LFG.HU

auer
ismertetőCimkek

A Bíborgyöngyök novelláskötetben bemutatkozó író első saját regénye az Ifini éjszakák. Személy szerint nagyobb bizalommal vettem le a polcról, mind témája, mind vastagsága alapján.

A borítófestmény Tikos Péter és Vass Richárd munkája. Csuklyás álarcos alakok kobrafejes pálcával – illik a belső tartalomhoz.

Szokásom hogy átpörgetem a Magus regények végét, hogy lássam mivel bővítik a regényt, de most se szószedet, se térkép, se recept. A szavakkal nincs is gond, kevés új, vagy ismeretlen szót használ, viszont egy Ifin térkép dukált volna a könyvbe.

Az előszót Gáspár András írta, két és fél oldal összefoglalás a magus írótörténelméből – a kellemetlen részletek nélkülözésével. Lapozzunk. Ezt követően kap helyet a szereplők felsorolása frakciónként részletezve. Már itt kezdett George R. R. Martin utóérzésem lenni – habár erre jócskán rásegített a lista végén található törpenövésű szereplő is.

A regény betekintést nyújt Ifin színfalak mögötti életébe, ahol minden frakció a maga érdekéért küzd, eltaposva vagy épp szövetséget kötve a másikkal. Ezt a harcot két dolog indította: egyrészt az olvasók által ismert Acél és oroszlán regényben lemészárolt Kobra vezetők kiesése a Család éléről, illetve a nagykirály haldoklása.

A nagykirály valamely nyavalyától szenved kómaszerű állapotban. Nem tudni hogy kapta el, nem tudják gyógyítani, mivel eléggé összerúgta a port az egyházakkal, így azok megtagadják a segítséget tőle. A trón várja a következő gazdáját.

Három lehetséges jelölt van rá: a király unokaöccse, aki a család legidősebb férfitagja így jog szerint övé a trón, habár háta mögött Veszettként emlegetik kiszámíthatatlan viselkedése miatt, ezért sem áll mellette.

Másik jelölt a király fia, habár ő még elég fiatal és egyelőre nem mutat ilyen ambíciókat.

A harmadik jelölt a király most visszatért húga, aki saját könnyen befolyásolható fiát akarja a trónra emelni, és Liliath az alidaxi boszorkánykirálynő támogatását élvezi.

A történet másik szála a Kobrák – és így az alvilág átrendeződése. Egy magát Ezüst Kobrának nevező személy háborút kezd a Család megmaradt emberei ellen, míg a hithű Kobrák próbálnak talpon maradni és visszavágni, valamint rendbe rakni a szervezetet. Mindkét fél ad és kap is, a végkifejlet várat magára.

Különböző titkos szervezetek is feltűnnek a maguk útját egyengetve. Ilyen az Éjanyák boszorkányrend Morgena hívő szekta, ők a király fiát támogatják a háttérből. Ők még a szerethetőbb kategóriájú szekták közé tartoznak.

Másik boszorkányszekta a Parázsnővérek, ők a király húgával próbálnak külön szövetséget kötni az alidaxiakat kicselezve. Ez már egy fokkal sötétebb szekta – szeráfi paktum, életszívó varázslat, sőt mint kiderül egyik tagjuk még belső időben is képes mozogni és harcolni.

A harmadik szekta az Astesi gyülekezet, egy crantai istenséget imádó csoport. Ők kivárnak egyelőre.

Ezeken a csoportokon kívül akad egy régről visszatért bosszúért szomjazó vizitor, a Kobrák túlélői akik inkább menekülni akarnak, az alidaxi követ és társai.

A regény felbontása is hasonló G. R. R. Martin regényeihez – egy-egy fejezet egy adott szereplő szemszögéből történik. Nincs kimondott főszereplő, hanem karakterek sokasága, akik mind a saját céljukért munkálkodnak.

A regény jól megírt fordulatos, eddig az Abbitkirálynő volt hasonló témájú magus fronton, de ez a regény messze lekörözi.

Nagy világkoherenciai hibákkal nem találkozunk, és a mágia szerepét is elég jól mutatja be a hétköznapokban. A mágikus védelem, varázstudók mindennapos részei az ifini alvilágnak, tudomásul veszik és készülnek rá. Például a bordélyba frissen bekerülő embereket mágikusan átvilágítják, a királyi palotában azonosító mágikus amulettet hord a személyzet, a fontos iratokat mágikus DNS zárral védett ládikában tartják, a világításról mágikus gömbök gondoskodnak szinte mindenhol, és még sorolhatnám. A varázslatok az írói fantáziát tükrözik inkább, mint a szabálykönyveket, hogy ez jó vagy rossz mindenki döntse el maga.

Talán egy zavaró tény volt, miszerint Yneven az ide-oda utazgatás, letelepedés olyan természetes, mint a mai világban. Egy aszisz kapitány két fia például a Gályák tengeréhez költözött, és ez nem a kivétel a könyvben.

Összességében jó regény, az utóbbi idők legjobbja, viszont érezhetően egy sorozat első része. Javaslom mindenkinek elolvasásra, aki kedveli az ilyen intrikus-árnyháborús írásokat. A sorozat második részét jövő év első negyedévére ígérik.

Boruzs Gergely Gábor

Ifini éjszakák – Első kötet

313 oldal

Deltavision kiadó

2790 Ft


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához