LFG.HU

HammerTimeCafe
Attila
ismertetőCimkek

Richard Kadrey: Sandman Slim

A Sandman Slimet valahogy úgy tudnám körvonalazni, mintha a Dresden Files torkán letolna az ember némi speedet és feltekerné a kúlosságot valahol a 11-es tájékára és hadd szóljon.

Urban fantasy regényről van szó, amelynek világán a háttérben erőteljes mágiák és használóik kavarnak, nem is szólva a menny és a pokol erőiről. A főhős itt is mágus, egészen erős is, de hasonlósága Harry Dresdennel kábé véget is ér ennyiben. Indulásképpen épp a pokolból tér vissza, ahol tizenegy évet húzott le, többnyire gladiátor-stílusú meccseken. Megerősödve, kissé megváltozva, pár lenyúlt pokolbeli ketyerével felszerelkezve megindul, hogy bosszút álljon exhaverjai ellen, akik lejuttatták és nem mellesleg végeztek barátnőjével is…

…nos a végeredmény nem olyan röhejes, mint amilyennek a fentiek hangzanak. A stílus pörgős, a cselekmény dúskál az akcióban, az enyhén szólva táposra vett főszereplő pedig azért nem folyamatos diadalmenetben jut el a végkifejletig. Az urban fantasy mágusokra a jelek szerint kötelező Marlowe-karakterjegyeket is sikerrel hozza antihősünk, a mellékszereplők is egészen emészthetőek.

Nem mondom, hogy maradandó élmény, de két komolyabb regény között – vagy a hasonló stílusú, de jobban sikerült Supernatural sorozat mellett – szórakoztató levezető lehet, pózer urban fantasy kampányhoz meg használható ötletadónak is. Tavaly jött ki hozzá egy folytatás, idén várható a harmadik kötet.

Paolo Bacigalupi: Pump six and other stories

A Windup Girl elég nagyot ütött nálam, szóval nem volt vitás, hogy az ipsétől még be fogok szerezni ezt-azt. Ez a novellásgyűjtemény a regény előtt készült (1999 – 2008) műveit tartalmazza, és elég meggyőzően mutatja, hogy van tehetség a szerzőben.

A témák döntően poszt-apokaliptikusak, több novellában a Windup Girl témáinak korai változatait is megtalálhatjuk, illetve két írás egyenesen a regény világán játszódik. Biotechnikai rémálmok – a Fluted girl címét például először nem értettem, aztán amikor kiderült, miről van szó, kicsit le kellett tennem a könyvet -, a környezeti változásokban, természeti katasztrófákban emberi mivoltát elveszített emberiség és hasonló, könnyed témák sorakoznak fel, szóval nem a happy endet kedvelő olvasók fognak rajongani a cuccért. A tíz írás között van egy-két viszonylag gyengébb, főleg a koraiak között, illetve az utolsó előtti, feleségét megfojtó fazon filozofálgatását tartalmazó novella tematikailag kissé kakukktojásnak tűnik, de a címadó sztori már önmagában megéri a kötet árát.

A magam részéről már rendelem is a Ship Breaker című könyvét. És ez is kijöhetne magyarul.

Robert E. Howard: Kull király és az ősök

Ez is egy novellagyűjtemény, illetve egy sorozat első része: ahogy elnézem, Howard összes novelláját szeretné feldolgozni. A szándék – főleg az, hogy nem az átírt és/vagy cenzúrázott, hanem lehetőség szerint az eredeti írásokat tartalmazza a kötet – mindenképpen dicséretes, a magam részéről Howard mindig is bejövősebb volt, mint mára kissé túlértékelt kollegája, Lovecraft.

Maga a kötet… nos érdekes, bár a címlap kissé félrevezető lehet, legalábbis alul a Mesterművek-felirat, ugyanis nem csak azok szerepelnek benne. A szerkesztői szándék valami olyasmi lehetett, hogy az írások történeti sorrendben jelenjenek meg, aminek eredményeképpen egy teljesen érdektelen ősemberes marhaságon (+ töredékek) kell végiglapoznom, míg a valamivel emészthetőbb Kull bácsi kalandjaig eljutok.
Töredékek, ugyanis nem csak komplett novellák – és ezek kommentárjai -, hanem írás-töredékek is vannak a kötetben, amik egy rajongó számára valószínűleg érdekesek, de az egyszeri érdeklődő számára – főleg, ha már ráijesztett az igen gyenge ősemberesdi az elején – esetleg riasztó lehet.
A magam részéről inkább kezdtem volna a húzónevekkel – például ölni tudnék egy Solomon Kane-összest tartalmazó kötetért -, és a kötetek végére pakoltam volna a töredékeket és kevésbé izgalmas dolgokat, afféle bónuszként.
Mindegy, remélem a sorozat folytatódik, befejezett állapotában értékes gyűjtemény lesz.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához