LFG.HU

Népszabadság
ismertetőCimkek

forrás: Népszabadság

Középkori élettér gyerekeknekA gyerekek kapcsolatteremtését a világgal megkönnyíti, ha van olyan terep, amelyen az alapigazságok a lehető legegyszerűbben felfedezhetők, a környezetüket alkotó anyagok megismerhetők, hasznosíthatók. A XVIII. kerületi Diákközpont munkatársai ilyen hely, a nagyvilág teljesebb megismerésére alkalmas „kisvilág” létrehozására vállalkoztak.

Vásárokon, szünidős programokon nagy érdeklődés kíséri a hagyományőrző kézműves foglalkozásokat. A gyerekek örömmel próbálkoznak bármilyen tevékenységgel, amelyben természetes anyagokkal, régi falusi, háziipari technikákkal ismerkedhetnek. A XVIII. kerületi Általános Művelődési Központ munkatársai ebből a tapasztalatból merítve dolgozták ki a Diákközpont új foglalkoztatási tervét – mondta Nyíregyházi György, az ÁMK igazgatója.

Állandó teret szeretnének adni a hasonló jellegű tevékenységeknek oly módon, hogy ne csak esetleges, alkalmi időtöltést jelentsenek, hanem másfajtaemberi környezetbe, egy maguk által létrehozott világ logikus rendjébe épüljenek be. A Bókay-villa és kertje, a szinte érintetlen héthektáros őspark csodálatos lehetőségeket kínál. Kicsiben megvan itt minden: udvarház, erdő-mező, cölöpvár, pince, műhelyek… Helyet kapnak a házakban a kerületi óvodások és kisiskolások mellett a Reménység Ifjúságvédő Alapítvány fogyatékos fiataljai is.

A parkban folyamatosan működő foglalkoztató központot alakítanak ki, amely a középkort idéző élettér modellje lesz. A várat elsősorban az ünnepek, közösségi programok terének szánják. A falu a mindennapi tennivalók helye lesz: a házakba költöztetnek kovács-, takács-, papírkészítő műhelyeket. Tervezik a már meglévő évszázados fás, bokros, füves területek gazdagítását, betelepítését vadon élő, hasznos növényekkel (festő, gyógyító, fűszernövények, teafüvek), védett és nem védett madarakkal.

A programokat az évszakok rendjéhez igazítják: ősztől tavaszig előadások, műhelyek, játszóházak, bemutatók, ünnepi alkalmak keretében foglalkoztatják a gyerekeket, nyáron pedig különböző táborokat, kurzusokat szerveznek, az időjárástól függően a foglalkoztató termekben vagy a szabadban.

A tematikus időszakokat ünnep, a „vásárnap” zárja. Ilyenkor a játékok, ügyességi erőpróbák mellett kenyérsütés, ünnepi ételek készítése kerül sorra, délután pedig báb- és színielőadás, koncert, táncház. Az első ilyen programsorozat a Langalló ünnepével kezdődött. Ez a régi magyar szó a kemence felcsapó lángját, az első szakításból sütött kenyeret jelenti. A téli időszakban a gyerekek a nemezkészítéssel, a szalmafonással, a mézeskalácssütéssel foglalkoznak, közben pedig észrevétlenül elsajátítják a néprajz alapfogalmait is, megismerik a karácsonyi, téli ünnepkör szokásait, hagyományait, dalait, játékait. A Diákközpont helyet ad emellett a hagyományos sport-, szabadidő-tevékenységnek is.


Cs. Kiss Éva


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.