LFG.HU

thejackalno1
ismertetőCimkek

Nem hiszem, hogy sokan felkapták a fejüket Caro Emerald neve hallatán. Maximum az album hosszú címe lehetett az, ami megragadta a tekintetet. Aki kitartóan még mindig minket olvas és nem görget tova egy belső “nem ismerem, nem is érdekel” gondolattal a fejében, az gazdagabb lehet egy jazz-es, muzikális étvágyunkat csillapító élménnyel, ami úgy bizserget, mint amikor fiú és lány találkozik az első randin.

A holland születésű Caro (Caroline) Emerald lassan a harmincat tapossa, ám debütáló korongja nem olyan régen jelent meg. Még nincs egy éve, hogy a fapapucs és legális fű hazájában a slágerlisták élére tört és Michael Jacksont orrhosszal előzte be. Ugyanis Jacko ’83-ban 26 hétig tanyázott Thriller albumával az első helyen, addig Caronak sikerült ezt még egy héttel megfejelnie.

És hogy milyen az album? A Deleted scenes from the cutting room floor egy háromnegyed órás utazásra invitál, ami valóban gyorsan elrepül. Sok helyre visz el eközben, tartalmasnak fogod érezni, és rögtön a végén már utaznál is, újra meg újra. Az ötvenes évek báltermi jazzéből merít inspirációt, mégis a mára van hangszerelve modern kikacsintásokkal, a jóízlés határain belül. Egy füstös kiskocsmában is szólhatna, vagy akár Saint Tropez útjain kanyarogva egy bíbor kabrió volánja mögött, miközben imádott nőd darázsszemüvege mögül kacsint rád, és a 200 dolláros selyemsálába éppen belekap a szél, hogy örökre elrepítse azt.

Alig jelent meg az A night like this maxi, a Martini máris lecsapott rá, és megvette 2009-2010-es reklámhadjáratához. A megnevezett ital és a dal megtalálták egymást. Elegánsak, karakteresek. Olyanok, amire mindenki vágyik társadalmi rétegtől függetlenül. És nem csak ez az egy track, ami rangot és pompát sugall, és szól egyszerre mindenkihez. Az egész albumra jellemző a kettősség, megérint mindenkit a legalsóbb rétegektől egészen a felső tízezerig. Hallgatod, és úgy érzed, véget nem érő nyaraláson veszel részt a Riviérán, amire mindig is vágytál, egy káprázatos hotel a szállásod, amiből nem akarsz kijelentkezni. A baltával faragott arcú sármőrök is ellágyulnak ettől a románccal átitatott jazztől, nem vitás. Ha pedig hódítani készülnek férfi társaim, ajánlom ezt az albumot háttérzenének. A nők lába megremeg, térdhajlatukban megbicsaklik, egy igazi férfi pedig ott lesz, és elkapja őket a megfelelő pillanatban.

Remélem meghallgatva nem az lesz a konklúzió, hogy ez a “su-su, meg subi-dubi” nem trendi. Tudom, a Lady Gagák és Justin valaki tekerje ki a nyakátBieberek korát éljük, de ezek mellett/mögött vegyük észre, hogy Caro Emerald egy hús vér nő, aki tehetséges, van hangja és nem kell meztelenre vetkőznie, hogy észrevegyük. Igaz, ezt nem is várjuk tőle, hiszen fenekénél csak tehetsége nagyobb. Ő tényleg egy énekes, aki nem kétdimenziós.  Becsüljük meg, igazi fűszer, hiszen valódi éneket, hangulatot hoz napjainkba ez a zene, amit még hangszerekkel játszanak és nem egy laptop néhány gombján.

A hivatalos honlapon az album összes számába belehallgathattok, illetve megnézhetitek az eddig készült klipeket. A remek Bad Romance feldolgozás pedig itt szalad.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához