LFG.HU

Basa Péter
novellaCimkek

Név- és tárgymutató:AA Bajnok Manifesztációja: Ismerős alak a Hatalom Kártyáiból, bár megújult külsővel. Amikor az Utolsó Footballmeccs már elkerülhetetlennek látszott, Tristelov gróf – hogy a győzelmüket megalapozza – megidézte a veretlen Bajnokot, egy három méteres bikafejű szörnyeteget, hogy álljon be a csapatba. A Bajnok csak egy módon pusztítható el: ha akár egy pillanatra is legyőzik. Ám ezt a címet eddig több ezer éven keresztül kitartóan tudta védeni…


A Fény Szentélye: Elhagyott kolostor valahol a Himalája-hegység közepe tájékán. Buddhista szerzetesek lakják, s ők is vigyáznak a hét tükörre, amiket Lastanda a Fekete Virágok-ban ugyan összetört, de Fifty és Bálint együttes erővel újraépítették mind a hetet. Egyébként itt megjegyezném, hogy a Fekete Virágok, és a Lastanda visszatér jóval az Utolsó Footballmeccs előtt játszódtak, és legfeljebb csak utalást találunk rájuk egy-egy történetben, maga a történet kialakulása csak soká várható.


alexandrit: Ahogy a nagy kódex írja: „Minden olyan élő vagy élettelen testet alexandritnak nevezünk, amely képes megnyitni a világok közti átjárókat.” A krónikák tizenkét alexandrit létezéséről tudnak. Ezek: az Aranygúla, a Brichton, a Colona, a Deriax Dolomin, a Fekete Virág, a Hontilas, a Kriprodos, a Lamance, a Lietwenburg, a Neightron, Szent Péter Esernyője, s végül a leghatalmasabb, amely mind fölött áll, az Astral Dominae, az egyetlen alexandrit, mely képes megnyitni az asztrális, s a mentális síkok közti átjárókat. Azonban létezik egy tizenharmadik alexandrit is, a Stormblade, amelyet Gorefiend császár szerzett meg, hogy felhasználja a Föld ellen.


alien: Az Utolsó tanítási nap: a halál című novellában bukkanunk ezekre a félelmetes szörnyetegekre. Egy őrült tudós dolgozta ki őket, s a Petőfi Sándor Általános Iskolában tenyésztette őket. Minden rendben is ment, egészen addig, amíg Newtonék meg nem jelentek, s fel nem bolygatták az egyensújt. Embernagyságúak, és hosszú, előre nyúlt pofájuk van, tele tűhegyes fogakkal. Mindenütt ott vannak, s mindig a legrosszabbkor jelennek meg. Egyébként utalást találunk rájuk a Fantom visszatér-ben is, „fekete démonok” címszó alatt, annak ellenére, hogy nem szereplői a történetnek.


Aranygúla ( kék ): Egy négyzet alapú, aranyszínű gúla, egyike a tizenhárom alexandritnak. Kéken örvénylő gömböt hoz létre. Elsőként Fiftyé volt, de ő átadta Newtonnak.


Asterix ( Terence Hill ): Bátor kis gall, az alacsonyabbik fajtából. Ugyan nem túl erős ( bár ezt a varázsital pótolja ), de minenesetre ügyes, és eszes, ráadásul iszonyúan szerencsés.


Astral Dominae ( sötétszürke ): Az első tizenkét alexandrit közül a leghatalmasabb, segítségével állítólag a halandók lelki világába is eljuthatunk, így gyökeresen megváltoztathatjuk annak jellemét, s a legjószívűbb harcost is a gonosz szolgájává tehetünk. ( Esetleg fordítva. ) Az Astral Dominae az óidőkben – még a ninfek, a T’Rangek és az Umpanik idején, eltűnt, s csak több ezer évvel később, Teron Gorefiend császár lelt rá, bár egy szörnyű baleset során minden erejét el kellett vonnia a gömbből, hogy életben maradjon, így az Astral Dominae hatalma jó időre megszűnt.


Azeroth: Egy másik világ hatalmas szigete, melyet emberek laknak. Azeroth szigetén találjuk meg a Lordareon-birodalom fővárosát is, valamint itt vert először fészket a császár orkokból álló serege, egy Khaz Modan nevű medencében.


Az Utolsó Footballhősök: Ez a neve annak a focicsapatnak, amelyik az Utolsó Footballmeccsen a Földet képviselte. Tagjai: Fifty Sprint, Professzor Zoltán Newton, Ivicsics Bálint, Jane nan Gorduin, Dexter, Dee Dee, Asterix, Obelix, Sózsák, Kapitány, Merlin, és Tier nan Gorduin.


Az Utolsó Footballmeccs: Teron Gorefiend császár el akarta foglalni a Földet, így kihívta őket egy szabályok nélküli focimeccsre, amelyet csak Utolsó Footballmeccsként emlegetnek az emberek. Bár a Footballmeccset megnyertük, a császár életben maradt, s újabb áldozatokat követelt, így Fifty, Bálint és Ernest Wildlow bezárta őt a saját világába, majd egy mágikus hálóval megakadályozta, hogy átjusson más világokra. A császár ettől függetlenül tartotta a kapcsolatot a másik világokban lévő helytartóival.BBirodalom: Csupán az Utolsó Footballmeccsben és az Utolsó Tanítási nap: a Halál-ban lelünk rá, mint egy mellékes részre, igazi szerepet csak az előzmények és e két rész között kap, de erről végképp nem készül novella. A Galaktikus Birodalom egy Palpatine nevű uralkodó irányítása alatt áll, s a galaxis meghódítására törekszik.


bógó: A bógók egy emberektől távol élő faj képviselői. Tagjai egytől egyig nők, legalábbis alaphelyzetben, bár szaporodási módjukat nem ismerte soha senki. Egyes okkultabb tudósok szerint van a közelükben egy másik faj, aminek tagjai csak férfiakból állnak, bár ezt még nem tudták bizonyítani. A bógókat a főbógó vezette, akit aztán Fifty és Bálint sikeresen legyőzött. A főbógó alattvalói a közhiedelemmel ellentétben nem voltak gonoszak, csupán az életüket mentették azzal, hogy behódoltak uruknak. Akadtak persze rebellis csoportok is, akik ellentmondtak a főbógó elképzeléseinek. Ezek a csoportok általában mindent megtettek, hogy megakadályozzák a főbógó hódítási kísérleteit ( így a Föld védelmére is keltek páran ). Általánosan elfogadott állítás, hogy a bógók technikailag nem túl fejlettek, pedig ez nem így van. Sőt: a bógók technikailag sokkal fejlettebbek, mint a Föld!


Bracelino Szadi ( Murányi Márton ): A pokol egyetlen tagja, aki a jó oldalon áll, nem más, mint maga, a főördög: Szadi. Akkor találkozott először Fiftyékkel, amikor bíráskodnia kellett az Utolsó Footballmeccsen. Azóta már lefűrészelte szarvait, hogy jobban beilleszkedjen az emberek közé.


Brichton ( lila ): Csillag alakú alexandrit, amit a ninfek használtak az idők hajnalán, de sajnálatos módon elvesztették. A legendák szerint a Brichton a kulcsa annak a mágiának, mely képes az élő testet puszta energiává formálni, s ez adhat magyarázatot a ninfek hirtelen eltűnése a föld színéről is, bár az általánosan elfogadott ok az, hogy egy bógókkal vívott végső csatában elpusztultak Coty kivételével mind.CCerberus: Szadi főördög kedvenc kis háziállata, egy háromfejű kutyuska. Igazán helyes, bár ezt Szadi sokszor nem veszi figyelembe, és szadista mód bánik el vele. Egyébként kitűnő házőrző, talán a legjobb az összes közül.


Colona ( világoskék ): A colona tulajdonképpen egy kémiai anyagnak a neve, amely Földünkön semmilyen formában nem található meg. Az univerzum eddig ismert legellenállóbb anyaga, semmi sem végezhet vele természetes úton. Colonának hívják egyben azt az alexandritot, amelyet a Dark Savant használt fel hódító céljaira, s amely szintén ebből az anyagból készült. Miután a Dark Savant a Galaktikus Birodalom által csaknem teljesen megsemmisült, a fővezérük halálával elvesztették a Colonát is, amely most minden bizonnyal egy egykori virágzó birodalom elsüllyedt fővárosában, Atlantisban található…


Coty ( Nagy Nóra Linda ): A ninfek koronázatlan királynője. A legerősebb a népéből, annak ellenére, hogy a ninfeket sohasem lehetett igazán erősnek nevezni, csupán ügyességük, gyorsaságuk, és akaraterejük az, ami oly sok éven keresztül fenntartotta őket, bár pár évvel ezelőtt Coty kivételével minden képviselőjük meghalt egyenlőre tisztázatlan körülmények között.DDanath ( Danny deVito ): Egyike Azeroth harcosainak, a Délföldi-Erdők tartományainak hadvezére. Egyébként elég rámenős, és kicsit köpcös. A harchoz kitűnően ért, de az önfejűsége nem ismer határokat, s ez sokszor az életébe is kerülhet, bár meglehetősen szerencsés fickó.


Dark Savant ( Sylvester Stallone ): Dark Savant a közismertebb neve Savant Dominae, az egykori Savant Birodalom császára gonosz testvérének. Az ő hatalma alatt áll az ekkorra már félelmetes hírnevet szerzett Savant Birodalom is. Egyetlen célja, hogy megszerezze az Astral Dominae-t, amit még öccse készített, és adta át halála előtt Vitalia Dominae hercegnőnek.


Darth Vader ( David Prowse ): Szith fekete lordja, a Sötét Paraszt, a két lábon járó kazánház, és még annyi névvel illetik Lord Darth Vader. Félig ember, félig gép sötét jedi, aki Palpatine uralkodó szolgálatában áll.


Dee Dee ( Sharon Stone ): Dexternek, a világ legokosabb gyermekének, hogy úgy fogalmazzak: „nem túl nagy intelligenciával megáldott” nővére. Imádja a zenét, a táncot, a rózsaszínt, és a pónikat. Dee Dee csak az Utolsó Footballmeccsben kap szerepet, ott se túl sokat.


Deriax Dolomin ( fekete ): Fifty alexandritja, amit még Rei’ khorrtól szerzett Enystronban. Leginkább egy lesújtó, fekete villámra emlékeztet. Egyes feltevések szerint képes korlátozni az időjárási viszonyokat, bár erre még nem volt sok példa.


Dexter ( Mark Hammil egy plasztikai műtét után ): Az Utolsó Footballmeccsben találkozhatunk Dexterrel, a Gendy Tartakowsky által megalkotott kölyök-zsenivel, a világ legokosabb tizenkét éves gyerekével. Dexter mindigis hajlott a tudományok, a felfedezések irányába, s ki nem állhatja nővérét, Dee Dee-t.


DNA: Tévedés ne essen, itt nem egy biológiai bigyóról van szó. A DNA az a szervezet, amit Linda ezredes a kezében tart. Tulajdonképpen ez a szervezet Németország mozgatórugója, és mivel az ezredes egyben a magyar hadsereg vezérkarának a parancsnoka, a DNA kezében van a magyar hadsereg is. A DNA már 1990-ben létezett annak ellenére, hogy nem Linda ezredes volt a vezetője. Tulajdonképpen ez a szervezet volt a fő indok az oroszok kivonulására is, hiszen így a németek irányíthatják pár év múlva Magyarországot is, anélkül, hogy az oroszok közbeszólnának.EEnystron: Egy másik világ óriási kontinense. Két részre van osztva: Enys és Tron. Enys virágzó félkontinens, tele óriási birodalmakkal, köztük a mágusok földjével, Threberinnel, és a gonoszság birodalmával, Reinthornnal is. Tron ezzel szemben kietlen félkontinens, ahol sivatagot mocsár, mocsarat végeláthatatlan hegyek követnek, alaposan megrakva a gonoszság tüzével.


Erion: Erion a kalandozók, városa, a világ közepe, és Isten tudja, milyen néven emlegetik még Yneven. Itt él napjainkban is a végleg letelepedett Tier nan Gorduin, és itt volt fogságba Jane is. Valójában több részletre, úgynevezett negyedekre osztott városról van szó. A várost hatalmas falak veszik körül, ami belülről egy teljesen kiépített labirintus, ahonnan még senki nem tért vissza élve…


Ernest Wildlow ( Pierce Brosnan ): Őszülő hajú varázsló, Enystron világából. Amikor Fiftyék rátalálnak, örömmel csatlakozik hozzájuk, s egyben részt vesz a Háló megidézésében is, amellyel Gorefiend császárt próbálták bezárni a világába.FFantom: Az operaház fantomja először 1907-ben jelent meg, majd pár évvel később elfogták, és villamosszék általi halálra ítélték. 2003-ban újra megjelent egy fantom, aki az igazit utánozva gyilkolja meg a fontosabb személyiségeket. Természetesen Newtonékra hárul a feladat, hogy találják meg a fantomot, és kapják el.


Fekete Virág ( vörös ): A bógók birodalmának jelképe volt egyben a Fekete Virág, amely a bógók kezében lévő alexandrit is. Egy üvegbúrában lévő fekete szirmú rózsáról van szó, amely az Astral Dominae után a legerősebb alexandritként van számot tartva. ( No persze az első tizenkettőből, a tizenharmadik jó pár kilométerrel előttük van. )


Fekete Virágok: Az alexandritról kapta a nevét az a focicsapat, amelyik az Utolsó Footballmeccsen Teron Gorefiend szolgálatában állt. Tagjai: Lastanda, Tristelov gróf, Sarakin, Grenor, Sub-Zero, Scorpion, Scotia, Vrincz, Gul’ dan, Darth Vader, Palpatine császár, és a Bajnok Manifesztációja.


Fifty Sprint ( Basa István ): Árva gyerek, aki mit sem tudott létezéséről, egészen addig, amíg nem találkozott Velencében anyjával, és meg nem tudta származásának szörnyű titkát. Valójában ketten vannak testvérek, ő és Mike Dragon, aki a Sárkánykölyök-ben bukkan fel először. Fifty élete első kalandja az volt, hogy egy másik világba jutott el az Aranygúla segítségével, ahol segített az ottani királynak, aki ezután lovagi címmel tüntette ki.GGigi ( Fejéregyházi Gergely ): Alig tűnik fel párszor a képen, de akkor mindig a lehető legszerencsétlenebb módon. Gigi egy rég letűnt királyság utolsó hírmondója, az utolsó kereszteslovag, akit a köznép csak sir Lancelot-ként ismert. Miután királya, Arthur meghalt, renegátként tengette le az elkövetkező részeket Indiában, s átkozta, hogy annak idején belekóstolt az öregedést meggátoló életelixírbe.


Grenor ( George Clooney ): Rei’ khorr szolgálatában álló gonosz fejvadász, aki küldetéséül azt a feladatot kapta régen, hogy ölje meg Ernest Wildlow-t. Sajnos az Utolsó Footballmeccs előtt Rei’ khorr kastélya véletlen baleset folytán összeomlott, és Grenor élete hátralévő részeit egyedül töltötte el.


Gul’ dan ( David Duchovney és egy rakás smink ): Teron Gorefiend nem volt az egyetlen halállovag. Egyike a legelső halállovagoknak, Gul’ dan volt, a hosszú szakállú ork, aki ugyan rendkívül gyenge, és lassú, de annál nagyobb az elszántsága és a taktikai érzéke.Hhalálcsapás: A halállovagok kedvelt támadási formája. A halálcsapás elég pontos, és ha az áldozatnak nem sikerül idően elugrania, a sárga csóva körüljárja, majd kiszakítja belőle a lelket, és a halállovagot erősíti vele. Mellesleg az így szerzett lelket alakját a halállovag ezentúl fel tudja venni, képességeit és tudását pedig szintén megkapja.


halállovag: Gorefiend császár terve az volt, hogy egy legyőzhetetlen élőhalottakból álló sereget kovácsoljon össze. Kísérletei a halállovagok dinasztiájával értek véget, amikoris az élőholtakat olyan hatalommal ruházta fel, mint amilyen a sajátja.


Helena néni ( Glenn Close ): Egy öreg hölgy a bógók népéből, akit Fiftyék Velence városában találnak meg. Helena néni ugyan kedves, de szörnyű tett terheli a szívét, amit még fiának sem mer sokáig elárulni. Halála után még sokszor megjelenik a szelleme, hogy tanácsot adjon hőseinknek.


Hononono kapitány ( Steve Martin ): Azeroth seregének a parancsnoka, aki a vezetést Uther halála után vette át. A kapitány legjobb barátja egyébként Szadi főördög, aki azóta kezdett vele barátságot kötni, mióta felismerte. ( Ez valahogy így hangzott: „Mi az ördög?” )


Hontilas ( ezüst ): A Hontilas egyike azon lényegtelen alexandritoknak, amik oly távol vannak a Földtől, hogy még egyszer se sikerült az összes közelebbi világ kapuját megnyitni, hogy aztán kaput nyithassanak a földre. Sokan állítják, hogy Ynev világán van elrejtve, de ez természetesen alátámasztatlan állítás.IIgazgató bácsi ( Sean Connery, magyar hangja: Varga Ferenc ): Igazgató bácsi a Petőfi Sándor Általános Iskola vezetője. Általában részt vesz a nagyobb ütközetekben. Komoly, lényegre törő emberről van szó, aki azonban néha teljesen felenged, ilyenkor beszólásaival az ember legmerészebb gondolatait is túlszárnyalja. Miután az utolsó footballmeccsen Palpatine császár végzett vele, visszatért a Pokolból ( persze csak véletlenül került oda ), és azóta szívügyének tartja a Föld megmentését.


Ilyesmi: Szadi nem maradhatott fegyver nélkül, így a Pokol legmélyebb bugyraiban talált magának egy multifunkcionális esernyőt, Ilyesmit, amely szerzői hiba miatt egyik regényben fekete, a másikban vörös színben jelent meg.


Ivicsics Bálint ( Ivicsics Bálint ): Csapatunk egyetlen ízig-vérig ember tagja, bár ezt sokan megcáfolják. Bálint kicsit ilyen, kicsit olyan, változó magatartású gyerek. A dolgokat rendszerint nem érti meg, a fonalat mindig elveszti, és mindenki édi, meg Beethowen, meg Karaoke meg minden. Egyszóval lehetetlen egy alak, de az olvasótábor nagyon a szívébe zárta őt.


Ildikó néni ( Tubáné Madas Ildikó ): A Petőfi Iskola egyik tanárja, aki a Suliforradalom során életét vesztette, és szelleme azóta járja Atlantis könyvtárait, hogy aztán lefeleltesse az óvatlan betolakodókat.JJane nan Gorduin ( őőő, izé, hú nagy bajban vagyok… ): Jane nan Gorduin az a varázslólány, aki mintegy mellékszereplőként tagja a csapatnak. Nagyobb észrevételei nincsenek, nem kavar fel túl sok vizet, de abban tökéletesen beleillik a képbe, hogy Fiftynek van egy csodás barátnője, aki képes elviselni és eltűrni Piff szokatlan tulajdonságait. Jane apja Tier nan Gorduin, a kalandozó bárd, aki Yneven él, éppen ezért lánya gyakran látogatja meg őt. ( Általában ekkor történnek az érdekes dolgok. )


Jean-Francois Logrande, vagy csak simán Francois ( Marcello Mastroani ): Szövetségre lépett Linda ezredessel, hogy Franciaországban végezzen Fiftyékkel. Ő egyébként a rettegett francia alvilág koronázatlan királya. Az ő kezében van az egész város, a rendőrséget pedig úgy tereli, ahogy éppen a kedve tartja.


jedi: A galaxis leghatalmasabb lovagjai egyértelműen a jed-lovagok, akiknek szolgálatában áll az Erő, a különleges, misztikus energiamező. A jedik fegyvere a mindent átvágó fénykard, és a mentális hatalom, amivel akár mások gondolatát is képesek befolyásolni. Hogy neveket is említsek: Fifty Sprint, Lastanda, de még Darth Vader is jedi-lovag volt.


Julius Caesar ( Leslie Nielsen ): A győzedelmes Római Birodalom tiszteletre méltó császára. Valójában gonosz, de ez a rómaiakat nem zavarja különösebben, kivéve persze Brutust, aki még csak a merélnylet tervezgetésénél tart. ( Így például, amikor Fiftyék megjöttek, azonnal elszúrták az egészet ) Caesar minden terve, hogy meghódítsa az utolsó gall falut, ami megmaradt, és ennek érdekében kész akár elengedni Fifty Sprintet, Newtont és Bálintot a fogságból.KKapitány: Egyike a történetekben szereplő szőrmeállatoknak, valójában az egész banda vezetőegyéniségéről van szó. Kapitány tulajdonképpen nem hasonlít semmire: bár leginkább egy narancssárga nyúlfülű kutyára emlékeztet, enyhe macis beütéssel.


Karaoke: Ugyan nincs túl sok jelentősége a történetekben, de jó ha tudjuk róla: Ócsai Sanyi bácsi, a technika tanár fekete táskájáról van szó, amit még Bálint nevezett el Karaokénak.


Kriprodos ( sárga ): A tizenkét alexandrit újabb tagja. Eredeti tulajdonosai a T’Rang-ek voltak, de a T’Rang – Umpani háború során a Kriprodosnak nyoma veszett, és azóta nem találja senki. A Kriprodos egyébként ugyanabból az anyagból készült, mint amelyikből az elsüllyedt Atlantis titkos gömbjeit is készítették, amelyek az energiát szolgáltatták az egykoron virágzó városban.LLamance ( zöld ): Természetesen nem hagyhatjuk alexandrit nélkül a németeket sem. Még a második világháború idején talált rá egy német hadosztály a földbe ásva. Használatával az állatok világába jutottak, de onnan már nem voltak képesek visszatérni. Közben megpróbálták használni az alexandritot, de egyenlőre még nem jártak sok sikerrel.


Lastanda ( Balássi Ági ): Az idők hajnalán a bógók birodalmának élén állt a főbógó, alatta a kancellár, alatta pedig Lastanda, a bógó sereg első vezérének, Flandriának a húga. Lasnak sikerült elpusztítania a kancellárt, és elfoglalnia a helyét a ranglétrán, majd Falndria kudarca után a bógó sereg vezetését is megkapta. Lastanda kétszer próbálta meghódítani a Földet, de Fifty és Bálint rendre az útjába álltak. Az Utolsó Footballmeccs eseményeiben szövetségre lép Gorefiend császárral, majd miután Newton legyőzte, de megmentette a biztos haláltól, Newton oldalán a jó oldalra lépett.


Leó: A szőrmeállatok egy újabb képviselője, a barna szőrű kedves oroszlán, aki óriási lángelmével lett megáldva, bár ezt a tudást a németek arra használják, hogy mindent elpusztító atombombát gyártson nekik.


Lietwenburg ( barna ): A szó jelentése „idő”. Amikor a tizenkét birodalom képviselője elkészítette a tizenkét alexandritot, egyikük egy időutazó alexandrit elkészítésével próbálkozott. Egy egész galaxis pusztulását okozta a Lietwenburg első használata, így a tizenkét birodalom képviselője együttesen beleegyeztek: az alexandritot meg kell semmisíteni. Többet nem írnak a krónikák, de nem egyszer utalnak okok arra, hogy az alexandrit még mindig létezik.


Linda ezredes ( Tóth Linda ): Évek óta körözi a nemzetközi rendőrség a névtelen parancsnokot, holott ott van köztük: Tóth Linda ezredes a magyar hadsereg vezérkari parancsnoka. Azt már kevesen tudják, hogy egyben ő annak a német nemzetnacionalista pártnak a vezetője, akik megnyerték a választásokat 2002-ben, és akik miatt Németország márciusban kilépett a NATO-ból. Linda ezredes eltökélt szándéka, hogy elpusztítsa Newtonékat, akik a legnagyobb veszélyt jelentik hódítási tervére.


Lordareon: A Lordareon birodalom már kétezredik éves fennállását ünnepli. Az emberek alapították meg, hogy szövetségre léphessenek Azeroth egy másik világban található szigetén a többi hummanoid fajjal, hogy képesek legyenek védekezni Gorefiend orkokból álló serege ellen.MMerlin: Első ránézésre egyszerű maci, de utána szembetűnik a varázslóöltözék. Merlin valaha Arthur király szolgálatában állt, de miután ura meghalt, csatlakozott a szőrmeállatok csapatához.


Mike Dragon ( Leitner Miklós ): Fiftyék így olvasták egy újságban: „Mára már egész India retteg attól a piromániás embertől, aki félelmetes mágikus hatalommal rendelkezik, és sárkányokat tart uralma alatt.” Természetesen hőseink azonnal utána járnak a dolognak, s rájönnek: Mike valójában Fifty testvére, aki különleges képességeit gonosz célokra használta fel.NNibor főpap ( Robin Williams ): Kréta szigete közelében van az egykori, letűnt civilizáció elsüllyedt központja, Atlantis. Atlantis városában érthetetlen okok miatt fennmaradt a civilizáció egy pár tagja, akik egy főpap vezetésével óvják otthonukat. Ennek a főpapnak a neve: Nibor. ( Annak idején Robinnak hívták, de kiskorában, amikor feldúlták Atlantist, fellógatták a lábánál fogva. Azóta is ott lóg, és fordítottan beszél. )


ninf: Másik világban élő faj, amely tagjai a bógókhoz hasonlóan csak női egyedekből állnak. A ninfek a bógókkal vívott utolsó háborújuk során nyomtalanul eltűntek, csupán egyetlen képviselőjük maradt meg: Coty, aki a háborúban nem vett részt.


Newton ( Virág Zoltán ): A történetek állandó főszereplője, a rendíthetetlen főhős, Jean-Claude van Damme gyerek kiadásban. Első ránézésre szerencsétlen idióta, aki nem képes megkülönböztetni Bracelino Szadit Gábriel arkangyaltól. A történetek végére azonban világossá válik, ki a legény a gáton. ( A dinamit. )


Neightron ( narancssárga ): A Galaktikus Birodalom csak úgy képes eljutni más világokba, ha beszervál magának egyet a tizenkét alexandrit közül. Palpatine császár galaxisok százait kuatta át, hogy ráleljen a Neightronra, hogy átjuthasson a többi világba is.OObelix ( Bud Spencer ): Asterix legjobb barátja. Gyerekkorában belezuhant egy varázsitallal teli üstbe, így egész életére nagyon erőssé vált. Egyébként elég nagy darab, bár ezt még senki se merte neki szemtől szembe megmondani.PPalpatine császár ( Ian McGregor ): A régmúlt éveiben a galaxis különféle civilizációit egy erős akarat fogta össze, a Régi Köztársaságé. Palpatine szenátor egyike volt a szenátus azon tagjainak, akiket óriási lángelmével áldott meg az ég. Valójában belül gonosz volt, és hamarosan be is válthatta a tervét: feloszlatta a szenátust, ezzel megsemmisítve a Régi Köztársaságot, és megalapozta a Galaktikus Birodalmat, majd császárrá nevezte ki magát.


Panoramix ( sir Alec Guiness ): Ő az a gall druida, aki a varázsitalt készíti, amely emberfeletti erőt ad annak, aki iszik belőle. Hosszú szakállú öregember, aki már egy kicsit szenilis, de ez a galloknak még sohasem tűnt fel. Egyébként ő az egyetlen gall, aki nem tart attól, hogy rájuk szakad az ég.


Pierre Renault ( Gregory Peck ): A fantom egyik embere, aki azt a feladatot kapta, hogy ellopja a Rózsaszín Párducot, hogy aztán Fiftyék eljöjjenek Franciaországba, ahol Linda ezredes végezhet velük.RRei’ khorr ( Woody Allen ): A Reinthorn Birodalom gonosz császára Enystronban. Rei’ khorr szövetségre lépett Lastandával, és két játékost ( Grenort és Sarakint ) kölcsönzött neki, cserébe az ígéretéért, miszerint kinyírja Fiftyéket.


Reinthorn Birodalom: Enystronban a leggonoszabb birodalom, a Reinthorni-medencében terjeszkedve. Vezetője Rei’ khorr császár, aki seregével, a Démoni Haddal tartja rettegésben a környező országokat és birodalmakat. Akkor alapították, amikor Enystron még fiatal volt, és az Istenek és Démonok még javában küzdöttek egymással. Rei’ khorr egyébként Reinthorn negyedik császára.SSacramentina ( Cindy Crawford ): Szadi főördög ennivaló kis titkárnője, aki egyébként nem vacsora, hanem az a bájos kis teremtés, aki a Pokolba érkező látogatókat útba igazítja.


Sarakin ( John Belushi ): Rei’ khorr szolgálatában álló feketemágus. Nem igazán emberszerű, hegyes fülei és éles fogai vannak, és mindig dörzsölgeti a kezét, közben pedig fekete gombszemeivel mereng a semmibe. Egyébként John Belushi már régen meghalt, de a szerepre tökéletesen alkalmas.


Schultz tábornagy ( Bruce Willis ): Linda ezredes egyik embere, aki a DNA seregének a vezetője. Rettegett bűnöző, már legalább negyven államban üldözik, és mindenhol halálos ítéletet varrtak a fejére. Egyben Linda ezredes legbrutálisabb terroristája is.


Scotia ( Madonna ): Gonosz boszorkány a Lands of Lore című játékból, akit Gorefiend császár kért fel, hogy segítsen a footballmeccsen. Scotia birtokolja egyébként az átváltoztatás gyűrűjét, amellyel bármilyen alakot képes felvenni.


Sötét Kapu: Egyesek azt mondják, alexandrit, mások azt mondják, nem. Aki azt mondja, igen, annak annyiban van igaza, hogy a Sötét Kapun keresztül átmehetünk egy másik világba, viszont sokan azért mondják, hogy nem, mert csak abba a világba lehet átjutni, ahol szintén létezik ez a kövekkel körülrakott gigantikus építmény.


Stormblade ( aranyló sárga ): Miután a tizenkét alexandrit elkészült, Helena néni és a fiatal Teron Gorefiend – akiről akkor még nem feltételezték, hogy gonosz – készítettek egy tizenharmadik alexandritot is azokból a mágikus szövedékekből, amelyek az előzőkből hátramaradtak. Ez az alexandrit a legerősebb mind közül, s amikor Helena rájött, hogy mit is készítettek, elhatározta, hogy hatástalaníti a Stormblade-et. Kétfelé választotta a gömb végű pálcát egy kék üveggömbre, és egy fekete pálcára. A pálcát Gorefiend kapta meg, a gömböt pedig a bógó. Miután a császár elvesztette a footballmeccset, ellopta Helenától a gömböt, és újra összerakta a tizenharmadikot, hogy megpróbálja elfoglalni a Földet.


suliforradalom: 2000-ben az általános iskolás gyerekek egy része megelégelte a tanerő elnyomó hatalmát, és országszerte, majd egész Európában, végül a világ minden részén kitört a forradalom. Az iskolák csődbe mentek, a gyerekek tanárok millióit ölték meg. A suliforradalom során vesztette életét Ildikó néni, és ekkor vesztette el állását igazgató bácsi is. A suliforradalmat végül a NATO 2001-ben, alig két hónappal az utolsó footballmeccs előtt a legutolsó helyen is elfojtotta, az ezt követő megtorlás pedig szörnyű volt. Ennek során jutott hatalomra Linda ezredes is, annak ellenére, hogy még kifejezetten gyerek volt. Azt ígérte a népnek, hogy ha megválasztják, a megtorlás véget ér, a gyerekek pedig döntő helyre kerülnek a politikában. 2002-ben meg is választották, majd Németország kilépett a NATO-ból.


Szent Péter esernyője ( fehér ): Ami azt illeti, a magyarok eléggé elcsodálkoztak a csodatévő esernyőn. Ennek oka kézenfekvől: a Mikszáth Kálmán által könyvre íródott esernyő valójában az az alexandrit, amit a Föld kapot, ráadásul pont a magyarok.


Szupergábor ( Varjas Gábor ): Szupergábor egy őrült pszihopata ( Szadi főördög személyes állítása szerint ), aki mindig a lehető legváratlanabb pillanatban bukkan fel, és menti meg a csapatot, ha az írói fantázia ( igen, kérlek szépen ilyen is van ) már nem tud mit kezdeni a helyzettel. ( Késő éjszaka van, vagy földrajz-dogát írtunk. )TTeron Gorefiend ( Arnold Schwarzenegger ): A külső világ gonosz uralkodója, ő az, akinek eltökélt szándéka volt, hogy elfoglalja a Földet a footballmeccs során. Gorefiend császár ugyan kudarcot vallott, de két hétre rá megszerezte a tizenharmadik alexandritot, a Stormbalde-et, és ezzel újra erőre kapott. Gorefiend a feketemágia ismerője, a legfélelmetesebb halállovag, akivel eddig valaki is találkozott.


Tier nan Gorduin ( Harrison Ford ): Ynev híres kalandozója, a vándor dalnok, Isten tudja hány néven kering a kocsmák pletykás népének száján, annyi viszont biztos: a kontinens legnagyobb kalandozója. Miután letelepedett, családot alapított, és feleségül vette Alleria con Nordent, majd lánya született, Jane nan Gorduin. Nem sokkal Jane születése után Alleriát megölték, Jane-t pedig elrabolták. Tier ezután évekig kereste a lányát, mígnem Erionban rá nem talált, s ekkor találkozott Fiftyékkel is, majd csatlakozott az Utolsó Footballhősökhöz.


T’ Rang: Senki sem tudja, hogy vajon miért kell a T’ Rangek nevét nagy betűvel írni, holott egy fajt alkotnak. A T’ Rangek leginkább egy pókra hasonlítanak. Rogyos ruhákban járnak, és monarchiában élnek, vagyis az állandó uralkodó a mindenki felett álló királynő, aki egyben a tojásokat is rakja. (!) A T’ Rangek mindigis gyűlölték az umpanikat, és ez a kölcsönös gyűlölet az oka a már többezer éve tartó állandó háborúskodásnak.


Tristelov gróf ( Jack Nicholson ): Teron Gorefiend lépett vele szövetségre, hogy idézze meg a Bajnok Manifesztációját tizenegyedik játékosnak. Tristelov gróf mérhetetlenül gonosz, minden vágya, hogy elfoglalja a császár helyét. Egy másik világban az ottani uralkodó tanácsadója. Egyébként mindig fekete csuhában jár, és a szemét sohase lehet látni, csak a kampós orrát, és a hegyes végű körszakállát.UUther, a Fény hordozója ( John Travolta ): Miután az azerothi emberek ráeszméltek, hogy nincs sok esélyük a halállovagok ellen, Uther, egy bátor lovag elsajátította a mágia minden csínyját és bínját, és egy új rendet alapított, a paplovagok rendjét. A paplovagok képesek voltak Isten segítségével gyógyítani, és elűzni a gonosz élőhalottakat is, így sok-sok halállovagot.


umpani: Nem igazán gonosznak mondható faj egy másik világból. Teljes szívükből gyűlölik a pókszerű T’Rang népet. Leginkább egy orrszarvúra hasonlítanak. Saját világukban egészen egyedi kultúrájuk van. Minden umpani, aki a hím nemhez tartozik, a hadsereg tagja, ahol komoly rend uralkodik. Ezalól csak a feketepiacban részt vevőek a kivételek. Az umpanik fegyvere leginkább egy régebbi típusú, díszes pisztolyra hasonlít.Vvarázsital: A gallok druidája, Panoramix fejlesztette ki az emberfeletti erőt adó varázsitalt, amelynek segítségével a gallok ilyen sokáig tudták fenntartani magukat, és fel tudták venni a harcot Caesar diadalmas seregével is. A varázsital egyébként titkos recept alapján készült, és ha valami olyat hozzáadnak, ami nem való bele, azonnal elveszti hatását.


Végzet-szoros: A külső világ egyik félelmetes szorosa, ami az átjárót jelenti abba a medencébe, ahol a Sötét Kapu is van. A Végzet-szoros volt a helyszíne a Teron Gorefiend elleni végső harcnak is, és itt verték fel táborukat az azerothiak is.


Vitalia Dominae hercegnő ( Sandra Bullock ): Savant Dominae, az egykoron uralkodó király, a dicsőséges Savant Birodalom régi császára, az Astral Dominae alkotójának egyetlen lánya. Teljes szívéből gyűlöli a Dark Savantot, nagybátyját, aki üldözi őt azért, mert magánál tartja az Astral Dominae-t.


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.