LFG.HU

adeptus
ismertetőCimkek

Haven, Springfield, Chester’s Mill. Három amerikai kisváros, melyeket óriási burával szigeteltek el a külvilágtól.A rémkoppantók Havenjében a lényeg a menekülés megakadályozása volt, a Simpsons-játékfilmben a világot akarták megvédeni Homer Simpson hazájától. Chester’s Millbe, A bura alatt helyszínébe egyszerűen belebotlott egy magasabb rendű intelligencia.

Stephen King utóbbi tizenegynéhány évének termése még a fanatikusok egy részét sem elégítette ki. Ott van ugyan a zseniális Setét Torony, de sem a Lisey története, sem a Duma Key nem olyan erőteljes, mint a nyolcvanas évek alkotásai. Talán az is lehet ennek az oka, hogy King több ízben is eltávolodott megszokott közegétől, a maine-i kisvárostól. Stephen King könyvei nem a borzalmak plasztikus leírásaitól működnek, hanem az élő karakterektől és az emberi konfliktusok érzékletes ábrázolásától. Mindezt megkapjuk A bura alattban: a regény számomra az utóbbi 15 év legjobb King-alkotása a Torony-köteteket leszámítva.

Szerzőnk ezúttal takarékosan bánik a fantasztikummal. Egy ilyen elemünk van, maga az áthatolhatatlan anyagból készült, láthatatlan bura, amely egy szombati napon elzárja a külvilágtól Chester’s Millt. Hosszú ideig semmit nem tudunk meg sem a Buráról, sem annak működtetőiről, ennek ellenére nehéz letenni a könyvet, hiszen az izoláció alaposan felforgatja a település életét. Pedig ez is egy szürke maine-i kisváros, a King műveiben járatosak számára ismerős vidéken, északra Castle Rocktól, keletre Tarker’s Millstől.

Persze a kisvárosoknak megvan a maguk hierarchiája. A nagy ember, a város második tanácsosa a válsághelyzetet saját diktátori ambícióinak kielégítésére akarja felhasználni, a rendőrfőnök, aki ebben talán meg tudná akadályozni, a Bura egyik első áldozata lesz. A rendőrségből pedig hamarosan „Nagy” Jim Rennie magánhadserege lesz.

Egy igazán méltó ellenfele van a városban Rennie-nek, az iraki veterán Dale „Barbie” Barbara, aki már korábban összetűzésbe keveredett a tanácsos famíliájával. Mégsem mondhatjuk, hogy a könyv Rennie és Barbie párharcáról szólna. Talán csak a Végítéletben mozgatott King ennyi szereplőt egyszerre, és mindannyian jól kidolgozott karakterek. Fontos még többek közt az újságíró Julia Shumway, a hitét vesztett lelkésznő Piper Libbey, az ifjú zseni Joe McClatchey, az Elvis-frizurás áruháztulajdonos Romeo Burpee,  a „rosszak” oldaláról pedig semmiképp sem szabad megfeledkezni az ifjabb Rennie-től, aki agydaganata miatt veszíti el lassan embersége utolsó maradékát is.

Több párhuzam fedezhető fel más King-művekkel. Idősebb Rennie hasonlóan vallási fanatikusként kezdi, mint A holtsáv Greg Stillsonja,  ambíciói is hasonlók, ifjabb Rennie Percy hasonmása a Halálsoronból. Dale Barbara éppúgy sötét titkokat őriz lelkében, mint A langolierek titkosügynöke. A szituáció, amelybe a szereplők kerülnek, kicsit olyan, mintha a Végítélet világában a boulderi és a Las Vegas-i tábort egy helységbe helyezték volna. Viszont itt nincs remény isteni beavatkozásra, ahogy külső segítségre sincs esély.

King keményen bánik szereplőivel: bár számos műve végződik katasztrófával, A bura alatté egyike a legbrutálisabb befejezéseknek, semmiképpen nem beszélhetünk happy endről. Egy különös csavar a történetben, hogy aki Chester’s Mill bukását okozza, valószínűleg a polgárháborús helyzet nélkül is végrehajtotta volna tettét. A bura alkotói játékot játszottak az alacsonyabb rendű intelligenciákkal: sorsukat mégis maguknak köszönhetik.

King kitartó olvasóinak nem kell ajánlanom a regényt, de azoknak is érdemes elolvasni, akik az utóbbi évek gyenge teljesítménye miatt elfordultak a szerzőtől.

Linkek:

SFmag.hu

Stephen King hivatalos honlapja

A könyv beharangozó videója a YouTube-on:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához