LFG.HU

Marvin
ismertetőCimkek

A Svarci emblematikus benyögéséről elnevezett gyors, belezős taktikai játékban mindannyiunk két örök kedvencét ereszthetjük össze, a rasztás, kuruttyuló csillagközi trófeagyűjtőt és a ’80-as évek egyik legtökösebb kommandós társaságát.

A Predator-sorozat első részének fináléját feldolgozó minijáték 2-5 fő részére garantálja a kulturált szórakozást pörgős, maximum félórás menetek során. Scott McChesney 2006-os print & play, vagyis ingyen hozzáférhető, kinyomtatható és helyből játszható  műve helyenként kissé sajátos angolsággal, ám tömören tekinti át a szabályokat, hogy kb. 20 perc olvasás vagy pár perces szabálymagyarázat után bele is vethessük magunkat a darálásba.

A felállás roppant egyszerű, mondhatni balladai: a pálya egyik végén indulnak a kommandósok, nem túl messze tőlük a ragadozó, a hexa térkép másik végén pedig a helikopter. Utóbbi nem mozog, az első kettő viszont nagyon is. A katonák célja, hogy élve eljussanak a helikopterig, majd felmászva rá hátuk mögött hagyják a zöld poklot, a ragadozóé pedig, igen, hogy aktív közreműködésével ebben megakadályozza őket, ideális esetben mind egy szálig lemészárlásukkal.

Aki a fentiek alapján nem túl bonyolult játékmenetre tippel, annak igaza van, ám az egyszerűség itt nem kezdetlegességet jelent. Minden körben a katonák nyitnak, egységesen 4 mezőt lépnek, a rém 6-ot (ezt a sérülések csökkentik), a harc egyszerű d6-dobással folyik egy-két módosítóval – kezdetben a rejtőzködő szörnyet ugye nehéz kiszúrni, így lőfegyverrel eltalálni is, humánok üres terepen némi előnyt élveznek és így tovább.

Az 5 kommandós mind egyéni karakter, összjátékukból, gyáva menekülésükből, netalán szemét húzásaikból fordulatos és módfelett szórakoztató minidrámák alakulhatnak ki.

A filmben Billy volt a misztikus indián, ő a levegőből is kiharapja a veszélyt, ami itt annyit tesz, hogy bekapott sérülés esetén 5-6-nál eltáncol a találat elől.

Dutch, azaz Arnold eleinte leginkább közelharci fegyveréről, a nagy fallikus késről nevezetes, ám első sérülésének beszívása után (ez elég kockázatos, mert a katonák összesen 2 sebzést bírnak) némi képzavarral élve felköti a rambócsíkot, sárral keni be magát és lándzsákat farag, aminek hatására ugyanolyan álcázást kap a predátor előtt, mint az a humánokra.

A szivarozó, kalapos kemény csávó, Blain nem ér rá vérezni (“ain’t got time to bleed”), vagyis sebesülten is teljes sebességgel rohan, míg Mac, a robbantás-szakértő néger (ő az, aki a filmben a halál torkában is ad magára, és rendszeresen borotválkozik) meg aknákat telepíthet a rettenet útjába. Utóbbi kettő versenyző területre ható (splash damage) fegyverrel rendelkezik, többcsövű géppuskával, ill. gránáttal, ezek ellen a rém álcaszerkója hatástalan.

A legsúlyosabb játékos természetesen maga a Ragadozó, akinek egymaga kell lenyomnia az okvetetlenkedő humánokat, ebben plazmavetője, álcája, 6-os életereje, gyógykészüléke (tudjátok, amikor az alkarját nyomogatja high-tech pittyegésekkel, körönként d6-2 lyukat forraszthat be magán, ha elég messze van üldözőitől), valamint közelharcban brutális belezési képességei vannak segítségére. Persze nagy a kísértés, hogy egyenest lerohanjuk mondjuk a sunyi négert, mielőtt teleaknázná nekünk egész privát vadászterületünket, ám ne feledjük, ennek könnyen kicsi a rakás lehet a vége, és mit sem ér az összes földönkívüli technika, ha minden irányból habzó szájú helyiek ugranak nekünk kihegyezett karókkal és nagy bökőkkel…

Tehát akad lopakodás és taktikázás bőven. A végjátékban nagy szerepe lesz a pálya utolsó harmadán található pataknak, ha ugyanis ezen átmegy, a ragadozó vizes lesz, és álcázó készülékének megszűnik a hatása (újabb bizonyíték arra, hogy egy szál törülköző igenis életet menthet). A kikészült idegzetű kommandósok végül, ha eljutnak a 6 evakuáló mező egyikébe, mozgásfázisukban 2 és 6 közt gurítva felmászhatnak a helikopterbe, onnantól pedig páholyból nézhetik társaik haláltusáját.

Első tesztjátékunk eredménye az lett, hogy a faji egyenlőség jegyében egyedül Billy menekült meg, Blain és a szörny a gép alatt végezték ki egymást egy-egy kölcsönösen halálos csapással, és természetesen tényleg a néger halt meg először.

Aki kedvet kapott, innen mindent letölthet hozzá:
https://boardgamegeek.com/boardgame/35635/get-to-the-chopper

Alapozásként ajánlott megtekinteni a film jól sikerült musical-változatát:

Vagy a “Hogyan kellett volna végződnie”-sorozat idevágó epizódját, bár az a megoldás itt nem játszik:

(Szerk. megjegyz.: Érdemes lehet megnézni ezt a cikket, amiben összefoglalják, melyik színésszel mi történt a film forgatása óta: http://y2kemo.com/2010/09/predatorwhere-are-they-now/ )


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához