LFG.HU

taverna
dekszter
ismertetőCimkek

Bevallom, sosem voltam jó kémiából. Nagyon érdekelt az elején, mert érdekes, de aztán gyorsan bonyolult lett és végül nem alakult ki barátság. Az Eiconic Games játéka, a Mercury Hg egy egészen másik módon közelíti meg a kémiát és a periódusos táblázatot.
A játék nem véletlenül kapta a nevét az egyik elemről, egészen pontosan a mindenki által ismert higanyról (innen a Hg, mint a vegyjel), hiszen ő a játék főszereplője. A Mercury Hg első ránézésre egy egyszerű puzzle-platform játék, ahol egy bizonyos mennyiségű higannyal kell teljesítenünk a pályákat a játéktér ide-oda döntésével. A játékban az előrehaladásunkat a periódusos rendszer sok-sok elemet tartalmazó tábláján, valamint úgynevezett bónusz szinteken követhetjük nyomon.

Mercury Hg
A sokszor furcsa alakú pályákon, amik minden esetben egy bizonyos elemtől kölcsönözték a nevüket, számos dologgal találkozhatunk. Ezek közül vannak a pálya teljesítéshez nélkülözhetetlen dolgok (pl. bizonyos mezőkön színt tudunk változtatni, hogy be tudjunk lépni addig elzárt részekre és esetleg ott aktiválni dolgokat), bónusz pontokat érő, elszórt kémiai elemek, esetleg az extra pályák higany tartályai. Természetesen ez így túl egyszerű lenne, ezért a kezdeti, roppant könnyedén és gyorsan teljesíthető pályák után (ahol sok esetben a fal nagyon jó segítőnk), hamar előkerülnek a trükkösebbnél-trükkösebb akadályok. Ezek legtöbb esetben falak, amiket csak a fent említett színváltoztatás után tudunk kijátszani, a higanyunkat több darabra vágó, ék alakú fal vagy éppen a hullámzó vagy dimbes-dombos játéktér. Az alapvetően roppant egyszerű tili-toliból (bár itt a csúszkálás jobb szó), így lesz pillanatok alatt az agyat és a reflexeket is megtornáztató játék. Sokszor megéri végigdöcögni a pályán, és tervet készíteni, hogy milyen sorrendben éri meg felvenni az elszórt dolgokat, milyen sorrendben kell aktiválni az egyes kapukat, hogy ne veszítsünk sok időt, mert a játék bizony azt is méri – bár, ha kifutunk az időből, az csupán kevesebb pontot jelent. Számomra ez a játék egyik legkedvesebb pontja: ha kiszaladtunk az időből, a pálya még teljesíthető, így nem borul rám a vörös köd, ha kicsúszom a limitből.

A dizájn és a zene hozza az ilyen jellegű (XBL, PSN) játékok valamint a stílus minőségét: a menü egyszerű és érthető, a játék nem süti ki az ember szemét, kellően minimalista, mégis hangulatos, a zene pedig elsőre talán furcsának vagy zavarónak tűnhet, de pár pálya teljesítése után megszokható.

Mercury Hg

Az időzítés és a finom kézügyesség roppant fontos, ezek nélkül a higanyunk mennyiség könnyen csökkenhet, hiszen a pályák nagy részén le tudunk esni (vagy legalábbis elveszíteni pár ezüstös cseppet), vagy szétplaccsanni egy nagyobb falhoz ütközés esetén. Ha szereted a hasonló, puzzle elemeket felvonultató játékokat és úgy érzed, hogy a kézügyességed is rendben van, akkor egészen biztos, hogy szerezhet pár kellemes, laza percet a játék.

A Mercury Hg letölthető formátumban megvásárolható Playstation 3-ra (4.99 dollár) és Xbox360-ra (400 Microsoft pontért).


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.