LFG.HU

Albert
ismertetőCimkek

A Project Zomboid egy meglehetősen korai fejlesztési stádiumban lévő izometrikus zombis túlélő RPG. A sandbox játékmenetben főhősünk utolsó napjait igazgathatjuk a karantén alá vett Muldraugh városkában. Fontos leszögezni, hogy a zombikkal fertőzött városban nincs esély a győzelemre. Meg fogunk halni. Nem találhatunk kiutat a karanténból, és egyáltalán nem biztos, hogy Muldraugh-on kívül jobb a helyzet. A kérdés csak az mennyi ideig élünk még és hogyan halunk meg: szeretteinket védelmezve hősként, vagy egyedül egy utcasarkon bewhiskyzve, bedrogozva, magatehetetlenül várjuk a biztos halált.

Project Zomboid

A project jelenleg a 0.15-ös verziónál tart, de már így is nagyon szórakoztató. Bob és felesége a törött lábú Kate Smith beszkriptelt története szolgál tutorialként a játékhoz, amiben Kate gyógyításán és ellátásán fáradozva megismerhetjük a túléléshez szükséges alapvető teendőket. Akinek nincs türelme a tutorialhoz, az vegyen elő a szekrényből egy párnát és adja oda Kate-nek hogy kényelmesebben feküdjön (a párnás dolgottöbben videóban és képregényben is megörökítették).

Kate sebei ellátva, ház elbarikádozva. Éhesen megyünk aludni, ma is...

A zombik által fertőzött városkának jelenleg csak a külvárosi része járható be. Található itt több kertes ház, egy 7 emeletes apartman, szupermarket, kávézó, bank és egy jókora park. A parkot érdemes kerülni eleinte, akárcsak a szupermarketet, ahol egy puskát szorongató túlélő húzta meg magát. Általában elmondható hogy reggel 7 és este 6 között ajánlatos csak kimerészkedni az utcára, az éjjeleket legjobb egy elbarikádozott házban tölteni, miután megállapítottuk hogy egyetlen zombi se követett. Ha egy zombi kiszúrja ahogy egy ajtón bemegyünk, számítanunk kell rá, hogy reggelre, egész nagy horda fog várni az ajtó előtt.

A horda

A játék RPG elemeket is tartalmaz szép számmal, így a végleges verzióban majd foglalkozást, skilleket és perkeket választhatunk a játékosnak. A program folyamatosan számolja az éhség szintet, depressziót, pánikot és ez alapján módosítja az erőnlétet, pontosságot és őrültséget. Ha az őrültség szintünk 50% fölé megy ne lepődjünk meg ha minden sarokra zombik rémalakjait hallucinálja főhősünk. A fürdőszobák szekrénykéit kifosztva hozzájuthatunk antidepresszánsokhoz, béta-blokkolókhoz, fájdalomcsillapító és altató pirulákhoz. Ezek fogyasztása jót tesz a közérzetre, tartós fogyasztása azonban nem javasolt, mivel némelyikük erősen addiktív. Ha gyűlnek a zombik az ajtónk előtt és nincs nálunk gyógyszer, egy üveg whisky is bátorító hatással lehet főhősünkre.

Lehetőség van a Minecrafthoz hasonló craftolásra. Maximum négy tárgyat kombinálhatunk, aminek használatát rögtön a tutorialból meg is lehet tanulni: párnából kötést lehet készíteni Kate lábára, leveses konzervet konzervnyitóval és lábassal kell kombinálni, majd az eredményt a gáztűzhelyen megfőzni vagy üres üvegből, gázolajból és zokból molotovot craftolni. A legújabb 0.15-ös verzióban a széttört ajtók darabkáiból új ajtót készíthetünk, megfőzhetjük a romlandó ételeinket és a maradékot hűtőben tárolhatjuk, valamint függönyöket rakhatunk az ablakokra, hogy a zombik ne vegyenek észre kintről.

Mégis csak ki kellett volna kapcsolni azt a fránya sütőt...

A végleges játékban lehetőség lesz majd a csapatunkba NPC-ket is felvenni, akik nem mindig jönnek ki egymással. A döntés a játékos kezében van: leül beszélgetni a mindig csak a kavaráson agyaló NPC-vel, vagy inkább elcsalja sétálni, és egy sikátorban lelövi. Jelenleg csak a külvárosi rész járható be, később az egész város, farmok és a csatornarendszer is bekerül. A zombik és a túlélők mellett találkozhatunk majd kutyával és más házikedvencnek való állattal, amit befogadhatunk, és ami érdekes kelléke a depresszió és az unalom elűzésének (a 0.15-ös verzióban található könyvek és magazinok olvasása is jó a rosszkedv eloszlatására). Akik látták a Last man on Earth vagy az I am legend című filmet azok hamar kitalálhatják, milyen kényszerhelyzetbe kerülhet főhősünk, ha a kutya elkapja a fertőzést. A jelenleg letölthető verzióban már jó pár betegséget megkaphat a főhős, a nyilvánvaló zombi fertőzésen kívül ott van még a gyomorrontás, amit a romlott vagy nem megfelelően megsütött étel elfogyasztásával szerezhetünk be, valamint a megfázás, amit az esőben flangálva kaphatunk.

A fegyverekből jelenleg a leghatásosabb a puska (CTRL célzás, bal klikk lövés), viszont a legzajosabb is. Ha nagy zajt csapunk akkor számíthatunk rá, hogy hamarosan mindenfelől özönleni fognak a zombik. Javasolt inkább a szögekkel kivert baseball ütővel vagy a fejszével hadonászni és rohangálás (SHIFT) helyett inkább sétálásra vagy lopakodásra (CTRL) fogni a tempót. A végleges verzióba kooperatív multiplayer módot ígérnek a fejlesztők.

A Project Zomboid elérhető a saját weboldalán, megvehető a Desura rendszerén át jelenleg ~1500 Ft-ért (de az ár időről időre növekszik), az utolsó ingyenes 0.14c verzió itt érhető el, a legfrissebb 0.15a verzió pedig jelenleg itt érhető el (érdemes a híreket a főoldalon elolvasni, hátha van időközben újabb verzió).

Wiki oldal a játék irányításáról, segítség a túléléshez, és egy oldal a tervezett feature-ökről.

A játék fejlesztő csapatára a The Indie Stone-ra amúgy rájár a rúd, először a Paypal majd a Google Checkout zárolta a számlájukat, emiatt új konstrukciót kellet kitalálniuk az értékesítésre. Ha megveszed a korábban megjelent játékaikat, akkor Project Zomboidot kapsz mellé (már nem él ez az akciójuk). Kalózok azonban létre hoztak egy olyan verziót, ami képes update-elni magát, hatalmas forgalmat bonyolítva a fejlesztőknek, akik nem bírták pénzzel (több letöltő helyen volt elérhető a játék, ami után díjakat kellett fizetniük), így kénytelenek voltak újabb lépéseket tenni. Jelenleg a játék a Desurán keresztül vehető meg, de nagy reményeket fűznek a Steam rendszeréhez is.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához