LFG.HU

juhaszviktor
vegyesCimkek

2010 végén élénk vita bontakozott ki a steampunk jelenéről és jövőjéről az angol és amerikai SF-szerzők blogjain, illetve a témához kapcsolódó nagyobb honlapokon. A fellángoló eszmecserét talán a vita hevében elhangzott egyik kijelentés foglalja össze legjobban – Steampunk? Mennyire 2008! Lássuk, miről is van szó pontosan.

Charles Stross neve itthon talán kevésbé ismert, de a Skóciában élő science fiction szerző rendkívül népszerű blogot vezet, ahol gyakran foglalkozik komolyabb érdeklődést kiváltó témákkal. Éppen ezért nem meglepő, mekkora vihart kavart szerzői és olvasói körökben, amikor tavaly kritikus hangú bejegyzésben tette helyre az egy ideje tetőző steampunk-mániát.

Stross bejegyzése teljes terjedelmében – a szintén tanulságos hozzászólásokkal együtt – a blogján olvasható (The hard edge of empire). Itt és most nincsen sok értelme pontról pontra végigmenni a szerző összes észrevételén, bár önmagában számos érdekes vitatémát kínál. Valóban lefoszlott a steampunkról az összes sci-fi-elem a tudományossággal együtt (egyáltalán, volt-e valaha olyan igénye a steampunknak, hogy tudományos legyen?). Valóban idealizál egy elnyomó társadalmi berendezkedést és egy kegyetlen korból épít romantikus álomvilágot? Magyarországon viszont, ahol egy kezünkön meg tudjuk számolni a magyarra fordított és magyarul írt steampunk történeteket, sokkal érdekesebb Stross vitaindító kijelentése, aki úgy gondolja, lassan túl sok lesz a steampunk regényekből és  az irányzat a lassú kifulladás felé tart…

(Teljes cikk: SFmag)


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához