LFG.HU

strato
ismertetőCimkek

TrineA Trine egy fantasy környezetben játszódó platformjáték, amely jól elegyíti az ügyességi részeket, a logikai fejtörőket és az elmaradhatatlan harcot. A játék fejlesztője a független finn Frozenbyte, ami többek között az alien shooter kategória koronázatlan királyának, a Shadowgroundsnak is az atyja.

A történetet egy kellemes hangú narrátor meséli el, nektek viszont most be kell érnetek az én soraimmal:
Egy random királyság békében élt, amíg az öreg király meg nem halt. A szomorú esemény után polgárháború tört ki a hatalomra éhes trónkövetelők és követőik között. A káoszt megszimatolták bizonyos sötét hatalmak is, és úgy gondolták, hogy a saját módszereikkel beszállnak a versenybe. Ennek hatására régen eltemetett holtak elevenedtek meg birodalom szerte, elűzve a rémült embereket a királyságból.

Persze a történet nem lenne teljes, ha nem maradt volna hátra egy opportunista tolvajhölgy, egy balszerencsés kísérlet során álomba szenderült varázsló és egy bizonyítani akaró harcos, kiknek a lelke és így a sorsa is egy különleges tárgy, a Trine által összefonódik. Ők a hőseink, akiket irányítani fogunk a játékban.

Trine - Hőseink

Hőseink

A játékmenetet jelentősen meghatározza az, ahogyan a három főhős rendelkezésünkre áll. Ha valaki esetleg játszott a Metal Mutant című múlt századbeli játékkal, akkor ő már tudja, mire kell számítania. A lényeg az, hogy egyszerre mindig csak egyiküket irányítjuk, de bármikor átválthatunk a másik kettő valamelyikére. Márpedig váltani gyakran kell, mert mindhármuk egyedi képességekkel rendelkezik (itt akár felidézhetném a Lost Vikins című szintén nem mai remekművet is, mely biztosan hatással volt a Trine készítőire is)

 

  • Zoya, a tolvajlány kézi csáklyája segítségével át tud lendülni a legtöbb szakadék fölött, és el tud jutni mások számára megközelíthetetlen helyekre is, íjával pedig a távolsági harc mestere. A játék egy távolabbi pontján tüzes nyilakat is képes lesz kilőni, melyekkel fából készült tárgyakat pusztíthat el, illetve fáklyákat gyújthat meg.
  • Amadeus, a varázsló mágikus erejével képes tárgyakat távolról mozgatni, illetve teremteni, ezzel elősegítve a továbbjutást. A későbbiek során elsajátítja a lebegő platformok teremtésének képességét is, és a transzmutáció iskolájába is belekóstol.
  • Pontius, a harcos, ahogy az elvárható tőle, a közelharcban jeleskedik. Ellenfeleit kardjával (később harci pörölyével) tudja likvidálni, pajzsával pedig nem csak a visszaérkező csapásokat tudja kivédeni, de a különböző csapdák egészségre káros hatásainak hárítására is alkalmas. Erejének hála képes nagyobb tárgyakat felemelni és elhajítani.
Trine - A tolvajlány akció közben

A tolvajlány akció közben

Minden karakterünk külön életerő és energia csíkkal rendelkezik. Ha az előbbi elfogy valakinél, akkor az illető meghal, ha az utóbbi csökken nullára, nem lesz képes bizonyos különleges képességek használatára.
A halál csak akkor végleges, ha sikerül mindhárom hősünkkel elbukni. Ha csak egy vagy két halottunk van, válasszunk ki egy még élőt, és próbáljunk meg eljutni vele a legközelebbi ezüst színű gömbhöz. Ezek a gömbök ugyanis amellett, hogy mentési pontként is funkcionálnak, feltámasztják a halottainkat.
Az életerőt piros, az energiát kék színű üvegcsék gyűjtésével tölthetjük vissza. Mindig jól gondoljuk meg, hogy kivel vesszük fel ezeket!
A pályákon elszórva található zöld fiolákat viszont bárkivel felkaphatjuk, mivel ez az XP megfelelője, ami a három hősnek közösen számoldóik. Ha elérünk belőle 50 pontot, akkor minden karakter választhat egy új különleges képességet. A tolvaj csökkentheti az íj felhúzásának idejét, vagy dönthet több nyíl egyidejű kilövése mellett, a varázsló például így tehet szert a már említett lebegő platformot teremtő varázslatára, a harcos pedig különféle speciális támadásokkal gazdagíthatja képességeit.

A játék során különféle pályákon többféle ellenféllel is találkozunk, de talán, ami miatt a Trine egyedi, az a fizikai motor használata. A varázsló által teremtett tárgyakra hat a gravitáció, és a telekinézissel mozgatott tárgyak a mozgatás irányában haladnak tovább, ha elengedjük őket. A fejtörők nagy részében alkalmaznunk kell fizikai alapismereteinket, ha tovább akarunk jutni, de ha ügyesek vagyunk, a tárgyakat és a pálya egyéb elemeit felhasználhatjuk az ellenfeleink ellen is.
Vannak pályarészek, amelyek csak bizonyos karakterrel teljesíthetők, de a fejlesztők igyekeztek lehetőséget biztosítani, hogy a legtöbb helyen mindhárom karakterrel érvényesülni tudjunk. Csak mindegyikükkel meg kell találni a megfelelő megoldást, amit a következő videó jól szemléltet:

A Trine egy igazán ötletes platform játék. A grafikája és a zenéje gyönyörű, az irányítása nem bonyolult, és arra sem lehet panasz, hogy túl rövid lenne. Az újrajátszhatósági mutatót növeli, hogy a barátainkkal összeállva akár hárman is játszhatunk egyszerre, egymást segítve a három hőssel (vagy éppen hátráltatva). Ilyenkor az összes szereplő egyszerre van jelen a képernyőn, így a kombinációs lehetőségek megnőnek, és a játékmenet sokkal flottabb is lehet, ha jól tudunk együttműködni.

Ha valakit nem győzött meg az ismertető, és vásárlás előtt kipróbálná a játékot, a honlapról letöltheti a demó verziót, illetve játszhat a játékkal az OnLive-on is fél óra erejéig. A teljes verzió rengeteg helyről beszerezhető PC, Mac és Playstation 3 platformokra, sőt hamarosan Linuxra is megjelenik.

Akit meggyőzött a játék, az karácsonyra meglepheti magát akár a folytatással is, a Trine 2 ugyanis még idén meg fog jelenni, és az első részben látottaknál is több lehetőségünk lesz túljutni a pályákon és az ellenfeleken. Érdemes a Frozenbyte YouTube csatornáján végignézni a kapcsolódó videókat.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához