LFG.HU

Pozsgay
vegyesCimkek

Mindig nagyszerű érzés, mikor az ember nyomtatásban veheti kézbe valamelyik rajzát, különösen, ha keményfedelű kötetről beszélhetünk. Ez a borító több szempontból is különleges volt így számomra. Ez volt az első, amit teljes egészében, már a vázlattal együtt számítógépen készítettem, és ez lett az első keményfedeles kiadásban megjelent könyvborítóm is. Fontos még, hogy mindezek mellett ez volt az első olyan, melynél a vázlat kialakításánál közvetlen online kapcsolatban voltam Aldyrral, Ammerúnia világának megalkotójával. Ez így teljes egészében digitális alkotásnak minősül, már ha a nyomtatásig kísérjük figyelemmel a folyamatot.

Igen, az első pillanattól fogva tudtuk, hogy a sötételf, mint téma, sokakban rögtön az “utánérzés” fogalmát fogja előcsalogatni, mégis – vagy talán éppen ezért – úgy hangoltuk a borítót, hogy ismerősnek tűnjön a világ. Hogy miként alakítottuk, formáltuk ezt a képet, az alábbi leírással igyekszem bemutatni.

Aldyrnak ennél a kötetnél egészen konkrét elképzelései voltak az összhatásról és a színekről, de természetesen most is nagyon izgalmas folyamat volt a kívánt kompozíció kialakítása, majd a részletek kidolgozása.

A tervezést fekete fehér digitális vázlatokkal kezdtük, ebben a fázisban a mozdulat és a kontrasztok kialakítására fókuszáltunk.

Adott volt tehát egy közel szimmetrikus kompozíció, és az, hogy erős fekete-vörös kontrasztot szeretnénk megvalósítani, ezek alapján a vázlatot már színekkel is kiegészítettük. A folyamatnak ez a része kb. másfél órát vett igénybe, ezalatt eljutottunk abba a fázisba, hogy önállóan tudtam folytatni a borító részleteinek kialakítását.

A részletek kialakítása természetesen már jóval időigényesebb feladatnak bizonyult. Míg a kompozíciós vázlat a gyors kialakítás végett egyetlen rétegre készült, a részletes rajz kialakításához már a tervezésnél több réteget, illetve rétegcsoportot terveztem. Ebben az esetben a kevésbé összetett kompozíció miatt a háttér egy-két réteget tartalmazott, a főalakot a köpeny, a test a fej, a haj és a kardok fő egységeire osztottam fel.

Vannak természetesen olyan fázisok, melyekről egy púpos, megöregedett terminátor bámul ránk vissza bemattult páncélban, de ezekre is szükség van, próbálkozások nélkül nem haladunk előre.

Bár a főszereplő gyakorlatilag egy sötét tömeget képez világos háttéren, a páncél formáit és a fémes anyagszerűséget a visszavert fényekkel igyekeztem érzékeltetni olyan módon, hogy a háttér színeit tükröztem meg a páncél domborulatain.

A részletek kidolgozása során – mivel az alak nagy része ugyanolyan fémes hatású anyag ábrázolását követelte meg – ugyanazokat a szabályokat kellett végigvezetnem a felületeken. A vöröses és a szürkésbarnás fények a fémfelületek és a szemlélő tekintete által bezárt (képzelt) szög alapján váltakoznak.

A páncélzat rajzolásának utolsó fázisa ban felmerült az az ötlet, hogy valamilyen egyedi sisakot tervezzünk a főhősnek, erre is több próbálkozás született. Ebben Aldyr barátom is lelkesen részt vett, javasolt pár dolgot a kardtartásra is, de végül megmaradtunk a szimmetrikus verziónál. Nagyon hasznos tud lenni, mikor képi információk is érkeznek útmutatásként. Megosztunk egy példát rá, milyen az, mikor az író rajzol :)

Az utolsó sisakverzió több finomabb változatot is megélt ugyan, de néhány próbálkozás után feladtuk elfdivat-tervezői ambícióinkat és Aldyr végső döntése alapján a hangsúlyos fehér hajkoronát hagytuk meg a záró képen.

Sok olyan apró részlet került kidolgozásra, melyek a végleges rajzon talán még nyomtatásban sem látszanak: például a ximúr-kór hatására kidudorodó erek, a hajtincsek mozgása, a kard markolatának részletei is csak nagyobb nagyításban látszanak, ezeket már nem a könyvborító, hanem a nagyobb méretű nyomatok, plakátok és az ammerunia.hu honlapról letölthető háttérképek felhasználóinak dolgoztuk ki részletesen.

A kész borító remélem már mindenkinek ismerős, de a könyv természetesen nem a borítóról szól. A borító nagyon fontos első  benyomás, és remélem, hogy sokan lesznek olyanok, akiknek megtetszik és “jó étvággyal” fogyasztják el a tartalmat is.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához