont)’

‘Az ábrán látható lény egy (a) ork (b) elf (c) harcos (d) kettő’

Az eredményt aztán kétféleképpen lehet értékelni: vagy megfelelt-nem felelt meg módon, vagy besorolással.

Egyszóval: ROTFL. :-))

 

Ghosty, ‘C’ kategóriás AD&D- és ‘E’ kategóriás általános mesélő


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához