LFG.HU

HammerTimeCafe
antiserver
hírekCimkek

A közelmúltban egy újabb típusú, Lovecraft világában játszódó társasjátékkal rukkolt elő a Fantasy Flight Games, amely a napokban válik szépen lassan beszerezhetővé világszerte. A korábbi videós elemzésünkben már bemutatott Rettegés Arkhamban, és a szintén nemrég megjelent Masnions of Madness után gondolhatná az ember, hogy egy újabb bőr lehúzásáról van szó, az Elder Sign azonban jó pár téren nyújt újdonságot elődeihez képest – már csak abban is, hogy ezúttal egy kártyajátékkal van dolgunk –, így ezen feltételezések nagyrészt gyorsan megdőlnek.

A történet, mint maga az egész játék inkább a Rettegés Arkhambanhoz áll közelebb – a tervezők ugyanazok, Richard Launius és Kevin Wilson: dimenziókapuk segítségével egyre több idegen lény érkezik világunkba, melyek általában az egyik Vén érkezését készítik elő. Most azonban fény derül arra is, hogy miért éppen a játék jelenében, azaz 1926-ban történik mindez. A megfejtést egy arkhami múzeumban kell keresni, ahol pár régész követte a móriai törpök példáját, és túl mélyre ásott, olyan több millió éves okkult ereklyéket a felszínre hozva, amelyeknek sosem lett volna szabad előkerülniük. Ezen tárgyak felhalmozása, és az a tény, hogy az emberek tevékenysége meggyengítette a világok közötti határvonalakat, természetesen nem kerülte el más világi hatalmak figyelmét sem (milyen jó lett volna mindezt tudni az Arkham Horrorban, egyből mentünk volna a múzeumba felgyújtani az egészet).

Játékunkban nyomozóinkkal ezen ősi tárgyak után eredünk, és megpróbáljuk megakadályozni a Vén felébredését. A szokásos módon igyekeznünk kell, hogy életerőnk és épelménk lehetőleg 0 fölött maradjon, miközben a másvilági lények folyamatosan egyre nagyobb erőre tesznek szert, hiszen létszámukkal növelik az ún. végzetsávot, és saját hatalmukat. A korábban már szintén bemutatott Drakula Dühe társashoz hasonlóan itt is bevezettek egy órát, amely ha éjfélt üt, a Vén ereje drasztikusan megnövekszik, így egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a nyomozók.

Továbbá a játék során karaktereinkkel különböző megmagyarázhatatlan események is történnek, amelyek megoldásához általában jó dobásokra van szükségünk, hasonló módon, mint az Arkham találkozások fázisaiban. Amennyiben nem sikerül elegendő ősi jelet időben megszereznünk, végül magával a Vénnel találjuk szembe magunkat, aki ellen egy közvetlen csatában – mondanom sem kell – nem mi vagyunk az esélyesek. A játéknak itt van a kulcsmozzanata elrejtve: a gyorsaság. A tervezők állítása szerint ugyanis elődeihez képest egy jóval pörgősebb társassal van dolgunk, amelyben ha bárki hibázik, lemarad, vagy ha a csapat késlekedik, az azonnal kihatással van a kaland nehézségére, és a végső cél elérésére.

Látványvilágra az Elder Sign félig-meddig hoz csak újdonságot, hiszen egy része a korábban már megismert grafikára épül. Mindez véleményem szerint nem feltétlenül negatívum, hiszen az a látványvilág, amit megalkottak korábban, nagyon szépen adja vissza a Cthulhu mondakör hangulatát. Ugyanakkor talán arra lehetne legalább törekedni, hogy a változatosság jegyében ne minden játékban tök ugyanazok a nyomozók legyenek benne. A társas továbbá teljesen új, egyedi hat oldalú kockákat hoz, amelyek a leírások szerint szintén a gyors játékmenet szolgálatában állnak.

Jól látható módon tehát nagyrészt egy hangulatában, játékmenetében a Rettegés Arkhambanra hajazó kártyajátékkal állunk szemben, amely azonban a játékmechanikában, látványvilágában hoz némi újdonságot, így nem szabad annyival elintézni a dolgot, hogy lényegében az Arkham kártyás verziójáról van szó. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy ha választani kellene a két játék között, koránt sem biztos, hogy ezen újításoknak köszönhetően kerülne ki győztesen az Elder Sign, hanem sokkal inkább az FFG-s viszonylatban visszafogottnak mondható ára miatt: az új társas átszámítva nagyjából 7000 Ft-ba kerül, vagyis nagyjából 5000 Ft-al kell kevesebbet kiadnunk érte, mint anno a magyar nyelvű Arkhamért.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához