LFG.HU

Ismeretlen
ismertetőCimkek

Rövid ismertetõ az Újvilágról

1997 decemberében egy új szabályrendszert jelentettünk meg. A rendszer jelenleg Interneten érhetõ el, immáron több WEB címen is.

Most rövid ismertetõt olvashatsz, melyben leírjuk, mit és miért alkottunk. Mivel a szerepjáték a kedvenc idõtöltésünk, szívügyünknek érezzük magyarországi helyzetét. Az eddig megjelent szabályrendszerek többeknek elnyerték tetszését, kinek jobban-kinek kevésbé. A jelenlegi gazdasági helyzetben a nyomdaköltségek és a szerepjátékos vevõkör pénzügyi helyzete (a legtöbben nem rendelkeznek önálló keresettel, általában tanulók) erõs ellentétben állnak egymással. Azonban egyre több iskolában van számítógép, és az Internet is sok helyen hozzáférhetõ. Az elektronikus úton történõ megjelenés nem elhanyagolható elõnye, hogy nagy rugalmasságot biztosít, azaz a szabályrendszerbe került gépelési vagy elvi hibákat igen gyorsan, pár napos csúszással ki tudjuk javítani. Ez úton is szeretnék hát felkérni mindenkit, hogy amennyiben játék vagy mesélés, esetleg csak olvasgatás közben valamilyen hibára, következetlenségre bukkan, felfedezését ne temesse el magában! Örömmel vesszük az építõ jellegű javaslatokat és bírálatokat. Azért lehet dicsérni is!

Az alkotógárda igen kis létszámú. Szűken számolva csak ketten vagyunk, ha pedig mindenkit számba veszek, aki részt vett a munkában, a létszám akkor is csak ötre bõvül. A szabályrendszer kidolgozását 1995. decemberében kezdtük meg, és 1996. januárjától már játszunk vele. 1997 augusztusában megkezdõdött az anyag WEB-es formátumba történõ átalakítása. A decemberi megjelenéskor még nem a teljes anyag került fel a hálóra, de további bõvítésekkel áprilisra minden eddig elkészült anyagot sikerült elérhetõvé tennünk.

A szabályrendszer és a világ ingyenes. Célunk nem az anyagi meggazdagodás, hanem az, hogy minél többen foglakozzanak kalandjátékkal az országban és az országhatárokon túl is. (Ezen kívül csak némi becsvágy hajtóerejét használjuk fel a cél eléréséhez.) Tervezzük találkozók, versenyek tartását, az elsõt 1998. novemberére fogjuk meghirdetni. Addig is bemutatókat tartunk a szerepjáték találkozókon.

Most pedig a művünkrõl röviden :

Olyan játékrendszert kívántunk alkotni, mely egyszerű és rugalmas, élvezhetõ és meg nem unható. Természetesen mindenkinek ez a célja. Mi ennek érdekében elhagytunk egy-két – általunk feleslegesnek ítélt – dolgot. Nincsenek kasztok, szintek, nincs képzettségpont és tapasztalati pont. Úgy gondoltuk ezek a dolgok csak feleslegesen korlátoznak az ízlésednek megfelelõ karakterek kidolgozásában és fölösleges tapasztalati pont vadászattá alacsonyítja a szerepjátékot. Igyekeztünk minél nagyobb szabadságot biztosítani ezen a téren, ezért kidolgoztunk több, mint 30 játszható fajt, és közel 200 képzettségbõl válogathatsz.

A karakteralkotásban igyekeztünk minimálisra csökkenteni a véletlen szerepét, hogy valóban olyan lény születhessen a kezed alatt, amilyent elképzeltél. Már a fõértékeidet is magad határozhatod meg és nagyon kevés korlátozás van a képzettségek tanulásában is.

A folyamatos játék során nincs szükséged táblázatokra, legfeljebb ha a karaktered értékei változnak, vagy ha vásárolsz. A karaktered kidolgozáshoz használhatsz táblázatokat, de ha rendelkezésedre áll egy számítógép, akkor rövidesen egy karaktergeneráló program az adatkeresgélést elvégzi helyetted, neked csak válogatnod kell.

Igyekeztünk reális harcrendszert alkotni, így elhagytuk a köröket is. Ha gyors vagy, nem kell megvárnod, míg a többi lassú egyén is `letámadja` a magáét és véget ér a kör : LeKÖRözheted õket, és többször támadhatsz.

A szabályrendszer bármely világban játszható. Ha van saját, kidolgozott fantasy világod, de még nem találtad meg hozzá a szabályrendszert, akkor talán próbálkozz meg ezzel!

A mágiáról csak annyit, hogy fiatal tudomány, sok érdekességgel és buktatóval. Egy kezdõ karakter jobb, ha nem csupán mágikus képességeire hagyatkozik. Viszont nálunk teljesen természetes a jól harcoló varázsló. A mágia fiatalsága azt jelenti, hogy ambiciózus varázslók `nagyot alkothatnak` a mágia eddig még felfedezetlen területein.

Mivel a kalandjátékok célja a szórakozás, igyekeztünk olyan szabályokat alkotni, olyan környezetet teremteni, mely jó táptalaja lehet a humornak, tréfának is.

Lehetõség van új dolgok felfedezésére, feltalálására, legyen az méreg, gyógyfõzet vagy varázslat. A világ egyes részei kidolgozatlanok, és kiadók lelkes alkotóknak. Mielõtt elküldöd nekünk több éve készülõ, többszörösen tökéletesített birodalmadat, ismerkedj meg a világgal, annak sajátos törvényeivel, és döntsd el, vajon tényleg ilyen környezetre vágytál-e kedvenc NJK-id számára. Aztán majd mi is eldöntjük, hogy valóban olyan jó-e, amit alkottál, mint gondolod. Ha megjelenik a műved, jutalmad a dicsõség, meg az esetleges bírálatok özöne, mely hozzád fut majd be a továbbiakban.

Ha felkeltettük az érdeklõdéseteket, akkor a következõ Internet címen érhetetek el az anyagot :

https://web.archive.org/web/19990224192148/http://water.sol.vein.hu/alatta/ujvilag/Ujvilag.htm

No meg BePe jóvoltából a Magyar Szerepjátékosok Oldalán is. Remélem jól fogtok szórakozni, ha kipróbáljátok!


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához