LFG.HU

auer
ismertetőCimkek

A Szukits kiadó hosszabb szünet után újabb Star Wars kötettel lépett a porondra. Ez a Darth Bane trilógia első része, mely főként a rajongói keménymag számára íródott.

A regény ezer évvel a yavini csata előtt játszódik, az épp aktuális galaktikus háború idején. A Sith-ek a Sötét testvériség égisze alatt folytatnak váltakozó sikerű harcot a Köztársaság és a Jedik ellen.

Aki mélyebben otthon van a SW képregények világában, annak ismerős lehet a történet a Jedi vs. Sith-ből (magyarul nem jelent meg). Nagy titkot nem árulok el, a regény a képregény bővített verziója.

A főszereplője Dessel, a későbbi Darth Bane. Története huszonéves korában kezdődik egy huszadrangú bányabolygón. Egy elfajult verekedést követően forró lesz a lába alatt a talaj, mivel az áldozata egy köztársasági zászlós volt, így a Sith birodalom felé veszi az irányt.

Dessel beáll a Sith hadseregbe, több csatában is részt vesz. Sikerét főként a benne lappangó Erőnek köszönheti, jókor vannak jó megérzései. Ez másoknak is feltűnik, így végül a korribani Sith akadémiára kerül.

Az akadémiai rész foglalja el a könyv kétharmadát. Bane gyors sebességgel emelkedik ki a tanítványok közül, pár év alatt óriási tudásra tesz szert. Azon kevesek közé tartozik, akik olvassák az ősi Sith könyveket és tekercseket, így ő teljesen más szemszögből látja a Sithek helyzetét, és a Kaan nagyúr által létrehívott Sötét testvériséget. Számára ez a fajta szövetség a gyengeség jele, amit a Sithek a mindenki egyenlő elvén alapítottak.

Egy halálos párbajt követően feltámad benne a lelkiismeret-furdalás, mely visszaveti a tanulmányaiban. Egy másik tanítvány viszont segít neki, így sikerül magát végképp átadnia a sötét oldalnak. A sötét oldal számukra a természetes rend megnyilvánulása, az erős uralkodik, a gyenge elbukik. Teljesen máshogy látják a világot, mint a világos oldal hívei, ez érdekes szemléletmód az eddig megismert Jedi filozófiához képest.

Mivel Bane más elképzeléseket vall a Sith rendről, nem csatlakozik Kaan nagyúr seregéhez a Ruusanon, hanem elindul az ősi, igaz Sith tudás keresésére.

A Ruusan a végső csata helyszíne a Sithek és a Jedik közt, avagy a Sötét testvériség a Fény hadserege ellen. A képregénybe érdemes belelapozni, az eddigi univerzumtól teljesen eltérő ábrázolásvilága van, úgy néz ki, mint egy középkori fantasy-háború fénykarddal és lézerpisztollyal – nekem nem jött be.

Darth Bane a tudással felvértezve a Sithek igazi erősségét, a manipulációt és a lesből támadást felhasználva kezd neki célja elérésének: megsemmisíteni a Sötét testvériséget, hogy új alapokra helyezze a Sith rendet.

Drew Karpyshyn – A pusztítás útja
Szukits kiadó
2690 ft
413 oldal

A könyv utolsó néhány oldalán a képregényben nagyobb szerepet kapó kislányt helyezi a középpontba, ha nem is a legjobban sikerült módon, ugyanis eléggé kilóg az írásból.

Akadnak hibák is, amiken egy tájékozottabb SW fan felhördül. Ilyen például a cortosis (vagy magyarul kortózis) érc. Eddig ezt a fémet a fénykard energiapengéjének hatástanítására használták, minden másra alkalmatlan volt. Most ebben a regényben annyira ellenálló, hogy csatahajó páncél készül belőle. Érdekesség, habár nem biztos, hogy hiba, a leírások alapján a Kotor játék óta – háromezer év – nemigen változtak a csatahajók és a vadászok a Köztársaság oldalán.

A fordításban is akadnak érdekességek, pl. a szabakk eddigi „Bolond” lapja „Őrült”-re lett átnevezve, illetve a Lord/Lady előtagot Nagyúr/Úrnőre fordítva használták, ami kicsit magyartalan bizonyos helyzetekben, az eddigi SW irodalom mindkettőt használta.

Összegezve a regény átlagos olvasmány. Vannak részek, ahol unalmas, van, ahol felpörögnek az események, de hatalmas meglepetésre nem bukkanunk. A regényt mindenképp a SW univerzumot mélyebben ismerőknek ajánlom, a világba bevezető első könyvnek nem.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához