LFG.HU

onsai
szerepjátékrólCimkek

Lezárult az asztali szerepjátékosok kreativitása kapcsán végzett műhelymunkám. 56 fővel vettük föl a kreativitás tesztet, mely tartalmazott két képi (Torrance féle körök tesztje, Képbefejezés) és két szóbeli kreativitást mérő tesztet (Távoli asszociáció teszt, Szokatlanhasználat teszt). Illetve a résztvevők még Ward „Rajzolj egy űrlényt” feladatát is elvégezték, Magyarországon először.

Az RPG csoportba az került, aki életében legalább 2 éven át havi szinten szerepjátékozott. A kontroll csoportba az, aki még sose játszott, de korban, nemben, iskolázottságban párosítható egy-egy szerepjátékoshoz. Az 56 főből 16-ot kizártam, mert nem felelt meg a kritériumnak, vagy író volt. Az írókkal még folyik a tesztfelvétel, így 20 fő került az RPG és 20 a kontrollcsoportba.

Az elemzés kimutatta, hogy az RPG csoport jelentősebb kreatívabb a kontrollcsoportnál (RPG átlag 131, 01, szórás: 23,97. Kontroll átlag 108, 35, szórás: 14,86). Hogy miért, ebből persze nem derül ki. Lehetséges, hogy a játék fejleszti a képességet, de az is, hogy ez a szórakozás azokat vonzza, akik eleve kreatívabbak.

A részeredmények azt is megmutatták, hogy az RPG csapat szignifikánsan több választ ad (fluencia magasabb), illetve hajlékonyabb gondolkozásra képes, alaposabban körbejár egy-egy témát (flexibilitás magas). Az eredetiség (originalitás) tendencia-szinten volt magasabb.

Feltételeztem, hogy a játékosok – a játék jellege miatt – jobbak a szóbeli tesztekben, mint a képiben. Ez csak részben igazolódott be, a szóbeli hajlékonyság (fluencia), jobb, mint a képi, de a többi érték nem.

Az űrlény-tesztben is az RPG csoport teljesített jobban. Azt is ellenőriztem, hogy akinek magas a kreativitása, annak vajon az űrlény-tesztben elért pontszáma is magasabb-e. A válasz igen.

A műhelymunkát a pdf-ben olvashatjátok. (Kis segítség: az oldalára parkolt TIE-vadász alakú grafikon alsó és felső nyúlványa a szórást jelenti.)

Ha van, aki nem kapta meg a saját eredményeiről a visszajelzést, az kérem, az onsai kukac freemail pont hu címen jelezze.

Köszönöm az LFG oldal segítségét, és mindenki részvételét! Tartsatok velem máskor is.

 

K.Varga Beáta

ELTE pszichológia szak, 3.év

Letöltés: http://lfg.hu/forum/index.php/files/&showfile=348


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához