LFG.HU

404-es Démon
szerepjátékrólCimkek

A tárlatvezetést én tartom, mint az újra fogékony, de néha meglepően csökönyös és némiképp konzervatív (értsd: lusta) 404-es démon. Együtt érzek veled, kedves olvasó. Én is bizalmatlan voltam azon túl, hogy a külső (hivatalból is) tetszett.
Hol találom meg a kedvenc dolgaim? Mennyivel több kattintás? (Nagyon fontos…) Mi maradt, mi ment? Honnét tudom, ha valami változott?

A programozói szemléleten felülkerekedett szerkezeti áttekinthetőség jegyében hat fő csoportba soroltuk be a tartalmat, ezeket a fejlécben találod, és azok nem mennek sehová (bár ha Netscape 6.x–et használsz, a legördülő menük, ami egy javascriptből működik, lehet, hogy nem fog működni, 4.x alatt pedig általában igen…

Azok kedvéért, akiknél nem működik a legördülés, a linkre kattintva megjelenik egy közvetlenül, javascript nélkül használható link). Van, amelyik önmagáért beszél, van amelyik nem. Vegyük sorra.

Az INTERAKTIV az oldal legforgalmasabb része (legalábbis tapasztalatom szerint). Itt találod meg a fórumokat, a híreket, a hírlevelet, az IRC és chat oldalt.

AZ ÍRÁSOK alatt várnak a novellák, cikkek, ismertetők.

LINKEK. Nos, ez egyértelmű… ami újdonság, az a Toplista, ahol a regisztrált oldalakra szavazhatsz és böngészhetsz közöttük, illetve itt találod meg a Letöltéseket is.

KÉPEK. Ő is magáért beszél. Magában foglalja az online képregényeket is.

A JÁTÉKOK külön menüt kapott, hiszen a játékok tárháza is bővült. Egy helyen a Trónbitorló, a Mentsd meg a falut, a kvíz és az online kaland.

VENDÉGEK a WebShop, a kiemelt tagoldalak és az összes vendégoldal, valamint az RPG-boltok listája.

Tudom, először természetesen szokatlan lesz, de türelmesnek kell lenni, idővel áttekinthetőbb lesz, mint amilyen volt – több haszna lesz a főmenünek, például. Ha beljebb lépsz, ott többnyire változatlan formátumot és tartalmat találsz, kivéve a fórumok alatt, ahol a feje tetejére állt a világ.

Ha beljebb fáradsz, kedves látogató, halkan megsúghatom, berzenkedtem a teljesen új fórumoktól, annak ellenére, hogy már sok helyütt, fejlesztői, programozói és egyéb hasonló honlapokon már egy ideje ilyesmit használnak. Igen, regisztráltatnod kell magad. Igen, újabb jelszót kell megjegyezned. Igen, van egy csomó beállítani való izé, meg egy maréknyi új mütyür, ráadásul a régi fórumok tartalma nem elérhető az új fórumon belülről… bár lehet, hogy ez utóbbi jó hír, minden fórum tiszta lappal indul.

Volna itt azonban néhány tanács, meg javaslatféleség:

Tény: Egy `fórumon` belül minden regisztrált felhasználó nyithat új fórumot!
A javaslat: Ne kapj vérszemet, különben egy idő után gombamód elszaporodnak a témák és követhetetlenné, áttekinthetetlenné válik a tartalom.

Tény: A regisztrált felhasználók számos új funkciót használhatnak!
Javaslat: A regisztrálatlan felhasználók viszont csak a panaszkönyvbe írogathatnak anonim. Amúgy egy csomó ikont kapsz, meg fejlécet, tele zavaró feliratokkal (konzervatív énem valósággal háborog!).

Tény: Megtudhatod a többi felhasználó általános adatait és statisztikáit, utólag javíthatod saját üzenetedet, ellátogathatsz a felhasználó honlapjára, valamint megtekintheted az összes fórum különféle statisztikáit, kereshetsz, sőt, még egy mini-üzenőrendszer is működik!
Javaslat: Utóbbi gyakorlatilag egy leegyszerűsített email kliens regisztrált felhasználóknak, egymás közt (cetlik-pont mint egy unalmas matekórán). Ez a U2U felirat a fórum fejlécében és az `üzen` c. ikon az üzenetek alján. Az U2U felirat után zárójelben a várakozó üzenetek száma áll. Ezentúl erre is figyelned kell, mint a többi elektronikus postaládádra, bár a dolog csak házon belül működik, igazi csőposta…

Elsőre kicsit nehézkes lesz, légy hát türelmes magaddal, de legfőképp a többiekkel szemben, kérd a moderátorok segítségét, ha problémás üzenettel találkozol, kattints a moderátort ide! feliratra, használd a panaszkönyvet, és csak akkor nyiss új témát egy fórumban, ha meggyőződtél róla, hogy egy másik téma alatt nem tudsz választ kapni a gondolataidra, felvetéseidre…

Még mindennek új szaga van, mint festés vagy építkezés után, a tartalom ismerős, csak a bútorok cserélődtek ki, vagy kaptak új festéket, az ülőhelyek kényelmesek, a vitrineket lepucoltuk, névjegykártyát igényeljen a portán, és kérjük használja a lábtörlőt…

Jó böngészést, remélem ritkán találkozunk!

A 404-es démon


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.