LFG.HU

taverna
antiserver
ismertetőCimkek

Köszöntök mindenkit az LFG.HU társasjáték rovatának kilencedik epizódjában. A megújult honlappal összhangban a rovat is egy minimális átalakuláson ment keresztül: észrevételeiteknek köszönhetően kicsit átalakítottam a főcímet, illetve a korábbiakhoz képest egy jóval nagyobb hangvételű, monumentálisabb játékot vettem lencsevégre. Így került a mai részbe a Fantasy Flight Games egyik nagyágyúja, a nagysikerű Odalent.

A játék abba az árkategóriába tartozik, aminek tagjait általában átugorja az ember, ha egy társasjáték szaküzletbe betéved, és maximum a tekintélyes méretű doboza, és annak rendkívül szép kidolgozása miatt biccent egyet elismerően a fejével, arra gondolván közben, hogy „de jó lenne egyszer azért kipróbálni egy ilyet is”. De mit is rejt valójában egy ekkora méretű doboz? Vajon csak az eszméletlenül sok, nagyon szépen kidolgozott tartozék miatt kerül ennyibe, vagy netán van valami a játékmenetében, hangulatában, amit úgymond „meg kell fizetni”? Bár utóbbi két fogalom eléggé szubjektív dolog, de bízom benne, videóelemzésben erre a kérdésre is megkapja mindenki a választ.

A játék célja igazából minden játék alkalmával más – az, amit a mesélő épp kitalál. Ez lehet egy szörny legyőzése, egy tárgy megtalálása, egy esemény túlélése, vagy bármi, amit enged a játékosok, és a kalandmester fantáziája. Általánosságban azonban elmondható, hogy a játékmenetet az határozza meg, ahogyan a játékosok a kalandmester által irányított szörnyek és egyéb hatások ellen küzdenek, és ebben a küzdelemben vagy elbuknak, vagy győzedelmeskednek. Ezzel gyakorlatilag rá is tértem arra a pontjára az Odalentnek, amely rendkívül élvezetessé, ugyanakkor monotonná is képes tenni a játékot. Ez pedig nem más, mint hogy egy ún. „hack and slash” játékkal állunk szemben. Arra, hogy a játék ne fulladjon unalmas szörnycsapkodásba, a játékosoknak, de főleg a kalandmesternek bizony tennie kell. Ehhez azonban a játék is rengeteg eszközt kínál, ami rögtön változatossá tud varázsolni egy-egy kalandot.

A játék kivitelezése gyönyörű. Egyetlen probléma nálam a doboz tetejével akadt. Mint ahogy minden hasonló méretű játéknál, itt is a tető oldalai hajlamosak elszakadni a sarkoknál a nagy légnyomás hatására, ami a lezáráskor keletkezik. Erre tehát tessék mindenkinek odafigyelni, óvatosan a tetővel! A másik kényes pont az egyes térképdarabok illesztése, amelyek szintén hajlamosak törni, szakadni, így ezzel is körültekintően kell bánni. Mindezen kellemetlenségek ellenére azonban a kivitelezés megérdemli a maximális pontszámot, egy ilyen árkategóriába tartozó játéktól ez a minimum, amit elvár az ember.

Dicséretes továbbá a készítők azon igyekezete, hogy a játékosok számára a lehető legjobban visszaadják azt a hangulatot, hogy ők földalatti kazamaták rég elfeledett termeiben vándorolnak. Teszik ezt különböző hangulatos idézetekkel, melyeket az egyes termek felfedezésekor kell felolvasni, így a játékos könnyebben tudja elképzelni azt, hogy ő egy páncélban, lovagi kardot markolva lemerészkedett a föld alá, ahol ki tudja, milyen kalandok várnak rá.

Így a játék felfogható talán egyfajta táblás RPG-nek is, legalábbis számomra semmivel sem kevesebb ilyen szempontból, mint a nemrég megjelent D&D4 (talán azzal a különbséggel, hogy az Odalentnek jobb a harcrendszere, de ez már csak egyéni véleményem).

Mit is lehetne még elöljáróban a videók előtt elmondani a játékról? Talán azt, hogy nem kell megijedni a játékoktól, annak ellenére, hogy cipeléséhez két emberre van szükség. Nem kell félni a szabályoktól, hiszen alig két olvasás után szinte minden érthetővé válik, és ha valaki képes kigazdálkodni rá a pénzt, nem fogja megbánni, hogy megvásárolta az Odalentet.

Hogy miért kerül ennyibe egy ilyen játék? Felszereltség? Kidolgozottság? Hangulat? Játékmenet? Külön-külön egyik sem indokolná talán, de együtt egy olyan egységet hoznak létre, amelyet ha valaki kipróbál, tisztán fogja látni, hogy miben különbözik ez mondjuk egy 5 ezer Ft alatti társasjátéktól. Azonban ahogy a videó végén is megjegyzem, ehhez a játékhoz is olyan emberek kellenek, akik partnerek abban, hogy a játék ne váljon unalmassá.

Értékelés:

Kivitelezés: 5 / 5

Szerepjáték elemek: 5 / 5

Játékmenet: 4 / 5 (sajnos képes monotonná válni, ha nem figyelünk oda)

Szabályhiba mentesség: 5 / 5

Összesen: 19 / 20

Játékidő: 2-4 óra

1. rész

2. rész

3. rész

Játék közben


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához