LFG.HU

Herbie
ismertetőCimkek

Pörög a websorozat-kultúra a neten, lassan mi is sebességbe kapcsolunk és próbáljuk utolérni legalább nézőként a trendet, ennek apropóján ezúttal elővesszük a – Máb után szabadon – Zelső Steampunk Websorozatot, Ami Egyben a Zelső Websorozat Amiben Egy Állat Is Főszerepet Kap!

Szerencsére az eredeti beharangozó nem ennyire hatásvadász, ellenben valóban üdítő színfolt a vígjáték és horrordömpingben, ami a websorozatokat általában jellemzi. Ráadásul elérhető magyar felirattal az AXN hivatalos oldaláról.

Riese a főhősnőnk neve, aki a megdöntött uralkodó család lánya, és hű farkasával az oldalán éppen a puccsista Szekta elől menekül a (kanadai) vadonban. A helyszín egy Eleysia nevű birodalom, vagyis ez nem a viktoriánus sci-fi beütésű steampunk kaland, inkább egy techno-fantasy történet.

Itt el is bizonytalanodtam rögtön, mert többet nem nagyon lehet írni a sorozat tartalmáról, ugyanis az már az egyes epizódok elmesélése lenne. Az elkészült tíz részben valóban alig történik több, mint hogy Riese menekül, és néha megtudjuk, kik elől, és kiknek az utasítására. Aggódni azért nem kell, felfedezhető tudatosság a cselekmények kibontásában, kapunk egy csipetnyi udvari intrikát és némi, akár gótikusnak is nevezhető horrort is. Ez éppen elég is volt ahhoz, hogy a Sci-fi Channel (amit nem vagyunk hajlandóak új nevén nevezni) megvásárolja a sugárzási jogokat, és ezzel remélhetőleg zöld utat adjon a folytatás (második évad?) elkészítéséhez.

Mielőtt nagyon elájulnánk ezen a jófej hozzáálláson, hozzá kell tennünk, hogy a csatorna újravágatta 6 darab, hosszabb epizódba és amolyan Szárnyas fejvadászosan hozzácsapott egy narrátort, aki elmesél egy csomó haszontalan információt, miközben Riese éppen fut, vagy bújkál, vagy éppen senki más nem beszél. Szerencsére ez minket nem érint, az AXN oldalán ugyanis az eredeti websorozatot élvezhetjük, a maga spártai dialógusaival.

Ez persze nem mindig válik az előnyére. Én ugyan kedvelem, ha egy film szűkszavú, és csak képekkel mesél, de néha mintha a készítők nem éreztek volna rá, hogy rövid epizódokat gyártanak a közönségnek, akiknek az első percektől kezdve rá kell tudniuk hangolódni a sztorira, és várniuk kell a folytatást. Ebből a szempontból a Riese is inkább egy folytatásos történetet mesél el, amit beleerőltettek egy ilyen rövid formátumba, és szétdaraboltak, de mindezt lehetett volna egy picit időtakarékosabban is. Ez a tízszer 6-7 perc nagyjából a sorozat pilotjának tekinthető.

Igazából azonban a történet nem is annyira fontos, legalábbis eddig a pontig, inkább egy erődemonstráció, demóanyag a készítőktől: íme, ezek vagyunk, ezt tudjuk. A vancouveri Futottak Még Színtársulat előadásában. No nem mintha a színészekkel gond lenne, csak ha megnézzük a stáblistát csupa olyan kanadai színésszel van dolgunk, akik az amerikai TV-sorozatok mellékszerepeiben tűnnek fel rendre. A címszereplő Christine Chatelaine például több filmben is szerepelhetne, nem elsősorban azért, mert nagyon fotogén. Ezen kívül a Génrejtek (Sanctuary) című websorozat-sikersztori fél szereplőgárdája feltűnik benne, de a Stargate, a Smallville és a Battlestar Galactica egy-két szereplője is felbukkan a színen. Karakterek terén egyelőre ígéretesebb a sorozat, mint történet terén.

Ha már itt tartunk, az elég hamar kiderül, hogy ez a sorozat „steampunkot” csak nyomokban tartalmaz. Trükkökre nem is futotta a pénzből, úgyhogy léghajókra ne is számítsunk (bár az egyik szereplő egy ponton közli, hogy „készítsék elő a léghajómat”), igazából csak fogaskerékmintás ruhákat, cool hegesztőszemüveget és néhány okulárét kapunk. Inkább divatbemutató ez, egy steampunk webshop ruha- és díszletkínálatához készített méregdrága promóció, mint gondos, technomán orgia, ámbár a már emlegetett gótikus horror-jellegű történetszál ígéretes lehet ilyen szempontból.

Ezt leszámítva azonban egy marék ellentmondás a sorozat: a steampunk attól működik, hogy nagyon vizuális műfaj, rá lehet csodálkozni a masinériákra és a viktoriánus-utánzat jelmezekre, a tudomány és a naivitás szerelemgyermekeire. Nyilvánvalóan egy websorozatnál erre nincs pénz, ez pont a ruppótlan műfaj, tehát nagytotálokra nem is számíthatunk, bár a ruhák terén valóban erős a felhozatal – a szemnek kellemes, de ne próbáljuk megmagyarázni, milyen dísznek mi a valódi funkciója. Igaz, effektekre nem volt pénzük, de kamerára és felszerelésre a jelek szerint igen. A képminőség elsőosztályú, a felhasznált kamera kísérleti és nem éppen a legolcsóbb technológia, plusz futotta valamilyen steadycamre és darura is, ahogy a beállításokat elnéztem. A sorozat tényleg nagyon szép, de ennek a pénznek egy része mehetett volna a kamera másik oldalára.

A Rieséből egyelőre bármi lehet, ha valaha elkészül a folytatása, érdemes lesz odafigyelni, sikerül-e  összekapnia magát az alkotóstábnak. Nézni kellemes, ahhoz képest, hogy egy normális sci-fi/fantasy sorozatnak még így is a töredékéből hozták ki, kifejezetten ügyes, demónak pláne, de aki arra kíváncsi, mit lehet kihozni nulla pénzből, nulla technikai tudással és háttérrel, de ütős sztorival, az vessen egy pillantást a másik kanadai produkcióra, a Pioneer One-ra.

Linkek:

A sorozat magyar felirattal:

https://hu.axn.com/axn-player/riese/riese-101

vagy

http://link.brightcove.com/services/player/bcpid31839602001?bclid=89783601001&bctid=89940402001

Hivatalos honlap:

http://www.riesetheseries.com/


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához