LFG.HU

alterfritz
ismertetőCimkek

Érdekes, hogy amilyen népszerű a posztapokaliptikus/posztnukleáris világkép a legtöbb médiumon, a szerepjátékok között alig jelent meg említésre méltó posztapokaliptikus rendszer. Baris Ilktac játéka ezt a hiányt igyekszik pótolni – nem is akárhogyan.

A világ

A posztapokaliptikus világoknak mindig van egy magyarázata, miért lettek olyanná, amilyenek. Ebben az esetben ez a magyarázat nincs meg – szándékosan. Ellentétben a Fallouttal, ahol a világról nagyon is lehet tudni, mitől vált sivataggá, az Endland inkább elkeni, és  a mesélőre bízza a magyarázatot.

A lényeg az, hogy a világ olyan, amilyen. Emberek már nincsenek. Egy Nadír nevű esemény során eltűntek, a helyüket az úgynevezett örökösök foglalták el. A világ egyetlen hatalmas kontinensből áll, amelynek szélén a négy őselem tombol.
Keleten végtelen lángóceán határolja a kontinenst, partvidékén és még jóval beljebb is sugárfertőzött sivatag terül el, a sivatag homokja alatt ember építette városok vannak, amelyek úgynevezett ereklyék lelőhelyei: meg lehet itt találni mindent az ollótól a rádiókon át a lőfegyverekig.
Ebben a sivatagban egy kegyetlen és vad nép él, a cerboriak. Leginkább sugárfertőzött emberekre emlékeztetnek, társadalmi berendezkedésük a diktatúra és a nomád rablóbandák között váltakozik.
Nyugaton jeges és nukleárisan fertőzött óceán mossa a partokat. Vad és kegyetlen vidék ez, már csak a lakói a kegyetlenebbek. Ők az aquidák, ezek a félig cápa, félig ember hibridek. Kőkorszaki szintű kultúrában élnek, nem ritka köreikben a kannibalizmus. Egy biztos, a többi örökös faj tagjainak rettegnie kell tőlük. Nem igazán szeretnek eltávolodni a víztől, mert bár nem halnak meg a szárazságtól, nagyon szenvednek tőle.
Északon magas hegycsúcsok nyúlnak az ég felé. Ezt a tájat lakják az ikarimok, ez a repülő humanoid nép. Magányos természetű lények, s bár általában békések, veszedelmes vadászok és harcosok kerülnek ki a soraikból.
Délen is hegyvidék terül el, de itt egy föld alatti nép vert tanyát. Őket röviden csak férgeknek nevezik (maden). Nem igazán kedvelik a napfényt.

Végül maradt a kontinens közepe, ahol úgynevezett monolitok – hatalmas, égig érő oszlopok – emelkednek a magasba. Ezek a monolitok alkotják a világ gerincét. Körülöttük nincsen sugárzás, békés táj terül el és viszonylag termékeny földek. Ezt a vidéket lakják a humánok, ez az emberre legjobban hasonlító örökös-faj. Sokan vannak, és középkorira emlékeztető kultúrájuk van.

Vagyis mint látjuk, ez nem egy kellemes világ. Vegyük hozzá azt is, hogy a lakosság egy része valamilyen elmebetegségben szenved. A karakterek a játék során így vagy úgy összeszednek sugárfertőzéseket, aminek hatására egy idő után mutációik alakulnak ki. A világ egészében többnyire az anarchia és az erőszak az úr, bár azért az alapkönyv leír néhány hatalmi blokkot.

A játék

Az Endland egy saját készítésű, apokasys névre hallgató rendszert használ. Célszám alapú rendszer, kizárólag tízoldalú kockát alkalmaz. Öt tulajdonság van, valamint jó pár szakértelem. A szakértelem-tulajdonság párost képességnek nevezi a rendszer, ehhez kell egy tízoldalú kocka dobását adni. A tulajdonság-szakértelem párok nincsenek rögzítve. Minden szakértelmet valamennyi tulajdonsággal lehet használni, ahogyan az adott helyzet logikája megkívánja:  például, ha a Zene képességet ügyességgel használjuk, akkor az derül ki, milyen remekül zenélünk, míg bölcsességgel éppenséggel különböző zenéket ismerhetünk fel.

Harcban ugyanezt a rendszert kell használni. A sebzésrendszer a Shadowrunra emlékeztet: összesen hét sebzésszint létezik a karcolástól az extrém halálosig. A harcrendszer egyrészt realisztikus, vagyis elég könnyű meghalni, másrészt azonban ad lehetőséget a találatok elől való kitérésre. Harcban sok lehetőség van a taktikázásra, egészében véve a játék nagyon jól szimulálja a harcot. Mindemellett nagyon gyors, ami szintén nagy előny.

A karakteralkotás ebben a rendszerben igen vidám dolog. Lehet szerepe a véletlennek, de persze nem szükséges. Pont a tulajdonságokra nem lehet dobni, ezt a faj alapból megadja, majd ezt az alapot lehet fejleszteni különféle előnyök felvételével, a testalkat meghatározásával, stb. Létezik hivatás, ami csak bővíti a karakter palettáját. Minden hivatás ad egy-két új szakértelmet, valamint növeli a karakter egy vagy két tulajdonságát. A hivatások többsége jól eltalált, játszható. Amellett, hogy sok közülük illik a világ hangulatához – ilyen a renegát, egy magányos harcos –, van néhány igen hangulatos is. Például a koldus, akinek ellenálló képessége az igénytelenségéből adódik, és ha javulnak a körülményei, lassan elveszti különleges ellenállását. Vagy ott a prosti, akit azt hiszem, nem kell leírnom. Kicsit a MAGUS-féle boszorkányra emlékeztet.

Végül ott a karakteralkotás egyik kellemes része, a jellemvonások meghatározása. Ez itt kicsit hosszabb folyamat. Ugyanis van három fővonás: temperamentum, hangulat és akaraterő. Emellett meg kell határozni a hét fő hajlamot, így a hatalomvágyat, szeretetigényt, stb. Ezekre külön-külön kell tízoldalúval dobni. Az 1 és 9 közti értékek normálisak. Ha valahol születik egy 0, akkor van rá esély, hogy a karakter valamilyen elmebetegségben szenved.

Misztikus világ

Endland tehát, mint látjuk, korántsem lakályos hely. Az örökösök többnyire az emberi civilizáció romjai között élnek új barbarizmusban, a világ nagy részén anarchia és erőszak uralkodik. Persze ilyen minden posztnukleáris világ. Endlandot azonban különös mágikus hatás lengi körül. Mivel a világban olyan erősen vannak jelen az elemek, sok lakója kötődik egyikhez vagy másikhoz. Ezek a kötődések lehetővé teszik különféle elemi hatások megidézését. Egyfajta mágia ez, bár igazi varázslatok nincsenek – a könyv megad ilyen-olyan hatásokat, amelyeknek más és ereje lehet.

Persze nem csak egy elemhez lehet kötődni, több elemből többféle kombinációt is létre lehet hozni. Mókás a mind a négy elem kombójából létrejövő hatás – ez egy nukleáris robbanást jelent. Szerencsére nagyon ritka az, aki mind a négy elemet ilyen szinten uralja.

Endland érdekes jellegzetessége, hogy minél nagyobb a hatalma valakinek egy elem felett, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen lelki defektusban szenved. Nos, igen. Valamit valamiért.

Az  Endland véleményem szerint nagyszerű szerepjáték-rendszer, amit főleg a stílus szerelmeseinek ajánlok. A játék Németországban jelent meg, így az alapnyelve német. Nem tudok róla, hogy angol változata lenne. Amennyiben ez valakit elriasztana a kipróbálástól, már elkezdtem a magyarra fordítását.

(A játék 2001-ben jelent meg, papírformában lassan már csak relikviaként beszerezhető, de pl ezen a linken PDF formátumban ingyenesen letölthető. – szerk. )

Linkek:

https://helden.de/rpgbanner/pages/ENDLAND/

https://www.amazon.de/Endland-Rollenspiel-Baris-S-Ilktac/dp/3930894777

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához