LFG.HU

antiserver
ismertetőCimkek

Köszöntök mindenkit az LFG.HU társasjáték rovatának tizennegyedik epizódjában. A mai részben a nagy sikerű Dicsőség Rómának! társasjáték újrarajzolt, magyar nyelvű kiadását mutatom be. Ez a játék rendkívül csalóka tud lenni, hiszen első ránézésre hajlamos az ember egy nagyon egyszerű kis kártyajátéknak, sőt a grafikája alapján esetleg partyjátéknak tekinteni, a valóságtól azonban mindez jócskán távol áll. Valójában egy rendkívül mély stratégiai vonulattal rendelkező, igencsak előretervezős játékkal állunk szemben, amely mindezekkel párhuzamosan képes rendkívül szórakoztató és könnyed hangvételű is lenni. A játékmenet komplexitásáról mindent elárul a szabálykönyvnek az a mondata, amely szerint a szabályok elsajátítására nem megfelelő megoldás az, amely sok más társas esetében elegendő szokott lenni: az a taktika, hogy „elkezdjük a játékot, és majd menet közben rájövünk, hogy mit kell csinálni”. A Dicsőség Rómának! egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy már az első mozdulatokat megelőzően fel kell állítani valamiféle nagyobb ívű stratégiát, amit szeretne követni a játékos, és ami alapján megteszi a kezdő lépéseket. A játék egyes lehetséges cselekvései ugyanis olyan szinten egymásra épülnek, hogy ha nem egy jól meggondolt terv alapján ténykedik az adott játékos, saját magának tesz keresztbe, a saját karaktereit fosztja meg a cselekvés jogától azzal, hogy a korábbi körök folyamán nem tette nekik lehetővé, hogy cselekedeteiknek gyakorlati haszna legyen. Minderről részletesebben szólok természetesen a videó elemzésben.

A játék története egyébként i. sz. 64-ben játszódik, és alapfeltevése, hogy Néró császárnak nem sok köze volt a Rómát elpusztító tűzvészhez. Sőt, a katasztrófát követően az uralkodó Antiumból hazasiet birodalma fővárosába, hogy megszervezze annak újjáépítését. A játékosok lényegében az ő általa, az építkezések kivitelezésére megbízott emberek, akiknek azonban szándékai nem teljesen tiszták, hiszen a munkálatok alatt igyekeznek minél jobban megszedni magukat, és az új Rómában minél nagyobb befolyásra szert tenni. A játék lényegében ezt a folyamatot hivatott ábrázolni.

A játék kivitelezése sokkal inkább meseszerű, mintsem realista, ez azonban érdekes módon passzol a komoly játékmenethez, sőt talán még kell is a játéknak, hogy valamely része egy kicsit könnyedebb hangulatot sugározzon. A kártyák jó minőségűek, a doboz pont elegendő a benne lévő alkatrészek tárolására, azok nem lötyögnek benne, pont megfelelő méretű tehát.

A szerepjátékos elemek lényegében a Dicsőség Rómának! lelkét alkotják, így értelem szerűen ezen számérték a maximumot kapja a végelszámolásnál. Az egész játék arról szól, hogy a játékosok minden körben egy új karakter bőrébe bújnak, élnek annak különleges képességeivel. Ilyen módon a játékmenet talán hasonló kicsit a korábban már bemutatott Citadellához. A játék egész egyszerűen nem tud monotonná válni, hiszen soha sincs két ugyanolyan kör, nincsenek olyan lépések, amelyeket már valaki berögződve, kisujjból végrehajt, mert minden kör teljesen más a közben bekövetkező események, és a változó szerepek miatt.

A bennem kialakult összkép tehát abszolút pozitív. Tipikusan akkor kerül elő egy ilyen játék, amikor szeretnénk egy partyjátéknál valamivel komolyabb hangvételű társast a kezünkbe venni, ugyanakkor nem akarunk hosszú órákat, netán délutánokat eltölteni egy-egy komoly, drága társasjáték felett görnyedve. A Dicsőség Rómának! rendkívül jó átmenet ezen két kategória között, és ha az első jó pár játékot követően sikerül elsajátítani a szabályokat, illetve a játék gondolkozásmódját, akkor garantáltan azzal a gondolattal kelünk föl az asztal mellől, hogy „na ez egy jó játék volt”.

A kártyajátékot ezúton is köszönjük szépen a ComPaYa Társasjátékboltnak!

Értékelés:

Kivitelezés: 5 / 5

Szerepjáték elemek: 5 / 5

Játékmenet: 5 / 5

Játékszabályok: 4 / 5 (sajnos a szokásosnál hosszabb időbe telik elsajátítani, ráérezni)

Összesen: 19 / 20

Játékidő: kb. 1 óra

 

1. rész

2. rész

Játék közben

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához