LFG.HU

adeptus
ismertetőCimkek

Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című 2006-os filmjével jelentős sikereket aratott, többek között a Karlovy Vary-i filmfesztiválon is díjat nyert. Magas tehát a mérce vele szemben. 2010-es, Bibliotheque Pascal című alkotása alighanem minden elvárásnak eleget tesz.

Egy fiatal, félig magyar félig román nő egyéjszakás kalandja során megfogan. A gyermeket később nagynénjénél hagyja, ő maga pedig Angliába kerül prostituáltnak. Hazatérését követően a gyámhivataltól kell visszaszereznie a kislányt, mert a nagynéni nem viselte gondját rendesen. Ezek alapján szokványos társadalmi dráma lehetne a film, mégis sokkal több annál. A Bibliotheque Pascal világa ugyanis tele van varázslattal: történnek csodák és olyan valószínűtlen események, amelyek csodákkal érnek fel.

Nem éppen szokványos esemény például, hogy a román tengerparton egy lány egy magát a fövenybe ásott bűnöző mellé telepedik le, aztán Mona (a lány) Viorel (a bűnöző) túsza lesz, de még azon az éjjelen egymáséi is lesznek. Viorelnek van egy különleges tulajdonsága: álmai megelevenednek. Így Mona, ahelyett, hogy megszökne, részese lesz álombeli menyegzőjüknek. Másnap azonban brutálisan elszakítják egymástól a párt…

A teljes ajánló elolvasható az SFmag-on: http://sfmag.hu/2011/03/16/21-szazadi-tundermese-bibliotheque-pascal/


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.