LFG.HU

strato
ismertetőCimkek

TerrariaA Terraria első pillantásra egy platformjátékra emlékeztet, ami nem áll messze a valóságtól. Ehhez adjunk hozzá egy random módon generált világot, melyet magunk is alakíthatunk bontással vagy építéssel, tegyünk mellé egy egész komoly inventoryt és egy összetett tárgykészítési rendszert, majd vegyük el a platformjátékokra jellemző linearitást és szkriptelt eseményeket, és nagyjából készen is vagyunk. Amit kapunk az egy igen sokrétű  játék, melynek minden porcikája arra vár, hogy felfedezzük.

Bár a Steam szerint már több mint 24 órát beleöltem a játékba, még messze nem láttam mindent. Ennek függvényében nem is vállalkozom a teljes játék bemutatására, inkább csak kedvet csinálnék hozzá azzal, hogy leírom a játék első pár percét, megvillantva ezzel a játékban rejlő lehetőségeket.

Indulásképpen egy frizura és különböző színek kiválasztásával létre kell hoznunk magunknak egy karaktert, majd néhány egyszerű paraméter megadásával generálnunk kell neki egy világot. Ha megvagyunk, máris ott találjuk magunkat néhány fa között egy másik emberke társaságában. Ő a Guide névre hallgat, és az a feladata, hogy a kezdő játékosokat bevezesse a játék rejtelmeibe. Ha rákattintunk, okosakat mond, de sajnos elég nehéz vele hosszan elcsevegni, amíg a közelben kószáló kocsonyák minduntalan megzavarnak minket, úgyhogy egyelőre inkább ne is foglalkozzunk vele.

Karakterünket a WSAD billentyűkkel irányíthatjuk, és a szóközzel bírhatjuk ugrásra. A hátizsákunk tartalmát az Esc billentyűvel tekinthetjük meg. A tárgyak szemrevételezése mellett (fent) ez a felület alkalmas a páncélok és egyéb felszerelési tárgyak fel- és levételére (jobb lent), illetve a különböző tárgyak elkészítésére (bal lent). A legfelső 10 elemes sorba (mely a hátizsák bezárásakor is látszik) tehetjük a használni kívánt tárgyakat, melyeket az egér görgőjével, vagy a szám billentyűkkel bármikor azonnal kiválaszthatunk.
Kezdetben egy karddal, egy csákánnyal és egy fejszével rendelkezünk. A kardot ellenfelekre érdemes használni, a csákányt föld és kőzetek bontására, a fejszével pedig a fákat érdemes inzultálni. Használatuk egyszerű: menjünk közel a kívánt objektumhoz, célozzuk meg az egérrel, majd nyomjuk meg a bal egérgombot. Mivel általában egy csapás nem szokott elég lenni, az eszközök nagyjánál nyomva is tarthatjuk az egér gombját, a fegyverek esetében viszont nyomogatni kell az ismételt támadáshoz.

Kezdet

"Vágom a fát a fejszémmel, de csak nappal, soha nem éjjel."

Első célunk legyen az, hogy építünk magunknak egy vityillót, lehetőleg még napszállta előtt. Ehhez szükségünk lesz fára. Kapjuk hát elő a fejszét, és vágjunk ki 4-5 fát a közelben, megtisztítva ezzel egy nagyobb területet. A csákány segítségével egyengessük el a talajt, hogy vízszintes legyen. A bontás közben összeszedett földet egy használati mezőbe helyezve tömjük be az esetleges hézagokat, gödröket. Ha megvan a sík felület, a korábban gyűjtött faanyagot is tegyük be egy használati mezőbe, és a talajtól indulva húzzunk fel belőle két falat egymástól körülbelül fél képernyőnyi távolságra, majd fejmagasság fölött kössünk össze őket vízszintesen.
Ha mindeközben kocsonyák támadnak ránk, ne legyünk restek lemészárolni őket a kardunk segítségével.

Amint készen vagyunk, a falakkal és a tetővel, ideje kitanulni a tárgykészítés (crafting) alapjait. A készíthető tárgyak listája (Esc, majd bal lent) mindig azokra a tárgyakra korlátozódik, amelyekhez van elegendő alapanyag nálunk. Bármiféle munkaeszköz nélkül csak néhány dolgot tudunk készíteni. Ilyen például a fáklya, amelyhez fa és zselé kell (az utóbbit a lemészárolt kocsonyákból szerezhetünk). Csináljunk belőle párat, és helyezzük el őket a kalyibánkon belül. Nem kell túl sokat gondolkozni, hogy pontosan hova, a lényeg egyelőre az, hogy lássunk éjszaka is.

Felszerelés

Még nincs túl sok tárgyam, de a ház már jól halad.

Ezután készítsünk egy munkapadot, és helyezzük el a házunkban egy tetszőleges helyen. Ha a munkapad közelében nyitjuk meg a felszerelés menüt, láthatjuk, hogy megnőtt az elkészíthető tárgyak listája. Leszűrhető a tanulság: a lista annak a függvényében is változik, hogy milyen munkaállomások közelében tartózkodunk. Egyelőre most ez a munkapad elég lesz nekünk. A segítségével csináljunk is gyorsan egy kalapácsot.  Ezzel az eszközzel a már elhelyezett tárgyakat bonthatjuk le (jelenleg a munkapadot vagy a fáklyákat nyerhetnénk vissza vele).
Ahhoz, hogy a házikónk elkészüljön, szükségünk lesz egy vagy két ajtóra, és egy rakás hátfalra. Ha nincs elég fánk, vágjunk ki még párat a közelben, ugyanis mindkettő abból készül. Az ajtókat egy három mező magas nyílásba tehetjük be, amit fejszével alakíthatunk ki az oldalfalakon, a hátfalat pedig csak kezdjük el feldobálni a házon belül a levegőbe. Ez kicsit trükkösnek tűnhet elsőre, de hamar meg lehet érteni, hogyan működik. A kalapáccsal tudjuk javítani, ha valahol túlbuzgunk.

Ezzel készen is vagyunk. Elkészült a menedékünk, remélhetőleg még az éjszaka előtt. Éjjel ugyanis a kocsonyákat leváltják a zombik és a démoni repülő szemgolyók, amelyek komolyabb és idegesítőbb ellenfelek, ha az ember közben dolgozni szeretne. Jobb, ha házon kívül maradnak.

terraria03

Épp időben készült el a ház. Máris váratlan vendégek érkeztek...

Hogyan tovább? Ez az a kérdés, amire nem lehet pontos választ adni, csak néhány jó tippet:

  • Érdemes lehet a Guide-ot kifaggatni immár a házunk biztonságában. Nem kell félni, a zombik nem tudnak az ajtókon betörni (egyelőre…).
  • A kivágott fák helyére (nevezzük most már az udvarunknak) ültethetünk makkot, vagy virágmagokat.
  • Kő, homok, és ércek bányászásával újféle munkaállomásokat (pl. kazán, üllő, szövőszék) és azok segítségével új tárgyakat készíthetünk.
  • NPC-ket csábíthatunk otthonunkba új épületek vagy szobák építésével és berendezésével.
  • Felfedezhetjük a felszínt, elindulva tetszőleges irányba.
  • Előkaphatjuk a csákányt, és elkezdhetünk lefelé ásni, hátha belebotlunk valami érdekesbe.

Összefoglaló

A Terraria egy igazi sandbox típusú játék, amiben az ember mindig talál magának elvégzendő célt. A játék jól ötvözi a platformjátékok és a hack and slash műfaj elemeit a felfedezés lehetőségével és az építkezés örömével.

A felszínen találhatunk sivatagot, dzsungelt, de különös szakadékokba is belebotolhatunk, melyek körül furcsa lények ólálkodnak.
A föld alatt barlangokat, sőt barlangrendszereket tárhatunk fel. Ahogy mélyebbre jutunk, a flóra és a fauna is megváltozik, és egyre többféle ellenféllel és nyersanyaggal fogunk találkozni. Ezekből újabb és újabb tárgyakat készíthetünk, így páncélunk, fegyvereink és eszközeink is egyre változatosabbak és jobbak lesznek.
Fordíthatjuk a figyelmünket az ég felé is. Legendák szólnak ősi lebegő szigetekről, melyeknek létére talán majd mi találjuk meg a bizonyítékot.
Ha éppen nem egy ritka ásvány után kutatunk, vagy hajt minket a mélység felfedezésének izgalma, időről időre lehet egy kicsit csinosítani az otthonunkon, vagy akár újat, nagyobbat és különlegesebbet építeni egy megfelelőbb helyen.
A napszakoknak is van szerepük. Éjjel például érdemes a hullócsillagokat gyűjteni, mert általuk varázserőre tehetünk szert. Ezen felül a világot időről időre random események is színesítik, és, ha elég rátermettek vagyunk, a mélyben szunnyadó gonosz hatalmakat is megidézhetjük, hogy leküzdjük őket. Vagy éppen ők minket… de nem kell félni, a reinkarnáció a játék világában bizonyítottan létezik.

Villa

Kitartó munkával sok mindent el lehet érni...

A játék a Steamen vásárolható meg jelenleg 10 euróért, de mint sok más játék esetében, ebből is vehető négy darabos csomag három áráért. Érdemes tehát összefogni, különösen, mert a játék többjátékos módban is játszható, és nincs is mókásabb, amikor egy házat öten építenek egyszerre, vagy egy tárnát rekord sebességgel csákányoz ki az egész banda.
Zárásul megemlíteném még, hogy a Terraria fejlődése nem állt meg az 1.0-ás verziónál. Időről időre érkezik új tartalom a játékhoz, melyet teljesen ingyen kap meg minden játékos az aktuális új verzióval (a Steam automatikusan elvégzi helyettünk a frissítést). A következő verzióban például új érceket és többek között egy fúró eszközt is ígértek a fejlesztők.

Honlap: http://terraria.org/

Wiki: http://wiki.terrariaonline.com/Terraria_Wiki


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához