LFG.HU

StB
ismertetőCimkek

Hol vannak már a szép, egyszerűségükben nagyszerű idők, amikor egy időgép feltalálásához még elég volt önkéntelen hátraszaltóval búcsúzni a nedves vécécsészétől, és homlokkal illetni a csempézett padlót? Shane Carruth matematikai, fizikai, mérnöki és függetlenfilmes agytröszt szerint elmúltak, de ez nem jelenti, hogy a tér-idő paradoxonjaival foglalkozó későbbi alkotások ne lehetnének sikeresek.

No nem pénzügyi sikerről vagy a Hollywoodba való befutás lehetőségéről beszélek: a 2004-es Primer mindössze 7000 dollárját emésztette fel az (alkalmi és eddig egyszeri) író-rendező-producer-színész-operatőr-vágó-zeneszerző Carruthnak, ennek megfelelően a rendhagyó, személyes kisfilmeknek kijáró ismertség és visszhang lett az osztályrésze. A film besöpört néhány fesztiválos díjat, aztán egy maréknyi moziban is bemutatták, és bár a 424760 dollárnyi összbevétel nem tűnik soknak Carruth befektetésével összehasonlítva és főként azt nézve, mennyire megérdemelte a mű, végül is hangos panaszunk nem lehet. Legfeljebb annyi, hogy jómagam is szinte csak a minap értesültem a film létezéséről, és sajnos nem sok híja volt, hogy érdektelenül elmenjek mellette. Kár lett volna.

Négy haver másodállásban, hobbiként amatőr feltalálósdit játszik a garázsban. Értenek a tervezéshez, szakemberek, nincsenek komolyabb illúzióik a projektek jövőjével kapcsolatban – néhányuknak mégis viszket a tenyere. Amolyan szobatudósok lévén, akiknek már alanyi jogon is kijár egy kis könnyelműség, hamarosan sikerül belekontárkodniuk az univerzum szövedékébe. Eredetileg persze nem ezt akarták elérni, és nem is értik igazán, mit művelnek, efféle csekélység azonban nem akadályozhatja meg őket abban, hogy kísérletezni kezdjenek a felfedezett jelenséggel, sőt megpróbáljanak hasznot húzni belőle. Elárulhatom, aligha csorbul emiatt a film élvezhetősége: az időutazásról van szó, amit – és elmaradhatatlan problémáinak zsúfolt városnegyedeit – ezúttal egészen újszerű megközelítésből láthatjuk…

A teljes cikk az SFmag-on olvasható:
http://sfmag.hu/2011/01/20/primer/

Trailer:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához