LFG.HU

Attila
ismertetőCimkek

A korábban elkezdett ajánlósorozat képregényes szakasza. Vegyük először a papír alapúakat…

Usagi – Daisó

A Vad Virágok Könyvműhellyel kapcsolatban kissé furcsa a viszonyom: abszolút pártolom az erőfeszítéseiket, de könyvet azt nem nagyon vettem tőlük – ez nem a kiadványaik minősége miatt van, mindössze arról van szó, hogy mind Calvin&Hobbes, mind pedig Usagi témában megvan minden eredetiben. Mindettől függetlenül elismerésre méltók abban, hogy szépen lassan hozzák ki ezeknek, illetve pár másik képregénynek a magyar változatát, mindezt teljesen normális áron.

Az Usagi Yojimbóról régebben már volt egy ismertetőm, nem akarom ismételni magam – a szamurájnyúl történetei nagyon ütnek, a Daisó pedig egy igen jól sikerült kötet. Az előzőben volt ugyan egy tini nindzsás félrelépés, amit továbbra sem tartok jó ötletnek, de a Daisó úgy ahogy van tökéletes. Szépen elvarrja a hatodik kötet egyik nyitva hagyott szálát, a végén újranyit egy másikat, odatesz elénk egy szép, hosszú, epikus történtet úgy, hogy csak úgy csorog ki a lapokról a régi japán szamurájhangulat.

http://www.vadviragok.hu/Kazmer-es-Huba-1

Hellboy

Hellboyból eddig magyarul a filmeket láthattuk, amelyből az első egész jól, a második pedig egészen rosszul sikerült, de most végre elkezdték kiadni a képregényt is. Az eredeti, rajzolt változat furcsa, minimalista, sötét tónusú grafikájával, komorabb hangulatával körülbelül halomra gyilkolja a filmek színvonalát. Vannak itt mitológiai lények, nácik, lovecraft-beütéses monszták, okkult, mindez nagyon jó keverékben.

Az első két kötet motívumaiból pakolták össze az első mozifilm történetét, de itt azért jóval több van, illetve azok a felhasznált motívumok is jobban ülnek a helyükön, mint a filmvásznon. Kihagyhatatlan klasszikus, alig tizenhat év késéssel azért eljut hozzánk is.

https://cartaphilus.hu:443/kepregenyek

We3

Ennek itt különösebb aktualitása nincs, 2004-es darab, magyar változatról sem tudok, de nemrég ajánlotta valaki, megszereztem és meg kell osztanom…

A We3 egy rövid, három részes képregény sorozat, három, kibernetikailag felturbózott kísérleti állat – egy kutya (1) egy macska (2) és egy nyúl (3) – főszereplésével. Az alaptörténet szerint a kísérleti alanynak, illetve felszerelésüknek köszönhetően igen halálos orgyilkos osztagnak alkalmazott csoportot leszerelésre (=likvidálás) ítélik. A trió természetesen megszökik, a kétségbeesett és egyre rémültebb hadsereg pedig utánuk küld mindent, hogy elfoghassa és semlegesítse őket, mielőtt kitudódik a létük.

Egy részről azért látszik, hogy a szerző manipulálja az olvasót, mivel az otthonukból ellopott és kegyetlenül átalakított házikedvencek – főleg akinek volt kutyája/macskája/nyula – azért pengetnek húrokat az emberben. A megvalósítás viszont annyira jó, hogy hajlamos vagyok megbocsátani a dolgot. Az állatok, bár korlátozottan képesek a beszédre – primitív, de kifejező módon -, valódi állatként viselkednek. A kutya próbál jó kutya lenni és elismerést kapni az emberektől, a macska próbál kimaradni az egészből, a nyúl meg csak nyugalmat és kaját akar. Ehelyett átmennek a poklon, miközben szépen eljutnak a ki-a-fene-vagyunk-mi kérdéskörig. Kicsit olyan ez, mintha egy állatos Disney film szereplőivel készítettek volna egy techno-Frankenstein feldolgozást, némi anime beütéssel.

Igen, anime, mivel az akciójelenetek – sok van és igen brutálisak – rajzstílusa eléggé hozzá a japán rajzfilmek hangulatát és a technikai megvalósítása is arra emlékeztet. Egyedül a befejezéssel nem vagyok teljesen kibékülve, de az összhatás nagyon odaüt.

Online képregényből jó pár tucat van betárazva a böngészőm könyvjelzőjében, de csak néhány van, amit frissülésről frissülésre követek. A lentiek ide tartoznak, mivel ingyen hozzáférhetőek nem is nagyon részletezem őket.

Gunnerkrigg court

Legegyszerűbb lenne azt mondanom: mindenki takarodik a http://www.gunnerkrigg.com címre és olvas, de ez ajánlónak talán nem elég gazdag a részletekben.

Ez a képregény több szempontból is megérdemli a figyelmet, és nem csak azért, mert rövid pályafutása alatt nyert már egy-két díjat. A külcsín az egyik – az elején ugyan kissé kiforratlan volt a szereplők ábrázolása, de a webes képregény kategóriában, meg úgy általában is igen kidolgozott, rejtett utalásokkal és részletekkel teli, perspektívát kreatívan használó hátterek kiemelkedően jók. A ráérős tempóban, becsatlakozó mellékszálakkal előadott történet kezdetben mintha csak az ifjabb generációkhoz szólt volna némi herripotteres ízzel, de Tom Siddell – a szerző – egyre merészebben nyúl a drámai eszközökhöz és sikeresen túllépett ezen a szinten. Ebben eddig szerencséje volt, az online képregények nagy része a rosszul alkalmazott drámánál szokott elhasalni.

Alternatív Föld, érdekesen összegyúrt mitológiák, mágia szintre fejlődött technológia, visszafogott, de épp ezért néha váratlanul odaütő humor, minőségi cucc. A képregénynek létezik könyvváltozata is, eddig két kötet jelent meg, minimális bónusz tartalommal, viszont igényesen lettek összepakolva, illenek az online változat színvonalához.

Dresden Codak

http://dresdencodak.com/

A Dresden Codakkal kapcsolatban kicsit ambivalens viszonyt ápolok. Egy részről hülyét kapok azon, milyen ritkán frissül és milyen gyorsan végig lehet rohanni az archívumon.

Más részről meg van egy igen jól megrajzolt, elég tömény, alapvetően scifi/időutazás/technikai szingularitás/stb témájú, kissé szürreális képregény, ami pusztán a látvány és az ötletek miatt is érdemes a megnézésre. A sztori – pont a ritka frissítések miatt – eléggé ugrásokban halad előre, igazság szerint inkább csak az ötletek miatt követem.

Rajzolóknak érdekes lehet a szerző grafikai blogja is, ahol jónak tűnő tippeket, trükköket oszt meg az érdeklődőkkel. Nem rajzolok, nem tudom megítélni, mennyire hasznos, de érdemes belenézni.

Little Nemo

http://www.comicstriplibrary.org/browse/results?title=2

Ez kicsit kakukktojás, mivel eredetileg nem netes képregénynek indult. Ami azt illeti, készítésekor nem is igazán volt net. 1905-ben jelent meg az első része – csak, hogy perspektívába kerüljenek a dolgok: nagyjából ekkor bukkant fel Raszputyin a cári udvarban – és leszámítva egy tíz éves szünetet egészen 1927-ig jelentek meg hozzá hetente új epizódok.

Fura elnézni így több, mind száz évvel későbbről a képregény műfaj egy kezdeti próbálkozását, főleg azért, mert több szempontból ma is megállja a helyét. Epizódonként a címszereplő egy-egy álmát látjuk, a végén a menetrendszerű ébredéssel, de az a megvadult vizuális fantázia, amit a szerző odaprésel, lenyűgöző, tökéletesen hozza egy-egy nyugtalan gyomorral átaludt éjszaka álomvilágát. Nem részletezem, már csak történelmi érdekesség kedvéért is érdemes megnézni a fenti linket, ahol a képregény public domainbe átkerült részei találhatóak.

Lovecraft is missing

http://lovecraftismissing.com

Ez is egy profin megcsinált, a címből sejthetően lovecrafti stílusban krimi és horror keveréke. A misztikus szuttyogások szerencsére minimumra vannak téve, a történet jó, a rajzok szintén, az eredetileg rajzfilmes múlttal rendelkező szerző jó érzékkel adagolja a horror elemeket, főleg ha az olvasó odafigyel a képi részletekre is. Lényeges pozitívum, hogy konkrét, előre tervezett sztoriról van szó, aminek kábé a felénél tart a képregény, így talán nem fog a végtelenségbe laposodni a dolog.

Yet Another Fantasy Gamer Comic

https://yafgc.net/

Ez eredetileg napi poén stripnek indult egy goblin csaj és egy beholder kapcsolatáról, aztán hamar növekedni kezdett a szereplőgárda és az egész kinőtte magát egy igen jó, sztorialapú képregénnyé. A kezdeti, monsztákkal belakott helyszíntől is távolodott a fókusz, a történetek mostanában lazán egymáshoz kapcsolódó, nagy területen játszódnak egy erősen D&D alapú világon. A humor dögös, bár különösen a korai időkben hangsúlyozottan nem munkahelybarát. Grafikailag is rendben van, még ha a rajzok vázlat-jellegűek is. Cserébe viszont minden nap frissül és jó nagy az archívum.

A Yafgc-nek nemrég kijött könyv változata is, ami az első egy év anyagát tartalmazza. Extraként van kábé húsz oldal vázlat a karakterek korai változatairól meg hasonló apróságokról.

Oglaf

https://oglaf.com/

A fenti link hansúlyozottan nem munkahelybarát!

Az Oglaf leginkább… hm, pornó-alapú képregény, fantasy környezetben. Van ugyan egy-két epizód, amit elvisel egy munkahelyi hálózat, de inkább otthon nézegessük.

Epizód jellegű (hetente egyszer frissül), ha van hosszabb sztori, akkor az általában 2-4 részes. Igen jól megrajzolt, általában elég betegek az ötletek és az esetek többségében az olvasó zokogva röhög.

Sokkal többet nem is lehet róla elmondani, aki nem ismeri és nagykorú, nézzen rá, érdemes.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához