LFG.HU

Sunmadar
ismertetőCimkek

A játékban hajógyártulajdonosok vagyunk, akik a játék során megpróbálják lehetőségeik szerint és az elvárásoknak megfelelően a legtöbb hajót elkészíteni és vízre bocsátani. A megépített hajónak rendelkeznie kell az ismert hajósajátosságokkal: orr, tat (hajófar) és rövidebb-hosszabb fedélzet; továbbá kapitánnyal, aki a gyár által bérelendő tesztcsatornán a hajót bemutatja a megrendelőknek.

Shipyard társasjáték

Shipyard társasjáték

Az elkészült hajó presztízsértékét (azaz győzelmi pontjainkat) növeli a nagyobb elérhető sebesség (amelyet vitorlák, kémények és hajócsavar felszerelésével segíthetünk elő); valamennyi hasznos felépítmény (kabinok, rakodódaruk, fedélzeti ágyúk); illetve a toborzott személyzet (katonák, üzletemberek, hivatalnokok). A gyártulajdonosoknak választaniuk kell a titkos kormánymegrendelések közül is, amelyek felértékelik a bizonyos szempontoknak megfelelő, vagy valamilyen extrával felszerelt hajóinkat. A játékot az a gyártulajdonos nyeri, aki az általános és a megrendelési szerződésben vállalt egyéni értékelési szempontok szerinti legértékesebb flottát állítja össze.

A Shipyard játéktáblája

A Shipyard játéktáblája

Erőforrás-gyűjtögető, fejlesztgető játékról van szó tehát, a szerepválasztós játékokra jellemző elemekkel. A játékosok a fordulók során felváltva következnek, és mindig az éppen szabad akciók közül választanak ki egyet, amellyel hasznos összetevőkhöz és/vagy pénzhez juthatnak. Ilyen akció a szakemberek felvétele (ők a későbbi akcióink során különleges képességeket hoznak a gyárnak), a sebességnövelő alkatrészek és felépítmények beszerzése, utasok választása, vasúti nyersanyagok megrendelése (később értékesíteni lehet ezeket, vagy hajóalkatrészt gyártani belőlük); a tesztcsatorna bérlése, és a leglátványosabb akció, a hajótestelemek összeillesztése valamely szabad dokkrészben. A pénzünkért cserébe akár a nehezen hozzáférhető összetevőket is beszerezhetjük, jó pénzért pedig akár extra akciót is vásárolhatunk, amellyel az éppen foglalt akciószerepek közül is kijátszhatunk egyet.

Minden játékosnak van egy saját hajógyára

Minden játékosnak van egy saját hajógyára

A Hajógyár a maga sok, színes, apró, megkapó elemével már első ránézésre is az összetettebb, komolyabb játékok közé tartozik. Tervezős, optimalizálgatást igénylő játékmenete, az ellenfelek elképzeléseinek fokozatos kiismerése és ezek figyelembe vétele a terveinkben hosszabb játékidőt igényel (kb. 3 óra). Bátran ajánlom a Hajógyárat azoknak, akik a gondolkodtatóbb játékokat szeretik, esetleg a Le Havre-t vagy az Agricolát ismerik és kedvelik, mert ebben a kategóriában talán ez a legjobb.

A játékot ajánlotta: Kovács Krisztián (Sünmadár)
(értékelés: 10/10)

Kapcsolódó anyagok:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához