LFG.HU

antiserver
ismertetőCimkek

Köszöntök mindenkit az LFG.HU társasjáték rovatának tizenötödik epizódjában. A mai részben egy viszonylag új társasjátékot, az idén megjelent Mansions of Madness nevű táblást fogom bemutatni, mely a Fantasy Flight Games gondozásában jelent meg. Ez a játék az egyik tagja annak a Lovecraft világában játszó sorozatnak, amelyhez már számos játékot, illetve kiegészítőt készített az FFG. Az alapfelállás igencsak egyszerű: nyomozóink egy-egy épület, és a hozzá tartozó külterületek átkutatásával nyomoznak bizonyos jelenségek után, miközben a Keeper (aki szintén egy játékos) megpróbálja útjukat állni, irányítva ezen természetfeletti eseményeket, entitásokat. Az alaphelyzet egyszerűsége ellenére én mégis úgy érzem, hogy az a látványvilág és hangulat, amelynek egy Cthulhu univerzumában játszódó társast jellemeznie kell, itt állt össze igazán.

Előbbit most nagyon nem részletezném, a videós elemzés első részében részletesebben foglalkozok mindezzel. A megfelelő hangulat részben ennek a nagyszerű látványvilágnak köszönhetően  alakul ki, részben pedig amiatt, hogy a játékosok koránt sem érzik azt a jelenséget, amely mondjuk a Rettegés Arkhamban esetében tapasztalható volt: nevezetesen, hogy egy idő után szinte már megszokottá, rutinná válik, hogy dimenziókapuk nyílnak a városban, és rajtuk keresztül szörnyek lepik el az utcákat. Esetünkben egy-egy igazi értelemben vett szörny (más világi entitások például, tehát nem egy egyszerű farmernadrágos mániákus, kezében egy fejszével) megjelenése annyira ritkaság számba megy, és olyan kihívás elé állíthatja a nyomozókat, hogy azok sokszor tényleg tartanak egy-egy ilyen találkozástól, sőt megfelelő mesélői taktikával az egyszerűbb ellenfelek is sokszor bizonyulhatnak kemény falatnak. Ráadásul minden egyes sebesülésnek – legyen az testi, vagy szellemi – óriási jelentősége lehet, hiszen a Keeper tovább súlyosbíthatja ezeket, trauma kártyák kijátszásával. Így könnyen lehet, hogy egy sötét titkokat rejtő kötet elolvasásával járó horror szint nem csupán felborzolja a szőrt karakterünk hátán, hanem a kijátszott lap hatására pánikba is esik tőle, aminek már sokkal súlyosabb következményei vannak. Ez kell az igazi Cthulhu hangulat megteremtéséhez: bizonytalanság, félelem az ismeretlentől, attól a gondolattól, hogy vajon a folyosó végén, ahova nem hord el a lámpánk fénye áll-e valaki, és hogy vajon mik azok a nyomasztó erők, amelyek a körülöttünk zajló megmagyarázhatatlan eseményeket irányítják.

 

A Fantasy Flight Games megint nem aprózta el.

 

Mindezzel úgy gondolom, hogy nagyjából sejtettem, hogy a társasjáték abszolút épít a szerepjátékos elemekre, a játékosok tényleg azt érzik, hogy karaktereik bőrébe bújtak, amely érzés meglétét az olyan megoldások is elősegítik, mint például egy-egy puzzle  megoldása. Ezek aprócska kis feladványok, melyek a karakter intelligenciáját teszik próbára, és melyekben bizony nem segíthet egymásnak több játékos abban az esetben, ha nem tartózkodnak bábúik egy mezőn. Sokkal életszerűbb így a dolog, tényleg azt lehet érezni, hogy amennyiben a karakterem egyedül van egy szobában, akkor én magam is valamilyen szinten el vagyok vágva a társaimmal való kommunikáció lehetőségétől. Ezek persze mind apró dolgok, de összességében egy rendkívül jó hangulatot alakítanak ki.

Összességében azt kell mondanom, véleményem szerint az eddigi társasjátékok közül az egyik legjobbat vehettem most lencsevégre, amely könnyen elsajátítható szabályai ellenére rendkívül élvezetes és magával ragadó játékmenetet nyújt. Egyetlen hátránya talán az, hogy amennyiben az alapjátékban található 5 kalandot minden egyes variációival lejátszottuk, kifogyhatunk a modulokból. Időközben persze már erre is jelent meg orvosság: az FFG nem egy kiegészítőt készített máris, és továbbiak megjelenése is várható a közeljövőben.

Értékelés:

Kivitelezés: 5 / 5

Szerepjáték elemek: 5 / 5

Játékmenet: 5 / 5

Játékszabályok: 5 / 5

Összesen: 20 / 20

Játékidő: kb. 2 – 5 óra

13 éves kortól ajánlott, 2 – 5 játékos részére.

 

1. rész – a doboz tartalma és a látványvilág:

2. rész – játékszabályok:

3. rész – játék közben:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához