LFG.HU

adeptus
ismertetőCimkek

Németországban rengetegen foglalkoznak science fictionnel, mégsincs egy nagy, kizárólag a zsánerrel foglalkozó kiadó, mint idehaza. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy nincs publikációs lehetősége a német sci-fi íróknak. Egyik meghatározó fórumuk a Wurdack Verlag nagyjából évente megjelenő antológiája, melyek közül most a 2010-es Die Audienz (A meghallgatás) című kötetet mutatjuk be.

A címben második vonalról beszéltem, ez nem a minőségre vonatkozik, csupán arra kívántam utalni, hogy a német nyelvű tudományos fantasztikus alkotók krémje – Jeschke, Eschbach vagy éppen Schätzing ‒ nem itt publikálnak. Ettől függetlenül a kiadványokban találhatók erős írások, így a 2009-es Kurd Laßwitz-díj elbeszélés kategóriájának nyertese, Heidrun Jähnchen Ein Geschäft wie jedes andere (Egy átlagos üzlet) és a 2010-es novellakategória díjazottja, Ernst Eberhard Manski Klassentreffen der Weserwinzer (A Weser-vidéki borászok osztálytalálkozója) című írása is Wurdack-kötetben jelent meg.

Megfigyelhető, hogy a kötetekben, melyek szerkesztését Armin Rößler és Heidrun Jähnchen végzik,  nagyjából ugyanazok a szerzők publikálnak, bár természetesen olykor új nevek is felbukkannak. Korosztály tekintetében rendkívül széles az írók palettája, az egyetemistától a nyugdíjasig minden életkorú szerzőt találhatunk, de a foglalkozási skála is figyelemreméltó: fizikus, informatikus, főállású író egyaránt van köztük.

A Die Audienz kötetben tizenhat novella található. Nem ismertetjük valamennyit, de bemutatjuk az öt legjobbat, amelyek mindenképpen méltók arra, hogy a magyar közönség is megismerkedjen velük…

A teljes cikk az SFmag-on olvasható: http://sfmag.hu/2011/01/28/die-audienz-antologia/


A szerző más irásai

[ további írásai]