LFG.HU

strato
ismertetőCimkek

A Magicka egy a svéd Arrowhead Game Studios által fejlesztett játék, mely a hack & slash kategóriát erősíti, de kitűnik társai közül a humorával és a mágiarendszerével. Az alapjáték ez év januárjában jelent meg, és azóta DLC-k formájában folyamatosan érkeznek hozzá újabb és újabb tartalmak.

A játék alapvetően Midgård mágiával átitatott földjén játszódik, ami természetesen éppen nagy veszélyben van, és csak a Mágia Rendjének (legfeljebb 4) varázslója tudja megmenteni. A világ, neve ellenére, lazán kötődik csak az északi mitológiához, amit a DLC-k csak még inkább megerősítenek. A Vietnam nevű kiegészítő például (fantasy játéktól talán nem várt módon) a goblinok uralta dzsungelbe vezeti a játékost a géppuskatűz és a napalmbombák közé; vagy itt van a megjelenés küszöbén álló eddigi legnagyobb kiegészítő, mely a The Stars Are Left névre hallgat, és a Lovecraft féle Cthulhu-mítoszhoz kapcsol egy újabb kampányt.

Midgård világán a sugarak keresztezhetik egymást...

A játék 13 pályás kampánya (ha a DLC-kről most egy pillanatra elfeledkezünk) egyedül, vagy legfeljebb három másik varázslóval karöltve, azaz összesen 4-en játszható. Minden mágus rendelkezik egy varázsbottal, mellyel a varázslatait hívhatja életre, és egy hagyományos másodlagos fegyverrel, melyet tetszése szerint lecserélhet a talált fegyverek bármelyikére.
A mágiarendszer érdekessége, hogy a varázslatainkat alapelemekből építhetjük fel, és nincsen korlátozva például mana pontokkal, hogy mennyit süthetünk el belőlük. Nyolc féle elemből válogathatunk (tűz, víz, föld, villám, fagy, élet, pajzs és őserő) melyek közül egy varázslathoz maximum ötöt használhatunk fel. Mindegyiknek van egy alapvető megjelenési formája, és természetesen a hatásuk is más-más. A föld például lövedék formát ölt, és a nagy sebzés mellett kiüthetjük az ellenfeleinket vele, míg az élet sugár formában jelenik meg, és gyógyít, vagy éppen sebez, ha élőholtakra irányítjuk.
Az elemek kombinálásával érhetjük el az érdekesebb varázslatokat. Például a tűz és a víz keverésével gőzt hozhatunk létre, mely megijeszti az ellenfeleket, a víz és a fagy kombinációja éles jégszilánkokat eredményez, mellyel átüthetjük a páncéljukat, a tűz, a föld és a pajzs elegyével pedig egy lángoló sziklakorlátot húzhatunk magunk köré, ami nem csak megóv minket a támadásaiktól, de sebzi is őket.

Víz, fagy, pajzs! Ez az! Végre van egy szusszanásnyi időm.

Az elemek sorrendje az alapvető varázslatoknál nem lényeges, csak arra kell figyelnünk, hogy egymást kioltó elemeket ne kombináljunk össze (a föld például elvezeti a villámot, a hideg pedig kioltja a tüzet). Vannak “Magick” néven futó speciális varázslatok is, melyeket a kalandjaink során talált könyvekből tanulhatunk meg. Ezeknél fontos az elemek sorrendje. A gyorsító varázslat például a villám + őserő + tűz elemekből jön létre, csak ebben a sorrendben.

A játék rengeteg humoros utalást rejt magában más fantasy és sci-fi játékokra és művekre (pl. Neverwinter Nights, Zelda, Castlevania), de közkedvelt filmek és sorozatok  ismert elemei is felbukkannak benne (pl. Star Wars, Hegylakó, 300). Hogy csak egy konkrét esetet említsek, a Vietnam DLC egyik pályáján találkozni lehet egy John nevű katonával, aki mintha kicsit hasonlítana Rocky Balboára…
A készítők humorral kapcsolatos hitvallását nem csak a játékban érhetjük tetten. A Magickához készült legtöbb videó, mely a YouTube-on megtalálható tartalmaz legalább egy geget:

Száz szónál is többet ér egy próbajáték, amire most van is jó lehetőség. A Magicka mától kezdve vasárnap estig (nov. 20-ig) ingyenesen kipróbálható a Steamen.
Akinek megtetszik a játék, a hétvége folyamán 75%-os árengedménnyel meg is veheti, ami roppant barátságos 2,5 Eurós árat eredményez csak az alapjátékot nézve, és 6,25 Eurót számlál, ha szőröstül-bőröstül meg akarjuk venni a játékot mind a 9 jelenlegi kiegészítőjével együtt.

Zárásként álljon itt egy olyan videó is, amely a játékmenetet is bemutatja:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához