LFG.HU

taverna
jenoe
ismertetőCimkek

Farmok és Űrhajók avagy: Agricola és Galaxis Roncsderbi
Ajánlja: Szabó Jenő

Volna itt két remek játék, amely nagyon fontos tapasztalatokkal ajándékozott meg 2010-ben. Az egyik egy vicces, cseh, teherűrhajós, a másik egy középkori német farmfejlesztős. Látszólag nem sok közük van egymáshoz, de mindjárt bebizonyítom az ellenkezőjét.
Először is, mindkettőnek van rendes magyar kiadása. Ez sajnos nem annyira gyakori jelenség, hogy az ember szó nélkül is elmehessen mellette. Persze az Agricola magyarítása legalább két nagyságrenddel komplikáltabb feladat, de örülni kell mindkettőnek.

Az Agricola címe magyarul is Agricola, ám a Galaxy Truckert Galaxis Roncsderbire keresztelték. Szellemes fordítás, bár nem tudom, miért nem Galaktikus Roncsderbi lett inkább…?
A Roncsderbi szabálykönyvét még nem olvastam, de az angol nyelvű változat joggal tart igényt a világ legviccesebb játékszabálya címre. Még most is felcsapom néha, ha nevetni van kedvem.

Mindkét játéknak van egy mintaértékű kiegészítője: a Galaxy Truckernek a „The Big Expansion”, az Agricolának a „Farmers of the Moor”. Sajnos mindkettőre igaz, hogy sok a kártyára írt szöveg, és egyiknek sincs magyar kiadása. A közép-kelet-európai helyzetet ismerve ez várhatóan nem is fog változni, de aki bírja az idegen nyelvet, ne hagyja ki őket!

A teljes cikk a MATE oldalán olvasható és kommentelhető:
http://tarsasjatekos.hu/2011/01/12/2010-kedvenc-tarsasjatekai-i-resz/


A szerző más irásai

[ további írásai]