LFG.HU

antiserver
hírekCimkek

Hat évvel az Odalent 2005-ös megjelenését követően a Fantasy Flight Games úgy döntött, hogy a számtalan kiegészítővel való bővítést követően megérett a játék a teljes újratervezésre. A napokban bejelentett, már fejlesztés alatt álló, és a tervek szerint 2012-ben megjelenő második kiadás számos jellemzőjében el fog térni a jelenlegitől: új hősök, új szörnyek, új szabályok, újfajta látványvilág, és az FFG állítása szerint egy pörgősebb játékmenet vár azokra, akik kipróbálják a társasjátékot. Ezen újítások következtében az első kiadás, illetve annak kiegészítői nem kompatibilisek az új játékkal, a tervezők azonban kínálnak egy megoldást azok számára, akik valamilyen módon szeretnék, ha a korábbiakban összeállított gyűjteményük megjelenjen a megújult világban. A külön megvásárolható „Second Edition Conversion Kit” nevű csomag segítségével ugyanis lehetőségünk lesz minden egyes korábban megjelent hőst és szörnyet átkonvertálni az új kiadáshoz használható állapotba.

A második kiadás legnagyobb újításai közé – az újrarajzolt tokenek, térképek, kártyák és karakterlapok mellett – azon törekvés tartozik, amelynek célja, hogy a játékosoknak minél kevesebbszer kelljen megszakítaniuk a játékot számolgatás, illetve szabálykönyv értelmezés miatt. Egyszerűsödnek a csaták, és például a kalandmesterek hatalompont gyűjtögetése is megszűnik, innentől kezdve ugyanis minden egyes kártyáján pontosan le lesz írva, hogy azokat milyen körülmények között játszhatja ki a mesélő. Az FFG állítása szerint a szabálykönyvet ki sem kell majd venni a dobozból (sic!), mert az egyes kártyákon minden szükséges adat, hatás, körülmény pontosan és jól követhetően fel lesz tüntetve.

Szintén újítást jelent az újragondolt kalandsorozat mód. Ez már az első kiadásban is létezett, ott azonban annyiban jelent csak meg, hogy egy korábbi karaktert át lehetett vinni egy másik kalandba úgy, hogy a három kihúzott képzettség és némi pénz „átmenthető” volt az egyes kalandok között, minden más fegyvert, kártyát…stb azonban el kellett dobni, és újragenerálni a karakternek. A megújított kampány mód lényegében egy előre megírt kalandsorozatot jelent, amely egy Rhynn nevű báró birtokán játszódik. Az egyes küldetésekhez tartozó kártyákon különböző megoldási lehetőségek vannak feltüntetve, és annak függvényében alakul, változik a későbbi kalandok története, hogy ezek közül melyeket választottuk. Ráadásul a hősök tapasztalati pontokat szerezhetnek játék közben, amelyeket aztán el lehet költeni új képzettségek megtanulására. Ezzel ki is mondtam, hogy az új Odalent innentől kezdve játékelemként veszi be a tapasztalati pontok rendszerét.

Hogy mindezen események miként hatnak az első résszel kapcsolatos munkákra – például készül-e még majd kiegészítő 2012 után az első kiadáshoz – erre vonatkozó információk nincsenek feltüntetve az FFG honlapján. Az a tény azonban, hogy kiadják a konvertáló készletet, amely „minden valaha megjelent” karakter és szörny konvertálását fogja lehetővé tenni, arra enged következtetni, hogy 2012 után a fejlesztések már elsősorban a második kiadásra fognak koncentrálódni.

A játék a kiadó honlapja szerint 80 dolláros áron fog startolni, azaz az első kiadás alapcsomagjánál egy kicsivel olcsóbb lesz, jóllehet ezért az árért a korábbinál valamivel kisebb dobozt is fogunk kapni.

Aki még teljesen ismeretlen a játék világában, az Odalent első kiadásáról készített részletes videós elemzésünk megtekinthető az alábbi linken:

http://lfg.hu/41853/ismerteto/odalent-tarsasjatek-video-ismerteto/

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához