LFG.HU

prof_william
ismertetőCimkek

Lehet, hogy furcsán fog hangzani, mert bár jó pár zombis könyvet/filmet/animét/mangát láttam és olvastam, mégsem vallom  magamat 100%-os zombi rajongónak. Valami hiányzott… Maga az alapötlet az élőholtak miatt összeomló civilizációról és az azt követő zűrzavarról, ahol minden megváltozik,  lenyűgözött, de a megvalósítás már nem annyira. Mindig érdekelt, hogy ilyenkor mi történhet a nagyvilágban, hogyan próbálják kezelni a kormányok és az emberek a problémát… De sajnos a filmek/könyvek 90%-ban egy csapat túlélő szerencsétlenkedését nézhetjük végig, amikor is a külvilág 1-2 tévé vagy rádióadásra koncentrálódik.

Szélesvásznú látványosságra vágytam égő városokkal, az utcákon kordont építő katonákkal, milliós menekültáradatokkal, és persze több millió zombival, „akik” lassan, de biztosan igyekeznek felfalni a világot. Ehelyett sokadikra is ugyanazt a nyomorult házat/plázát kaptam egy csapat defektes túlélővel, ami elsőre még jó, volt de a századik alkalommal már sokat vesztett a varázsából.

Valami hiányzott…

Nem kizárt, hogy Max Brooks fejében is ez motoszkált, amikor is hozzákezdett a World War Z megírásához.

Maximillian Michael „Max” Brooks amerikai regény és forgatókönyvíró a híres Mel Brooks (Űrgolyhók; Robin Hood, a fuszeklik fejedelme) fia, és persze nem utolsósorban zombi rajongó.

Az élőholtak által jelentett veszéllyel az ezredvégi világvége hangulat hatására kezdett foglalkozni, és 2001-ben ki is adta a „The Zombie Survival Guide” című, a zombi apokalipszis túléléséhez elengedhetetlen tanácsokat adó könyvét.

Ezt követően 2006-ban jelentette meg a World War Z című könyvét, amely azóta is a zombi-rajongók bibliájának számít Amerikában.

5 év után a könyv végre idén magyar fordításban is elérhetővé vált a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Történet

Max Brook saját magát játssza a könyvben, aki mint az ENSZ háborús vizsgálóbizottságának munkatársa, anyagot gyűjt a világszervezetnek, na és persze a saját készülő könyvéhez.

A világban béke van… A zombi apokalipszis kezdete, és az azt követő 10 éves élet-halál harc után már 12 éve annak, hogy az Egyesült Nemzetek hivatalosan is kihirdette a „zombiháború végét.”

Az író a gyűjtés közben interjúkat készít a háborút túlélő emberekkel, és ezekből a mozaikokból próbálja megmutatni, milyen is lehetett az emberiséget kis híján kiirtó katasztrófa.

Az „interjúalanyok” igen sokszínűek. Egyszerű hétköznapi emberek, családanyák/apák, katonák, a háború haszonélvezői, politikusok és a katonai vezetés legmagasabb posztján álló vezetői vallanak a „sötét évtizedben” betöltött szerepükről.

Elolvashatjuk többek között Kuang Csin-Su történetét, aki orvosként Kínában egy isten háta mögötti kis faluban találkozott a vírus első áldozataival. Egy embercsempész vall nem mindennapi kalandjairól, és egy egyszerű katona is beszámol az élőholtak elleni nagyszabású hadműveletekről.

A helyszínek sem korlátozódnak csak Amerikára, hanem – kis túlzással – a világ minden tájára ellátogathatunk az interjúk során. Még Magyarországnak is szenteltek egy pár mondatot.

A kronologikus sorrendben egymást követő riportok révén a szemünk előtt bontakoznak ki az események az első jelektől a fokozódó veszélyeken át az egész világot fenyegető élőholt invázióig, és a kétségbeesett ellenlépésekig.

Max Brooks nem is tagadhatná a társadalomkritikát. A történetet a mi világunkba helyezte. és lépten-nyomon felismerhetőek olyan események vagy személyek, amelyek a 2004-2006 közötti világunkra emlékeztetnek.

A szerző a fogyasztói társadalom és az ismert világrend bukását mutatja be, valamit azt, hogy a globális katasztrófa hogyan változtatja meg az eddig ismert világ társadalmi és politikai viszonyait.

Vélemény

A könyv igazán minőségi nyomtatásban jelent meg kemény-, illetőleg puhafedeles kiadásban, és a terjedelmére sem lehet panasz. Az író érdekfeszítő stílusban kalauzol minket végig a 400 oldalas könyv fejezetein.

Igazán színvonalas munka, amely érdekfeszítően és életszerűen mutat be egy igazán szélesvásznú, a világ minden pontjára kiterjedő ízig-vérig old-school csoszogós zombi apokalipszist.

Minden zombi rajongónak kötelező vétel, de szerintem tegyenek vele egy próbát azok is, akik nem rajonganak a témáért. Nem fogják megbánni.

Ha minden igaz, Brad Pitt és Leonardo DiCaprio idén kezdik meg a filmadaptáció forgatását Magyarországon.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához