LFG.HU

antiserver
ismertetőCimkek

Köszöntök mindenkit az LFG.HU társasjáték rovatának tizenegyedik epizódjában. A mai részben egy újabb partyjátékot, a mára már klasszikussá, sőt kultikussá vált társasjátéknak, a Munchkinnak a közelmúltban újragondolt változatát fogom bemutatni. Ez pedig nem más, mint a Lovecraft által megálmodott Cthulhu mondakörben játszódó Munchkin Cthulhu. Akik ismerik az eredeti Munchkint, azok észre fognak venni számos különbséget a két játék között, melyek között vannak jelentősebb eltérések is. Ezek közül a két leginkább szembetűnő, hogy az új játék sokkal színesebb elődjénél, valamint az a tény, hogy fajkártyákkal már nem találkozhatunk, a karakterünknek csak kasztja lehet. De mi is pontosan a játék lényege? Nem más, mint hogy megelőzve csapattársainkat elérjük a bűvös 10. szintet. Ezt több féleképp lehet elérni: vagy megölnek egy szörnyet, vagy valamilyen különleges kártyának köszönhetően, vagy pedig (és ez véletlen kimaradt a videó elemzésből) eladnak 1000 arany értékben tárgyakat. Természetesen az eredeti Munchkin játék szellemében a játékosok itt is ármánykodhatnak egymás ellen, erősíthetnek egy társuk ellen harcoló szörnyet, megvesztegethetik a másikat… stb. Az egész játékban talán épp ez az a dolog, amelynek hallatán én legalábbis húztam eleinte a számat. Valahogy nincs az számomra megszokva, hogy egy Cthulhu világában játszódó játék nem éppen kooperatív, sőt… akár a Call of Cthulhura, akár a Rettegés Arkhamban társasjátékra gondolok, valahogy nem illik bele ebbe a világba az, hogy a játékosok nem egymást segítve próbálják meg kinyomozni, hogy milyen túlvilági erők próbálnak meg betörni szerény kis valóságunkba. Mindez azonban csak elsőre volt – számomra legalábbis – zavaró. 2-3 kör után már könnyedén átélheti mindenki azt a hangulatot, amelyet az egyes vicces nevű szörnyek idéznek elő, és mindenki érzi, hogy itt egy egyszerű paródiáról van szó, amit nem is szabad ennél komolyabban kezelni.

A játék kivitelezése véleményem szerint teljesen korrekt, meg kell mondanom, nekem jobban tetszenek a rajzok, mint az eredeti Munchkinban. Eleinte kicsit féltem, hogy túlságosan is színes/csicsás ábrákkal fogok találkozni, de szerencsére pozitívan kellett csalódnom ezt illetően. Kívánnivalót egyedül a játék doboza hagy maga után, ez már az eredeti Munchkinnál is szúrta a szemem. Továbbra sem vagyok képes megérteni, hogy egy kártyajátéknak miért kell egy ekkora, ráadásul ilyen gyenge anyagból készült doboz. Teljesen korrekt megoldás lenne az, amint már korábban a BANG! 3. kiadása esetében tapasztaltunk. Kis doboz, a kártyák nem mozognak benne, nem esnek szét, ha elfelejtenénk összegumizni őket, stb. Persze mondhatnánk, hogy a későbbiekben ha veszünk kiegészítőket, még jól jöhet a nagy doboz, de megint csak ellenpéldaként tudom felhozni az eredeti Munchkin játékot, ahol a Munchkin 5 megjelenése óta igencsak bajosan lehet elférni az eredeti dobozban, ami ráadásul a hatalmas mennyiségű kártyák súlya alatt rendszeresen szétnyílik, ha nem ragasztja össze őket az ember. Mindenesetre pozitívum, hogy a játéknak talán ez a legnagyobb hibája.

Szerepjátékos elemekről nem igazán lehet beszélni a játékban. Bár minden játékosnak van egy kasztja, de azzal hogy a fajkártyák kikerültek a játékból, valahogy nincs meg az az érzés az emberben, hogy ő egy bizonyos karakter bőrébe bújt, és annak különleges képességeivel él. Mindez alól egyedül talán a kultista kasztkártya jelent kivételt (pláne, hogy az egyik kártya értelmében naggyűlést is tudnak összehívni, ami abból áll, hogy a játékosok elvonulnak egy félreeső sarokba, és mániákusan röhögnek pár percig :) ).

Összességében azt kell mondanom, hogy a Munchkin Cthulhu méltó „utódja” az eredeti Munchkin játéknak, a kártyák bekeverhetőek az eredeti Munchkin kártyái közé, így annak kiegészítőjeként is működhet. Azonban meg kell jegyeznem, hogy nem árt, ha a játékosok ismerik az eredeti Cthulhu mondakört. Egész egyszerűen a játék úgy élvezetes igazán, ha tisztában vagyunk vele, hogy melyik karakter minek a kifigurázott változata, melyik vicces elnevezés mire utal. Így tehát a játék talán fő hátránya, hogy csak azon játékosok tudják 100%-ban élvezni azt, akik korábban olvastak valamit H. P. Lovecraft műveiből.

Értékelés:
Kivitelezés: 4 / 5
Szerepjáték elemek: 3 / 5
Játékmenet: 5 / 5
Szabályhiba mentesség: 5 / 5
Összesen: 17 / 20

Játékidő: 1 – másfél óra

1.rész:

2.rész:

Játék közben:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához