LFG.HU

taverna
Attila
ismertetőCimkek

Libby: „Lehetnének pengéim, mint Rozsomáknak! Szétvághatnám velük az emberek arcát…”
Frank: „Igen, de csak azokét, aki tényleg megszegték a törvényt!
Libby:  „Az a dolog Jerryvel csak egy egyszeri baki volt, úgy értem, nem  gondoltam végig, tiszta tévedés volt, csak felpörgött az egész,  elvesztettem a kontrollt és ott volt az a rodeó-szobor… Nem az én hibám  volt!

 

Vörös Villám: „KUSSOLJ, BŰN!”


James Gunn dolgaira érdemes odafigyelni. Pár éve rendezte az egészen jó Slither című horror-paródiát, aztán ott volt a szexjeleneteket nem tartalmazó PG-porn című webpornó-sorozata (az első részben rögtön Nathan Fillionnal), legújabban pedig itt van ez a SUPER című filmje, amit írt és rendezett. Független filmként elég gyenge terjesztésre került, csak nemrég jött ki DVD formában – valószínűleg az sem tett jót neki, hogy egy időben készült el a hasonló alaptémájú, de nagy stúdió által tolt, egészen jól sikerült Kick-Assal.

A hasonló alaptéma persze relatív – itt is egy hétköznapi főszereplő van, aki úgy dönt, hogy szuperhős lesz. Amíg azonban a Kick-Ass elmegy egy lájtosan szórakoztató, képregény-geekeket kiszolgáló irányba, addig ez a film épp az ellenkező irányt célozza meg.

Itt Frank, a főszereplő, nem egy jópofi tini, hanem egy szerencsétlen, szánalmas flótás, aki kétségbeesetten próbál kapaszkodni életének egyetlen jó pontjába, ami a nem működő házassága. Miután azonban a kábítószer-függőségébe visszazuhanó feleségét egy helyi díler elveszi tőle, végleg összeomlik, és isteni sugallatnak engedelmeskedve szuperhős jelmezt vesz magára és harcolni kezd a bűn ellen. Ha egyáltalán isteni az a sugallat és nem csak a nem teljesen jól ketyegő elméjéből érkezett érzékcsalódásról van szó.

Ami trélert meg reklámot egyáltalán látni lehetett a filmről, az alapján könnyen azt hihetné az ember, hogy ez itt valami szuperhős-paródia, az ilyenkor szokásos popkultúrás utalásokkal, miegyebekkel. Nos… nem. A Gunnra jellemző nagyon sötét, erősen abszurdba hajló, kínos szituációkon pörgő humor ugyan ott van, különösen a Vörös Villám bűnüldözői karierrjének kezdetén, vagy éppen szinte minden jelenetben, ahol Libby, a hozzá csapódó, szeretetre méltóan hiperaktív, agresszív szociopata csaj szerepel, de ez inkább csak a kontraszt kedvéért van odapakolva. A film utolsó kb. harmadában azon veszi magát észre a néző, hogy az események komolyra fordultak és egyre nyersebb az egész; bár Frank és Libby lépnek pár szintet, a végső leszámolás egyáltalán nem szuperhős jellegű akció, hanem egy elég realista feldolgozása annak, milyen az, amikor két felfegyverzett amatőr őrült rajtaüt egy díler tanyáján. Az itt lezajló tömegmészárlás, különösen annak a végső csúcspontja egyrészt nálam nagyobbat ütött, mint egy hollywoodi csilivili megoldás, másrészt pedig egy szép, nagy, bemutatott középső ujjnak tűnik a szuperhős filmek felé.  És a film vége sem az a felhőtlen happy end.

Annak ellenére, hogy kábé egy marék rizs lehetett a költségvetés, igen jól össze van pakolva az egész film. A sztori ül, a szövegek jók, passzentos a zene és meglepően erős a szereplőgárda is – a színészek egytől egyig jelképes összegért vállalták a munkát.

Rainn Wilsont eddig főleg az Office sorozatból ismerhettük, mint Dwight Schrute – ott is remek, de itt most teljesen odatehette magát. Tökéletesen hozza az instabil, jószándékú, őrjöngő és eleinte balfék igazságtevőt, amit itt produkált az számomra a film legnagyobb meglepetése volt. Még a Libby szerepében pörgő Ellen Page sem tudja lejátszani, pedig ő szabályosan letarol mindenkit, akivel egy jelenetben van. Kevin Bacon pofoznivalóan ellenszenves a díler szerepében, Liv Tyler is mindent kihoz Sarah, a feleség figurájából. De a kisebb szerepekben is komolyakat domborítanak: Nathan Fillion elszórakozik, mint Szent Bosszúálló, de még a kábé ötmondatos nehézfiút alakító Michael Rooker is emlékezetes tud lenni. (Egyébként a fél Slither stáb itt van a filmben.)

Nem biztos, hogy mindenkinek egyformán be fog jönni, James Gunn stílusát szokni kell, gyerekkel inkább ne nézzük, de ebben a filmben ott van az a tűz, ami a sorozatgyártott cuccokból hiányzik. Csak ajánlani tudom: ez teljesen Bubba Ho-Tep kategóriás film.

http://jamesgunn.com/


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához