LFG.HU

antiserver
ismertetőCimkek

Köszöntök mindenkit az LFG.HU társasjáték rovatának tizedik epizódjában. A mai részben egy már korábban bemutatott társasjáték, az Igenis, Sötét Nagyúr világában játszódó táblás játékot, a Kragmortha nevű táblást fogom bemutatni.

Kragmortha

Mint „elődjére”, erre a játékra is igaz, hogy ajánlatos a lehető legtöbben játszani, és nem feltétlenül árt a hangulatnak, ha a játékosok egy minimális mennyiségű alkoholt fogyasztanak a játék előtt/alatt. A történet sem sokban különbözik az Igenis, Sötét Nagyúrtól: a kis goblinok, akiket megint a játékosok alakítanak, ismét rosszban sántikálnak, a Sötét Nagyúr, Rigor Mortis asztaláról akarnak minél több varázskönyvet ellopni. Eközben igyekeznek kicselezni a nagyurat, valamint lehetőség szerint a többi goblint bemártani előtte. A játék végén az lesz a győztes, aki a legkevesebb lesújtó pillantást kapta Rigor Mortistól, illetve aki a legtöbb varázskönyvet tudta megszerezni az asztaláról. A Kragmortha különlegessége abban áll, hogy az egyes hatások nem csak a karakterek lehetőségeit módosítják (pl. többet léphetnek), hanem a lesújtó kártyák hatásai közvetlenül a velük játszó játékosokon érvényesülnek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a „Rákollók” kártya hatására az adott játékosnak a játék végéig olló formában kell tartania ujjait. Ez még mind tűrhető is lenne, azonban a hatások 99%-a ennél jóval durvább, és előállhat az az eset, hogy egy játékos három ilyen típusú kártyát is húzott.

A játék kivitelezése lényegében nem sok újat hoz az Igenis, Sötét Nagyúrhoz képest, a goblinok és a Nagyúr ábrázolása gyakorlatilag semmit sem változott, és lényegében minden más részlete a játéknak megőrizte a korábban már megtapasztalt humoros hangulatát. A térkép, és tartozékai is inkább vicces, mint komoly légkört kölcsönöznek. Rendkívül pozitív, hogy minden játékos számára külön készítettek egy-egy „goblin jelzőt”, amely segít észben tartani, hogy ki milyen színű goblint választott a játékban. 8 játékos esetén ugyanis sokszor adódhatnak ebből félreértések (sőt már 5 játékos esetén is, ahogy ez a harmadik videóban is látszik).

A Kragmortha szerepjátékos elemei bár más aspektusban jelennek meg, mint az Igenis, Sötét Nagyúr esetében, mégis igencsak meghatározóak a játék folyamán. Mivel a lesújtó pillantás kártyák hatásai közvetlenül a játékosokra vonatkoznak, így azok könnyedén érezhetik azt, hogy gyakorlatilag ők maguk azok, akik a játéktéren lépkednek, és minden egyes lépésüknek komoly hatása lesz saját magukra.

A játékmenet lényegében mindezeknek megfelelően rendkívül pörgős, gondolkodás lényegében nem sok van benne (pedig egy jó taktikával meg lehet spórolni több negatív hatást), a játékosok erejét majdnem teljesen az foglalja le, hogy a társukra érvényes lesújtó pillantás kártyák hatásait ellenőrizzék, hogy azt maradéktalanul betartják-e. A probléma talán – már ha van ilyen – pont abban rejlik, hogy a Kragmortha azon része, amikor bábukkal kell lépkedni, és tervezgetni a következő lépéseket, egy idő után rendkívül monotonnak hat a játék többi elemeihez képest. Mindez azonban csak addig van így, míg egy játékoson már olyan hatások vannak, amelyek jelentősen akadályozzák őt a lépések végrehajtásában. Ekkor már kimondottan élvezetes nézni egy-egy játékos szerencsétlenkedését, ahogy fél lábon állva, állát az asztalon tartva próbálja végrehajtani következő lépését.

Összességében azt kell mondanom, hogy az eddigi játékélményeim alapján az Igenis, Sötét Nagyúr méltó utódjával találkoztam, amely ismét képes nagy baráti társaságokat leültetni egy asztalhoz. A partyjátékok kategóriában az egyik legélvezetesebb társasjáték, amivel mindeddig találkoztam, ezért bátran ajánlom azoknak, akik a hosszas gondolkozást igénylő taktikázások helyett egy könnyed hangulatú, humoros játékot keresnek.

Értékelés:
Kivitelezés: 5 / 5
Szerepjáték elemek: 5 / 5
Játékmenet: 4 / 5
Szabályhiba mentesség: 5 / 5
Összesen: 19 / 20

Játékidő: 20 – 25 perc

1. rész:

2. rész:

Játék közben:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához