LFG.HU

Attila
ismertetőCimkek

Kevin David Anderson, Sam Stall: Night of the living trekkies

Igen, lassan kezd nekem is tele lenni a hócipőm a mindenhonnan ömlő zombikkal – kivéve, ha a Left 4 Deadben fordulnak elő és van nálam molotov koktél -, de időről időre akadnak még kellemes meglepetések.

Itt van például ez a könyv – tematikájában ugyan nem váltja meg a világot, hiszen standard, éppen kitörő zombiapokalipszis elől menekülő főhősökről van szó, mégis a kapcsolódó Star Trek tematika igencsak feldobja az összhatást. Természetesen nem egy Trek-történetről van szó, mindössze arról, hogy az események nagy része egy tömeghalálba fulladó Star Trek conon zajlik, illetve ezúttal stílszerűen egy idegen létforma okozza a katasztrófát.

A sztori egészségesen egyensúlyoz a horror és a humor között, a teljes élvezethez nem árt, ha az olvasó is valamennyire képben van Trek-ügyileg. Így talán könnyebb vizualizálni, amikor egy szereplő kar’takint ragad az élőhalottak ellen, de a rengeteg bújtatott poént is nagyobb eséllyel veszik észre, mint például a főszereplő nevét, akit Jim Pike-nak hívnak.

Igen, elhangzik egy „She’s dead, Jim” is.

Értelmes döntéseket hozó, scifi és horror műfajban tájékozott, hitelesen geekoid szereplők, pörgő sztori, jó humor – kötelező Star Wars vs. Star Trek körökkel -, a szerzők láthatóan nem csak a horror, de a Trek rajongói is. Nem egy különösebb irodalmi mérföldkő, de igen szórakoztató délutáni olvasmány. Illetve esetemben az este-kiveszem-a-postaládából-beleolvasok-aztán-hajnali-kettőkor-leteszem kategória.

Machine of death

Ennek a novelláskötetnek az ötlete egy t-rextől ered. Pontosabban egy Dinosaur Comics epizódból. Egészen pontosan ebből az epizódból: http://www.qwantz.com/index.php?comic=675

A képregény olvasói – nagyrészt egyéb képregények készítői és hasonló geekek – közül valaki feldobta, hogy érdemes lenne megírni az ötletet. Ennek eredményeképpen összeállt egy, a több mint hatszáz beküldött próbálkozásból harmincnégy írást tartalmazó válogatás, ami aztán évekig nem talált kiadót, valószínűleg azért, mert nem volt benne kellően ismert nevű szerző. Végül 2010 végén saját kiadásban megjelent, váratlanul nagy sikert aratott, éppen a negyedik utánnyomás jött ki belőle.

Valamennyi novella azonos alapból indul ki: Valaki feltalál egy gépet, amely beadott vérminta alapján 100% pontossággal megadja, hogy az alany halálának mi lesz az oka.

Egyetlen kötelezően elsütött egysoros novellától eltekintve – igen, a halál oka egy HIV-vel fertőzött halálgép, frappánsak voltunk -, igen jó írások szerepelnek a kötetben, más-más irányból megközelítve a témát. Van, aki a személyes hatásokra koncentrál, van, aki a társadalmi változásokra, illetve van, aki a nem teljesen egyértelmű jóslatokra élez csattanót. Tovább nem is nagyon részletezném, ugyanis a könyv honlapján nem csak audiobook formátumban található meg pár novella, hanem a komplett kötet is letölthető. Ingyen.

http://machineofdeath.net/ebook

Egy letöltést és belenézést mindenképpen megér. Én a papír változat beszerzését sem bántam meg.

Jim Butcher: Storm Front

Ez a regény az első darabja a mára már tizenakárhány részből álló Dresden sorozatnak. A magam részéről a Dresden files című nézhető, bár annyira nem emlékezetes és rövid életű tévé-változattal találkoztam először, és csak nemrég próbálkoztam meg a könyv formátummal.

Az alapötlet önmagában igen vonzó – urban fantasy keveredik az enyhén noir-beütéses krimivel, ahogy a jelenkori Chicagóban egy Harry Dresden nevű, folyamatosan filléres problémákkal küszködő, szabadúszó magánnyomozó, rendőrségi konzulens és mellesleg mágus sodródik bele egy gyilkossági ügy nyomozásába.

Pofásak a mágiaelemek, a főhős alapjában véve jól sikerült, a stílus nem burjánzik túl és itt-ott kellemesen ironikus a hangvétel is. Sajnos azért eléggé látszik, hogy ez a szerző első regénye – itt-ott idegesítő humorkodás bukkant fel, a mellékszereplők kissé sablonosak – különösen a főgonosz -, és a noirosan eső-kelő főhős talán pirinyót nagyon nagyhatalmú mágus a hitelesen lepusztult figurához. Elsőre kicsit csikorgós még a világ is, de összhatásában elért annyit, hogy adok egy esélyt a második kötetnek.

Ha addig nem akad valami érdekesebb, amire azért van némi esély.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához