LFG.HU

taverna
Prost
ismertetőCimkek

Végre a hétvégén megkaptam a fent említett műremeket. Érdekes, sőt nagyon jó! Nekem legalábbis nagyon tetszett, ami annyira nem, azt majd a végén leírom.

Most nézzük magát a CD-t:

A telepítés elég jól ment, nem vacakolt túl sokat. Kivételesen az Install Shield is jól működik, így ha valaki megunta, az nyomtalanul el tudja távolítani a rendszeréről. És ami még nem egy elhanyagolható dolog, Win95 és DirectX kell neki!

Akkor induljon az ismerkedés. Elöször néhány hangos villámcsapás közepette megismerthetjük a készitöket, majd egy szolid WOD utcakép fogad bennünket. Ez a fömenü.

Az utcán négy épület található, ezek közül bármelyikbe “bemehetünk”. Az épületek sorban:

Publication House, Construction Company, City Generator Warehouse, The Tower Theatre.

Most lássuk öket kicsit részletesebben:

 

PUBLICATION HOUSE

A CD egyik legfontosabb szolgáltatása, különféle Vampire szabálykönyvek. Ezek: Vampire: The Masquerade, The Vampire Players Guide, The Storyteller Handbook, Storytellers Guide to the Sabbat, The Players Guide to the Sabbat. Vagyis az öt legalapvetöbb könyv, ami egy jó Vampire csapatnak kellhet. Mind az öt nyomtatható, oldalt egy jó tartalomjegyzékben lapozgathatunk, és kereshetünk a könyv indexe alapján is. Az anyag nagyon jó minöségü, a képek sincsenek elszúrva a felbontással, ha valakinek nem kell a csúcsminöségü eredeti, akkor itt megtalálja a neki 100%-ig megfelelöt.

 

CONSTRUCTION COMPANY

Ez a CD talán leghaszontalanabb része, bár ha valaki szeret ilyenekkel vacakolni… A CC lényege, hogy egy 3D-s tájat építhetünk fel, majd ebben mászkálhatunk. Nem rossz, csak kicsit lassú a terepgenerálás, meg a hátterek is elég csúnyak, de azért egyszer érdemes megnézni. Lehet vele utcai és belsö terepet is készíteni, de én nem dobtam túlságosan hanyatt magam ettöl a résztöl. Maximum egy kicsit cyberpunkos sztoriban lehetne talan használni szerintem.

 

CITY GENERATOR WAREHOUSE

Ez egy eléggé érdekes rész olyan mesélöknek, akiknek nincs ötletük, vagy idejük egy város kidolgozására, vagy egyéb, a sztorihoz használható anyagok kidolgozására. A választható menüpontok:

- Random/Custom City Generator

- Random/Custom Downtime Generator

- The Encounter Generator

- The Document Generator

 

Ebböl ami nekem igazán tetszett, az a dokumentum generáló. Különféle klános levélpapírok, gyürött papír, stb. hátterek és egy nagyon egyszerü szövegszerkesztö. (Nagyon-nagyon egyszerü!!!) A többi igazán csak gyors sztoriíráskor használható, de akkor nagyon jó szolgálatot tudnak tenni.

 

THE TOWER THEATRE

Itt a karakterek összeállítását segíti a White Wolf. A választható menüpontok:

- Random Character Generator

- Create your own Character

- Random Background Generator

- Create your own Background

Mind a négy menüpont igazán az NPC-k kialakításakor használható, de ha az ember meg akarja örökíteni a saját kedvenc karakterét, akkor azt is megteheti. Szerintem egészen jól sikerült.

 

Ennyi az alap program. Ezenkívül a CD-n még van egy rakás dokumentum. Ezek a következök:

Kivonatok:

Kindred of the East

Changeling 2nd Edition

Clanbook: Cappadocian

Clanbook: Ravnos

Libellus Sanguinis

Liege Lord and Lackey

Dark Ages: Companion

Vampire: Quick Start

Karakterlapok:

Vampire: The Masquerade es Dark Ages karakterlapok (Összesen 16 féle!)

Kalandmodul:

Changeling: Toys Will Be Toys

Ezenkívül van még a CD-n egy Acrobat Reader 3.01 (Mivel az anyagok többsége PDF formátumban van!) és egy Vampire ScreenSaver a legjobb Vampire képekkel.

A CD teljes anyaga 195 Mbyte, az ára, ha jól emlékszem, akkor 40$ körül mozog.

Ha valaki igazán igényesen elkészített RPG kiadványt akar látni, az nem fog csalódni, a White Wolf nem adta sokkal az eredeti szabálykönyvek minösége alá. (Csak egy kicsit. Pl. A Clanbook: Ravnos kivonat borítója határozottan ocsmány lett a pocsék felbontás miatt!)

Most pedig nézzük a pozitívumokat és a negatívumokat, amik eddig kimaradtak:

- Nagyon jól eltalált, sejtelmes, atmoszférikus zene szól a program használata közben.

- A kezelöfelület igényesen van kialakítva.

- Könnyü, egyszerü kezelhetöség. (Egyedül a Construction Company-vel vacakoltam egy kicsit, mivel automatikusan nem kezd új térképet, hanem azt nekünk kell megcsinálni a File menüben. De utána már ez is nagyon egyszerü!)

- Sajnos a programban van egy apró,de annál zavaróbb hiba is. A dokumentumok és a terep generálásakor, amikor a program sokat dolgozik a CD-vel folyamatosan “csuklik” a zene. Ez egy idö után eléggé idegesítö tud lenni. Ezen kívül igazán komoly hibát még nem láttam a programban.

Összességében egy nagyon jó CD-t adott ki a White Wolf, és ha valaki ismer egy igazán jó könyvkötöt…

 

Ha egy tizes skálán kellene osztályoznom, akkor egy erös nyolcast kapna.

Prost

(Ravenwood Collection #1)


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához