LFG.HU

Torn
humorkaCimkek

A fiú vár

A fiú vár. 6.10. Feszült. Nem tudja mire számítson. Azaz mégis. Határozottan egy lányra számít, legalábbis legutolsó találkozásukkor még az volt. És nem is rossz lány. De eljön-e? A telefonba nem mondta biztosra. A fiú nem érti. Hogy teheti azok után ezt velem? Hát neki nem jelentett semmit? Ilyen, és hasonló kérdések törnek elő belőle, de aztán lecsillapodik. Elvégre nem késett, hisz 6 és 9 között bármikor jöhet. Igen. Ez meg is nyugtatja. Egy ideig.
A fiú vár 6.22 Most már 22 percet késett! Ha igazán fontos lennék neki már itt lenne, de nem jön. Képzeletben megjelenik előtte, hogy a csaj nevetgél otthon, sátáni hangon, ahogy ő szokta tenni, mikor a szülei nincsenek otthon, és ő beviszi az ételt a nappaliba. Pedig az tilos! Vagy mikor nem hajtja vissza a WC ülőkét, akkor nem nevet, csak csendesen kuncog, de azt is sátánian. És most ő is így nevet, gonoszul, és ami a legrosszabb rajtam.
A fiú vár 6.25. Lehet, hogy 9 előtt benéz majd, és azt mondja: bocsi nem értem rá, és ugye nem haragszol? És előveszi azt a két Bambi szemét, és kicsit megrántja a vállát, alig észrevehetően, de ez a kis lökés, elég, hogy a blúza kicsivel többet engedjen láttatni. Igen. Ezt fogja tenni, de én nem hagyom magam, erős leszek, és megmondom neki, hogy ezt nem teheti velem, és különben is mit akar tőlem? Ő kérte, hogy hívjam fel… Ekkor a fiú megvilágosodik. Biztosan azért mondta, mert arra számított, hogy nem fogom felhívni, mert minden pasi disznó. Igen! Csak én nem. Ekkor belekezdett egy kis monológba, ezzel megteremtve az önhimnusz műfaját, de a szerző hely hiányában ezt kihagyja.
A fiú vár. 6.32, Már fél órát késett. Nem fog jönni. Hát nem érti meg, hogy szeretem, hogy vele akarom leélni az életem, de legalábbis elhívnám moziba? Hát igen, honnan is tudhatná. Itt ki kell térnünk arra színpadias sóhajra, ami az egész házban hallatszott, és persze jó néhány rágcsálónak álmatlan éjszakákat, és életre szóló traumát okozott. A fiú vár. 6.40. Eszébe jut, hogy inkább lenne vonat. Pöfékelne nap mint nap, érdekes embereket szállíthatna, talán Hustonba rajta vinnék a rakétákat, és hát persze a lényeg: A vonat nem vár. Saját elmésségén elnevetgélve eltelik még egy perc.
A fiú vár 6.42. Ekkor a fiú újra megvilágosodik. Hát persze, nyilvánvaló, de eddig sose jött rá. Már túl volt néhány sexuális kalandon, és nem értette, hogy bírják addig a lányok. Hát itt A Válasz A Kérdésre: Később jönnek, később mennek el! Ezzel igazolva látta minden tettét, megnyugvást, és egy Story magazint lelt. A magazin tartalmazta Zámbó Jimmy, és Elvis közösen alakított együttesének terveit, és azokat a feltételezéseket, miszerint, a miniszterelnök az ellenzék vizébe Viagrát kevert, hogy ne tudjanak felszólalni zavarukban. Ezt a tervét Torgyán József hiúsította meg ezzel, előlépve első immúnisként a világon. A fiú ezeket a híreket már ismerte, úgyhogy nem is olvasta tovább az újságot.
A fiú vár 6.52. remegő kézzel a telefon után nyúl, és hagyja, hogy az ujjai pöttyögjék a már régóta ismer telefonszámot. Egy duruzsoló, női hang szól bele: Szia Kriszti vagyok, nincs rajtam melltartó… A fiú lecsapja a telefont, és újra tárcsáz, ezúttal a Másik régóta ismert számot. Közben elgondolkodik, nem gáz e hogy a csaj mobilszáma 06 30 0 666 666. Mindegy túl babonás vagyok. Kicsöng ez jó jel…… Mindjárt felveszi…… Most már rögtön fel fogja……Biztos kiment a konyhába….. Nem bírja tovább cérnával és lecsapja. De ekkor, jó szokásához híven, megvilágosodik. Hát persze annyira siet hozzám, hogy sietségében elfelejtette a telefonját. Talán azért nem hozza, hogy nehogy megzavarjanak minket miközben kettesben vagyunk. Mindjárt itt lesz nincs más dolgom, mint várni.
A fiú vár. Még egy napot. Aztán felhívja a jól ismert telefonszámot (nem azt, a másikat). A lány eljön, és alig észrevehető módon megrántva a vállát elővillantja az összes pozitív tulajdonságát, és a fiú megbocsát.

A szerző megjegyzése a Happy End-hez: Egyrészt, ez egy fiúról és egy lányról szóló történet, ahogy a minden férfi disznó esete forgott fent. Másrészt oké, hogy nyálas, de te is megérted milyen hasznos, ha te vagy a főszereplő, és nem halsz meg a film végén.
Torn

A lány vár

A lány vár. Kétségbe esetten, de tudja: a fiú mindjárt itt lesz. Az előbb hívta fel, a sírás környékezte, de a fiú megnyugtatta, hogy mindjárt ott lesz. Igen! A lány hálával gondolt a fiúra, aki mindig jött, ha hívta. Eljött este, reggel, délben, és néha, nagyon néha hajnalban. Hajnalban nem gyakran, mert az anyja nem szereti, ha ilyenkor hívja. Hát lehet benne valami.
A lány vár. Hirtelen balsejtelem tölti el: Mi van, ha ezúttal nem jön? Mi van, ha ezúttal magára hagyta, ha… Nem szabad ilyenekre gondolnom! Itt lesz, mert mindig eljött. Ma is el fog jönni, el kell jönnie. Az utolsó mondatokat már hangosan mondta ki, ezért ijedten körbenézett nem hallotta-e valaki. Egy ideig csendben figyelt, de mikor csak az apja büfögése, és a ,,Rúgjatok már gólt!’’ szűrődött át megnyugodott.
A lány várt. Hirtelen hála töltötte el a fiú iránt, aki el fog jönni. Pedig a lány nem volt túl szép. Mondhatjuk az is, hogy ronda volt, de teljesen pontosak akkor leszünk, ha azt mondjuk, hogy egy etióp gyerek, csak igen igen vonakodva vette volna el a rántott húst a kezéből. És kövér is volt. Rengeteget evett, de különös módon a fiú ezért szerette. Imádta az étvágyát, ahogy az egyik szelet pizzát a másik után tolta be, jobb szó nem lévén rá, az arcába.
A lány várt. Most már ideges volt. A fiú már öt perce megjöhetett volna. Hát nem érti, hogy gyötör a vágy, hogy semmi másra nem vágyok, hogy eljöjjön? Hogy csillapítsa vágyamat, amit más nem tud csillapítani. Ez a vágy, ami a fiúhoz kötötte, és ez az amiért az anyja már aggódni kezdett, de az apa megnyugtatta, hogy az ő korában már…, meg, hogy fiatal, meg ez már nem a mi világunk szívem.
A lány vár. Ekkor megszólal a csengő. A lány hihetetlen megkönnyebbülést érez, és pár pillanatig élvezi a csengő megváltó hangját, majd egy szónikus rakéta sebességével, és súlyával indul neki az ajtónak. A fizika törvényeire fittyet hányva, megáll az ajtó előtt, ellenőrzi a ruháját, a haját és ajtót nyit. És ott áll a fiú. Piros ruhában és sapkában, egy doboz van a kezében. Motorral jött, ahogy mindig, a lány már ismeri a rendszámát. Csendben állnak. A lánynak eszébe jut a ponyvaregény: Akkor tudod, hogy ő az igazi, ha 5 percig ültök kussban, és egyikkőtöket sem zavarja a csend. De a fiú megtöri: 900 forint, családi extra pizza, extra sajttal, és gombával. Mint mindig. A lány már nem tudja tovább türtőztetni magát, és ráveti magát a pizzára. Igen ez az a vágy, ami mindennél erősebb. Az éhség! A fiú nézi a lányt, már megszokta, hogy előtte eszi meg a felét, aztán csendben megfordul, és elmotorozik a naplementébe. A lány pillantásra sem méltatja, a mór megtette a dolgát, a mór mehet. De egyszer csak elfogy a pizza, és a lány ott áll. Az üres dobozra néz, vállat von, és tárcsáz.
A lány vár.

Torn

- VÁGYAKOZÁS -
az eredeti forgatókönyv

0.
Kezdő feliratok:
VÁGYAKOZÁS

Torn novellájából
a forgatókönyvet készítette:
Varga MAD Károly

1.
LÁTUNK egy FALIÓRÁT. Kommersz piaci műanyag óra, fehér számlappal, fekete mutatóval. Az óra 18:10-et MUTAT. HALLJUK az óra ketyegését.

VÁLTÁS: LÁTUNK egy telefont. Szabvány matáv-telefon. A FALIÓRA ketyegése még HALLATSZIK.

LÁTUNK egy kezet, amint a telefon kagylója fölé érkezik. A KÉZ enyhén remeg. HALLJUK a FALIÓRA ketyegését. Majd HALLJUK, ahogy megcsörren egy telefon. A KÉZ felkapja a kagylót. HALLJUK a telefon hangját – a „kész” állapot búgása. Valahonnan még mindig HALLJUK a telefon csörgését.

VÁLTÁS – INTERIOR – A FIÚ SZOBÁJA

A FIÚ szobájában vagyunk. Szemközt egy nyitott ABLAK, szemben a SZOMSZÉD HÁZ. A szomszéd ház ablakába BELÁTUNK. LÁTJUK, amint a szomszéd házban lakó NŐ felveszi a telefont. A TELEFONCSÖRGÉS elnémul.

LÁTJUK, ahogy a FIÚ ingerülten visszacsapja a telefont. Újra HALLJUK a FALIÓRA ketyegését.

LÁTJUK a telefont és az ASZTALI ÓRÁT – fekete műanyag óra, vörös digitális számjegyekkel. 18:10. HALLJUK a FIÚ hangját.

FIÚ HANGJA (könnyed, csevegő stílusban):
„Kissé feszült vagyok, mert nem tudom, mire számítsak. Illetve, mégis.”

LÁTJUK, ahogy a kamera kissé arrébb mozdul, hogy a telefon mellett egy cetli van. A kamera RÁKÖZELÍT.

FIÚ HANGJA (folytatja, megakadás nélkül):
„Azaz, mégis. Egy lányra számítok.”

LÁTJUK, hogy a cetlin egy telefonszám van, és egy női név. A cetli rúzsfoltos.

FIÚ HANGJA:
„És nem is rossz lányra. De vajon eljön-e? Mikor utoljára felhívott, nem mondta biztosra.”

LÁTJUK, amint a FIÚ KEZE beindít egy üzenetrögzítőt.

LÁNY HANGJA (torzan, gépiesen, használt magnószalagról) (csábítóan):
„Aranyos fiú vagy. A válasz:”

A LÁNY hangja itt szünetet tart, de csak egészen rövid ideig.

LÁNY HANGJA
„Lehet róla szó.”

HALLJUK, ahogy a LÁNY leteszi a telefont. LÁTJUK, ahogy az üzenetrögzítő visszatekeri a kazettát.

FIÚ HANGJA (kétségbeesetten):
„Hogy teheti ezt velem ezek után? Hát nem jelentek neki semmit?”

LÁTJUK, ahogy a fiú kezei tehetetlenül az ölébe zuhannak. Oldalzsebes, krémszínű nadrágot visel. Egy, a telefon elé húzott széken ÜL, lábai a telefonasztalon támaszkodnak.

LÁTJUK a FIÚ tarkóját. Szőke haja van. A FIÚ felnéz a FALIÓRÁRA. LÁTJUK az időt: 18:11. HALLJUK a FALIÓRA ketyegését.

LÁTJUK, ahogy elsötétül a kép.

2.

LÁTJUK a FALIÓRÁT. 18:22-t mutat. HALLJUK a FALIÓRA ketyegését.
HALLJUK a FIÚ HANGJÁT.

FIÚ HANGJA (feldúlt)
„Most már 22 percet késett! Ha igazán fontos lennék neki, már itt lenne. De nem jön! Már látom magam előtt, ahogy-„

VÁLTÁS – INTERIOR: A LÁNY szobája

FELÜLRŐL LÁTJUK, ahogy a LÁNY ÁGYÁT. A LÁNY ÁGYA tele van szórva plüssállatokkal. A LÁNY az ágyon fekszik, és LÁTJUK, hogy NEVET.
Tovább HALLJUK a FIÚ HANGJÁT.

FIÚ HANGJA:
„-rajtam nevet, sátáni hangon, ahogy én szoktam, amikor-„

LÁTUNK egy fehér VILLANÁST.

VÁLTÁS – INTERIOR – A FIÚ NAPPALIJA

HÁTULRÓL LÁTJUK a FIÚT, ahogy belép az ízlésesen berendezett NAPPALIBA. Bal kezében egy TÁLCÁN szendvicsekkel és kólával. LÁTJUK, ahogy leteszi az ASZTALRA a NAPPALI közepén.

Közben végig HALLJUK a FIÚ HANGJÁT:
„-amikor a szüleim nincsenek itthon, és én beviszem az ételt a nappaliba. Pedig az-„

LÁTUNK egy fehér VILLANÁST.

Távolról FÉKCSIKORGÁST és KÁROMKODÁST HALLUNK. LÁTUNK egy piros STOP-TÁBLÁT.
HALLJUK a FIÚ Hangját.

FIÚ HANGJA (kiabálva):
„-TILOS!”

LÁTUNK egy fehér VILLANÁST.

VÁLTÁS – INTERIOR – A FIÚ WC-JE

FELÜLRŐL LÁTUNK egy WC-CSÉSZÉT. Az ÜLŐKE nincs visszahajtva. HALLJUK a FIÚ HANGJÁT.

FIÚ HANGJA (gonoszkodva):
„Vagy amikor nem hajtom vissza a WC-ülőkét. Akkor nem nevetek, csak-”

Ahogy a KAMERA LEJJEBB mozdul, LÁTJUK a FIÚ TARKÓJÁT. HALLJUK, ahogy a FIÚ kuncog. HALLJUK a FIÚ HANGJÁT.

FIÚ HANGJA (megnyomva az „azt is” -t):
„-csendesen kuncogok, de azt is sátánian.”

Ahogy a KAMERA LEJJEBB ereszkedik, látjuk, ahogy a FIÚ válla rázkódik a nevetéstől. Lassan eltűnik a WC-CSÉSZE, a KÉPBEN csak a FIÚ marad. HALLJUK a FIÚT.

FIÚ HANGJA:
„És most ő is így nevet, gonoszul, és ami a legrosszabb…”

A FIÚ szünetet tart, majd HALLJUK, ahogy FOLYTATJA.

FIÚ HANGJA (fatalistán, nagyon hangsúlyozottan):
„-hogy rajtam.”

VÁLTÁS – INTERIOR – A FIÚ SZOBÁJA

LÁTJUK a FALIÓRÁT. LÁTJUK, hogy 18:22-t mutat. HALLJUK, ahogy ketyeg.

LÁTJUK ahogy elsötétül a kép.

3.
LÁTJUK a FALIÓRÁT. LÁTJUK az időt: 18:25. HALLJUK a FALIÓRA ketyegését.
HALLJUK a FIÚ HANGJÁT.

FIÚ HANGJA (töprengve):
„Lehet, hogy 9 előtt benéz majd, és azt mondja-

LÁTUNK egy fehér VILLANÁST.

VÁLTÁS – INTERIOR – A FIÚ SZOBÁJÁNAK AJTAJA, SZEMBŐL.

LÁTJUK, hogy a LÁNY az AJTÓBAN ÁLL, és mozog a szája. HALLJUK, hogy a FIÚ (tökéletes SZINKRONBAN a LÁNY SZÁJMOZGÁSÁVAL) azt MONDJA:

FIÚ HANGJA:
„Bocsi, nem értem rá. Ugye nem haragszol?”

LÁTJUK, ahogy a LÁNY mosolyogva néz a KAMERÁBA. HALLJUK a FIÚ HANGJÁT.

FIÚ HANGJA:
„És előveszi azt a két Bambi szemét-”

LÁTJUK, ahogy a LÁNY megrántja a VÁLLÁT, és a BLÚZA kicsit LEJJEBB csúszik. HALLJUK a FIÚ HANGJÁT.

FIÚ HANGJA:
„És kicsit megrántja a vállát-”

LÁTUNK egy testszínű VILLANÁST.

Ismét LÁTJUK a LÁNYT, de ezúttal KIHÍVÓBB mosollyal. A MEGVILÁGÍTÁS KIHANGSÚLYOZZA a LÁNY TESTÉT.

FIÚ HANGJA:
„…alig észrevehetően, …”

LÁTJUK, ahogy a LÁNY megrántja a vállát, és a BLÚZ LEJJEBB csúszik, egész a MELLEIRE.

FIÚ HANGJA:
„…de ez a kis lökés is elég ahhoz, …”

A KAMERA RÁKÖZELÍT a LÁNY BŐRÉRE.

FIÚ HANGJA:
„…hogy többet lássak.”

LÁTUNK egy fehér VILLANÁST.

VÁLTÁS – INTERIOR – A FIÚ SZOBÁJA

LÁTJUK a FIÚT FELÜLRŐL, ahogy az ÁGYÁN FEKSZIK a FÉLHOMÁLYBAN. FELÉNK NÉZ. HALLJUK, amit a FIÚ gondol.

FIÚ HANGJA (fogadkozóan, majd elgondolkozva):
„Igen, ezt fogja tenni, de én nem hagyom magam. Erős leszek. Megmondom neki, hogy ezt nem teheti velem. És különben is, mit akar tőlem? Ő kérte, hogy hívjam fel.”

LÁTJUK, hogy a KAMERA lassan ereszkedni kezd a FIÚ felé, majd MEGTORPAN. Ezzel EGYIDŐBEN LÁTJUK, hogy a FIÚ ÁGYA melletti ÁLLÓLÁMPA hirtelen FELKAPCSOL.

VÁLTÁS: OLDALRÓL LÁTJUK a LÁMPÁT, és a FIÚ ARCÁT, amint odakapja a fejét. LÁTJUK, ahogy a FIÚ visszaemeli a tekintetét a mennyezetre, és arcát MEGVILÁGOSODÁS tölti el.

VÁLTÁS: ismét a mennyezet felől, FELÜLRŐL LÁTJUK a FIÚT. A KAMERA mozdulatlan.
HALLJUK a FIÚ HANGJÁT.

FIÚ HANGJA (heuréka!):
„Megvan! Biztosan azért mondta, mert arra számított-”

LÁTJUK, ahogy a KAMERA FORDULNI kezd az ÁGY fölé tett KÉP felé. Még mindig a FIÚ LÁTSZIK.

FIÚ HANGJA:
„…hogy nem fogom felhívni, mert minden pasi disznó. Igen, ez az!”

HALLJUK a FALIÓRA ketyegését. Ahogy a KAMERA az ÁGY fölé tett KÉP felé FORDUL, LÁTJUK a FALIÓRÁT a KÉP üvegében. LÁTJUK, hogy a FALIÓRA 18:25-öt MUTAT.

LÁTJUK, ahogy elsötétül a kép.

4.
LÁTJUK a FALIÓRÁT. A FALIÓRA MUTATÓI enyhe zöldes fénnyel FOSZFORESZKÁLNAK. LÁTJUK az időt: 18:40.

VÁLTÁS: LÁTJUK a FIÚ SZOBÁJÁT. LÁTJUK SZEMBŐL az ablakot, azon keresztül a SZOMSZÉD HÁZ ablakát. LÁTJUK JOBBRÓL a TELEFONASZTALT, rajta az ASZTALI ÓRÁT és a TELEFONT. LÁTJUK BALRÓL a FIÚ ágyát. Minden félhomályos. LÁTJUK a FIÚ körvonalait az ablak előtt. A FIÚ az ÁGYON ül, és egy PÁRNÁT dobál a levegőbe.

HALLJUK a FIÚ HANGJÁT.

FIÚ HANGJA:
„Hát nem érti, hogy szeretem, hogy vele akarom leélni az életem? De legalábbis elhívnám moziba. Honnan is tudhatná.”

LÁTJUK, ahogy a FIÚ hátradől az ágyon, és az arcára esik a PÁRNA. LÁTJUK, ahogy a FIÚ az arcára szorítja a PÁRNÁT.

LÁTJUK, ahogy a SZOMSZÉD HÁZ ablakában a függöny mögött egy SZILUETT lehajol, majd felegyenesedik, és TÁNCÁLLÁSBA helyezkedik.

FIÚ HANGJA:
„Bár lennék vonat. Pöfékelnék nap, mint nap, érdekes embereket ismernék meg, jól elütném őket, rakétákat vinnék Houstonba, és persze a lényeg, sosem kellene várnom!”

HALLJUK, hogy a szomszéd felcsendül Demjén Rózsi: A Vonat Nem Vár c. számának a REFRRÉNJE. LÁTJUK, ahogy a FIÚ az ablakhoz vágja a PÁRNÁT.

LÁTJUK, ahogy a KAMERA RÁKÖZELÍT az ASZTALI ÓRÁRA. LÁTJUK a számjegyeket: 18:40. HALLJUK az ASZTALI ÓRA enyhe elektromos zúgását.

LÁTJUK, ahogy elsötétül a kép.

5.
LÁTJUK az ASZTALI ÓRA számlapját.. LÁTJUK az időt: 18:51. HALLJUK az ASZTALI ÓRA enyhe elektromos zúgását. Nem LÁTUNK mást a SÖTÉTBEN. HALLJUK a FIÚ gondolatait..

FIÚ HANGJA (csevegő, könnyed hangnemben):
„Üzenet az Agynak. Rájöttem, miért bírják addig a lányok. A Válasz a Kérdésre: később jönnek, később mennek el! Csak ez lehet az oka.”

LÁTJUK, ahogy elsötétül a kép.

6.
LÁTJUK az ASZTALI ÓRA kijelzőjét. LÁTJUK az időt: 19:01. HALLJUK az ASZTALI ÓRA enyhe elektromos zúgását.

HALLJUK a FIÚ egyenletes HORKOLÁSÁT.

HALLJUK, ahogy KICSÖNG a TELEFON. HALLJUK, ahogy bekapcsol az üzenetrögzítő.
HALLJUK a LÁNY HANGJÁT.

LÁNY HANGJA (tompán, gépi hangszórón át) (kérlelőn):
„Torn, ott vagy? Torn, ha ott vagy vedd fel! Torn, szívem, hallasz?”

HALLJUK, ahogy a LÁNY leteszi a TELEFONT. HALLJUK, ahogy az üzenetrögzítő visszatekeri a szalagot.

Kis idő múlva LÁTJUK, ahogy elsötétül a kép.

- VÉGE -


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához