LFG.HU

csokker
ismertetőCimkek

Sokáig halogattam, hogy megnézzem ezt a sorozatot, mivel mindig borsódzott a hátam az „elvittek az UFO-k, és megvizsgáltak a testnyílásaimon át, aztán valamit az agyamba ültettek” jellegű történetektől. Mert mindenkiben ott motoszkál, hogy mi van, ha tényleg? Hiszem, ha látom! Na igen, és aztán? Kinek mondod el? Hogy bizonyítod be? Amikor ilyen – állításuk szerint elrabolt – emberek nyilatkoznak a tévében, azzal a kis bizonytalansággal a lelkünk mélyén csóváljuk a fejünket, és fölényesen megállapítjuk: látszik szerencsétlenen, hogy nem normális, nyilván kitalálta az egészet, hogy figyeljenek rá.

Azt azonban már nehezebb ilyen könnyen lesöpörni, amikor ezekhez kísértetiesen hasonló történeteket nem a nyilvánosságon keresztül, hanem tágabb ismeretségi körben hallunk. Ráadásul úgy, hogy hozzá is teszik: az elrabolt személyek nem fordultak a nyilvánossághoz, mert tudták, hogy nem hinnének nekik, a gyerekeik azonban máig kérdezgetik a szülőket, „mikor jönnek vissza azok a furcsa bácsik?”

A Taken (a sokkal találóbb angol címet fogom használni) olyan személyek beszámolóin alapul, akiket állításuk szerint elraboltak az idegenek. A köztudatban elterjedt kép erősen tartja magát a „kis szürkékről”, és a készítők tudatosan erre építettek. Ennek ismeretében a sorozat végkifejlete egy kicsit más ízt kap. Kézenfekvő, ugyanakkor szép befejezést láthatunk, de mintha egyfajta megnyugtatás, valamiféle reménykeltés, magyarázat rejlene az üzenetben, célzottan azoknak, akik tudják/úgy vélik/hisznek benne, hogy idegen létformák rövid időre magukkal vitték őket. Azokat pedig, akiknek ilyen élményük nem volt – bármi legyen is az igazság -, türelemre, nagyobb megértésre inti a teljes elutasítás helyett.

(Folytatás, teljes cikk  az SFmag-on: http://sfmag.hu/2011/03/02/emberrablok-az-urbol-taken-retro-ismerteto/

Nosztalgia: 2004-es Taken cikk az RPG.HU-ról


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.