LFG.HU

antiserver
ismertetőCimkek

Sok szeretettel köszöntök mindenkit az ünnepek előtti és az idei év utolsó, tizenhetedik részében a Társasjáték Rovatnak. Ma azoknak próbálok meg segíteni, akik az ünnepek előtti 2-3 napban még tanácstalanul állnak ötletek híján. Egy rendkívül szórakoztató, változatos, és nem túl hosszú társast, a tavaly megjelent 7wonderst fogom bemutatni. A játék lényege, hogy minden játékos igyekszik megépíteni az általa húzott hét ókori csoda közül valamelyiket, illetve a körülötte lévő településeket fejleszteni. Ezt különböző nyersanyagok, illetve különleges hatások felhalmozásával tudják elérni, illetve az egymás közti kereskedelemmel. Mindemellett fontos szem előtt tartani a hadsereg fejlesztését is, hiszen abban az esetben, ha ezt valaki elhanyagolja, az egyes korok végén igencsak rosszul járhat a sok katonai vereség hatására.

Ezt a már egyébként is változatos játékmenetet még tovább színesíti az a tény, hogy minden kör végén a kézben lévő paklikat ki kell cserélni ellenfeleinkkel. Így lényegében a hosszabb távra való tervezés háttérbe szorul a játékban, hiszen koránt sem biztos, hogy az a kártya, amit kiszemeltünk, még mindig benne lesz a pakliban, mire az visszaér hozzánk. Ennek a típusú tervezésnek veszi át úgymond a helyét az a fajta gondolkozás, amely az ellenfél játékos dolgának a megnehezítését tűzi ki céljának. Hiszen ha már magamnak nem tudom biztosítani az adott épület meglétét, célszerű másnak is keresztbe tenni. Így az aktuális pakli továbbadása előtt nem elhibázott lépés, ha nem hagyunk benne olyan kártyákat, amik az ellenfélnek szemlátomást jól jönnének. A játékmenet tehát rendkívül összetett, és változatos, ennek köszönhetően nagyon magas a játék újrajátszhatósági faktora.

A kivitelezést illetően: maga a grafika szép, a belső tér remekül van felosztva, ugyanakkor a dobozban találunk hat teljesen felesleges alkatrészt is, ugyanis a játék magyar nyelvű szabálykönyve mellett még három darab, egyéb nyelven írt füzettel is találkozunk, illetve három szintén nem magyar segédlappal, amelyek – ha csak nem játsszuk a játékot a görög, kínai, esetleg a dél-koreai barátunkkal – lényegében csak a helyet foglalják. A kártyákon lévő feliratok nincsenek lefordítva magyarra, hanem angol nyelvűek. Mindez azért van, mert a társasnak jelenleg két változata kapható az országban: “egy nemzetközi nyelvű”, és egy újabban megjelent, teljesen magyar kiadás, amely már 7csoda névre hallgat. Mindezzel csupán az a probléma, hogy a vásárlónak szüksége lesz némi szintű angol nyelvtudásra annak ellenére, hogy erre a dobozon semmi figyelmeztetést nem talál – hacsak nem a játék angol nyelvű címét. Persze aki akár alapfokon is beszél angolul, annak az élvezeti faktorából mindez semmit nem von le. Mindenesetre figyeljünk oda, hogy melyik változatát vesszük meg a játéknak.

A szerepjáték elemekről nem nagyon beszélnék, hiszen minimális szinten találkozunk vele a játékban. Ez persze nem rossz vagy jó, egyszerűen annak a megállapítása, hogy a társasnak nem célja, hogy a játékosok azt érezzék, más valaki bőrébe bújtak, legalábbis nem törekszik tudatosan erre. Ha nagyon akarjuk, el tudjuk magunkat képzelni az adott város vezetőjének, aki az építkezéseket irányítja, de nem ez a játék fő profilja.

Összességében tehát azt kell mondjam, egy nagyon élvezetes játékot vehettem kézbe, amely változatosságával, sokszínűségével, ugyanakkor egyszerű, könnyen érthető játékszabályaival szerintem sok mindenkinek szerezhet kellemes perceket, így beszerzését én magam csak javasolni tudom. A fa alatt is szépen mutat, és családi játéknak is alkalmas, hiszen a fiatalabb korosztály (8-10) évesek is könnyen elsajátíthatják a szabályokat.

A társasjátékot köszönjük a GémKlub játékáruháznak!

Értékelés:

Kivitelezés: 4 / 5

Szerepjáték elemek: 3 / 5

Játékmenet: 5 / 5

Játékszabályok: 5 / 5

Összesen: 17 / 20

Játékidő: kb. fél óra

10 éves kortól ajánlott (de szerintem egy 8 éves is bőven elkezdheti), 2 — 7 játékos részére.

 

1. rész — a doboz tartalma:

2. rész — a játékszabályok, egy kör menete:

Játék közben:A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához