LFG.HU

Massár Mátyás
ismertetőCimkek

Úgy gondolom senkinek sem kell bemutatni Harry Pottert. A varázslóifjonc és kalandjai világszerte roppant népszerűségnek örvendenek, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Warner Bros hamarosan forgalomba hozza az egész estét betöltő Harry Potter mozifilmet.
(Aki nem ismerné e nyolcadik csodát, utánanézhet a hivatalos oldalon: http://www.harrypotter.com)

Harry Potter TCG?
Amint megtudtam, hogy lesz gyűjthető kártyajáték, mely a Harry Potter regények világára épül, biztosra vettem, hogy csak egy cég lehet a játék mögött. Nem is tévedtem, a ’megjátékosítás’ joga a Hasbro-hoz került, aki a rendszerfejlesztéssel és megvalósítással a Wizards of the Coast-ot bízta meg.
A Varázslók pedig azt tették, amit várunk tőlük. Profin végrehajtották a feladatot. Az annak idején Magic: the Gathering-gel pályát kezdő cég mára már egyértelműen vállalattá nőtte ki magát.

A játékkal a 9-14 éves korosztályt célozták meg. Egy roppant egyszerű, megjelenésében rendkívül egységes és hangulatos játékot teremtve. A teljes szett 116 lapból áll, három hagyományos ritkasággal (common-uncommon-rare) és két kiemelt osztállyal a Foil Premium-mal (csillogó fóliával ellátott kártyák) és a Holo-portrait Premium-mal (dimenziós karakter kártyák). Így az ifjonc játékosoknak nem kell sok kártyát egyszerre megismerniük, de azért szembe kerülnek a gyűjtés komoly kihívásaival.

A kiszerelésről…
A Kezdő csomag a – mostanásg már – megszokott módon van összeállítva. Található benne két 41 lapos pakli, mellyel rögtön neki is állhatunk játszani. Gyakorlatilag nem kell mást tennünk, mint kiterítenünk az asztalra a papírra nyomott játékteret, melyen a kezdő szabályok mindegyike megtalálható (még szabálykönyvet sem kell a kezünkbe venni játék előtt!). A Starter ezentúl persze tartalmaz egy szabálykönyvet, melyben az Összetett rendszert is elolvashatjuk, de ettől sem kell senkinek tartania, bátran kijelenthetem: a Harry Potter TCG bárki számára könnyen érthető játékrendszerrel működik.
Az Összetett szabályokkal csak akkor van értelme foglalkoznunk, ha veszünk kiegészítő csomagokat is (11 kártya/csomag). Ezekben ugyanis két újabb laptípust találhatunk, az ezekre vonatkozó szabályok pedig nem kaptak helyet a ’játéktéren’.

A játék szabályai
A játékrendszer magán viseli a Wizards előző játékainak jegyeit (Netrunner, Magic), pontosabban azok leegyszerűsített keveréke.
Cél, hogy megsemmisítsük ellenfelünk pakliját. Ezt elsősorban Bestiák (laptípus) segítségével érhetjük el, melyeken adott Sebzés értékük – körünk kezdetén ellenfelünknek annyi lapját kell eldobnia paklija tetejéről, amennyi az általunk irányított Bestiák össz-sebzése. Bestiákat Hatalomból hozhatunk, azaz le kell őket idéznünk bizonyos pontértékért. Hatalmat Leckék (laptípus) segítségével kaphatunk – egy Lecke 1 Hatalmat ad, és négy különböző típus (szín) létezik. Ezeket egyszerűen le kell tennünk az asztalra. Bestia leidézésekor annyi a feltétel, hogy legalább annyi Hatalmunk legyen, amennyibe a Bestia kerül és az egyik Hatalmunk megfelelő színű legyen. (Azaz a Lecke hellyel-közel megfelel a Magic Land-jének, vagy a Pokémon Energy-jének).
Ehhez hasonlóan működnek a Varázslatok és a Tárgyak. Az előbbiek nem, míg az utóbbiak hosszabb távon játékban maradnak.

Játék elkezdése előtt ki kell tennünk kezdő Karakterünket. E lapok mindegyike rendelkezik saját képességgel, melyet használhatunk (és ezeket érdemes is használni!) a játék folyamán. Keverünk paklinkon, húzunk hét lapot és kezdhetünk is.

Fordulónk kezdetén húzunk egy lapot, majd sebzünk Bestiánkkal. Ezután végrehajthatunk két Akciót. Húzhatunk plusz lapot vagy kijátszhatunk egy lapot kezünkből – ezek mindegyike egy-egy Akciónak számít. A két Akciót és sorrendjüket szabadon megválaszthatjuk. Ezt követően ellenfelünk jön. Így megy ez egészen addig, amíg valakinek el nem fogy a paklija (ezzel ellenfele már nyert is).

A játékot színesítik a Kaland kártyák és a lehetőség több Karakter használatára, erre most nem térnék ki – egyik sem számottevő.

A játék menete és hibái
A játék általában vad Lecke kirakásokkal kezdődik. Akinek nincs Lecke kártyája az első néhány lapjában, az jobb ha fel is áll, mert veszített. A szabályzat persze azt mondja, hogy ilyenkor sincs gond, hiszen bármikor húzhatnuk Akcióból plusz lapot, a tapasztalat azonban az ellenkezőjét igazolja. Nem értem, hogy a Magic oly’ sokat szidott hibáját, a pakliba elhelyezett erőforrást (Land) miért kellett a Wizard-nak ide is beleerőltetnie? Mindenkinek azt javaslom, hogy játsszon úgy, hogy ha a kezdő kézben nincs Lecke, akkor új leosztás kérhető.
A játék folyamán Bestiákat hozunk játékba és megpróbáljuk ellenfelünk Bestiáit leoperálni. Bizonyos lapokkal lehetőségünk van ’gyógyulni’ is, azaz lapokat visszatennünk paklinkba. Egyenlőre (tíz egynéhány lejátszott meccs után) úgy tűnik, hogy ez nem válik be igazán, Mire elég Hatalmat szedünk össze a jobb gyógyításokhoz, addigra ellenfelünk szépen lefogyasztotta paklinkat. Ezzel elértünk a másik komoly problémához. Komoly rendszerfejlesztők egyértelműen hibás elképzelésnek tartják a pakli-sebző koncepciókat. Az ilyen rendszerekben botorság lapösszhatásokra (azaz kombókra) építkezni, mert könnyen megjárjuk, amikor ellenfelünk pont a legfontosabb lapjainkat bombázza ki.
E két hiba azonban megbocsátható annak tükrében, hogy a játék megcélzott korosztályánál ilyesmivel nem nagyon problémáznak majd.

Kinek ajánlható a játék?
Harry Potter rajongóknak NEM feltétlenül. Tudom, hogy ez meglepő, de én úgy érzem, hogy a könyvek olvasóit a Wizards nem tudja majd úgy megfogni a játékkal, mint ahogy tette ezt a Pokémon-sorozat kedvelőivel. Persze biztosan lesznek olyan Potter-mániákusok, akik a kártyát is dobogó szívvel üdvözlik majd.
Komoly kártyásoknak semmiképp sem javasolt. Nem egy komoly stratégiai játékról van szó (nem is azt akart alkotni a Wizards!).
Könnyed esti szórakozásnak kellemes. Öcsikének, húgicának remek időtöltés.

NÉHÁNY TANÁCS KEZDŐKNEK:
- Használjunk 25-26 Leckét a 60 lapban és lehetőleg két színre szűkítsük le paklinkat. Három színnél már könnyen zavarba kerülünk, ha nem azonos a Leckék-Lapok színe kezünkben. Ilyenkor megoldás lehet, ha több Leckét használunk, de ekkor meg bosszankodhatunk, ha Leckét Lecke után húzunk és ’nem jön semmi használható’ a paklinkból.
- A Bestiák egyértelműen alapvetőek. Így az egyik színnek (a Mancs – Care of Magical Creatures), melyből minden Bestia idézhető feltétlenül helyett kell kapnia a pakliban. Messze erősebb egy állandóan jelen levő sebzés az egyszer létrejövőnél (ilyenek a Varázslatok).
- Mivel a Bestiák egymáson nem sebeznek, ezért szükségünk lehet olyan lapokra, melyekkel képesek vagyunk Bestiákat leszedni. Azokat a varázslatok válasszuk inkább, melyek Bestiákon is tudnak sebezni, nem csak az ellenfélen!
- Használjunk kis idézési költségű lapokat is! Eleinte nem tudunk mit kezdeni a nagy idézési költségű lapjainkkal. Ilyenkor ellenfelünk nagyon ’elszaladhat’, később már nehéz lesz megfogni. Ráadásul könnyen előfordulhat, hogy elkezd kezünkből dobálni, ekkor végünk is van, ha csak ’nagy lapokkal’ játszunk.
- Használjuk ki Karakterünk képességét. Eleve úgy állítsuk össze paklinkat, hogy erre építkezzünk.

(folyt. köv)


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://webshop.rpg.hu/rendellink.php?II=2693]
[http://www.harrypotter.com]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához