LFG.HU

Gulandro
ismertetőCimkek

Az idei Szkriptúra novellapályázatban résztvevő írások kaptak helyet az ünnepek előtt megjelent antológiában. Hasonlóan a korábban megjelent Világ közepe kötethez, ebben is elsősorban új tehetségek írásait remélhetjük. Azonban az erioni antológia olyan jól sikerült, hogy komolyan vártam a következő ilyen válogatást. Ezúttal az északi embervadászok kerültek terítékre.

Összességében elmondható a kötetről, hogy nagyon jó novellák lettek nagyon jól összeválogatva. A történetek hátterét a függelék gyanánt szereplő, Északfölde embervadászai írás adja, ami Wayne Chapman tolmácsolásában már jó ideje olvasható teljes terjedelmében az ynev.hu oldalon. Mégis jobb így nyomtatásban fellapozni és olvasni, hogyha egy-egy történet hivatkozik rá.

A háttéranyag és a novellák is egy különös, új világként mutatják be az embervadászokat. Sokkal inkább tűnnek ősmagyar nindzsaklánoknak, mint a korábban megismert tévedhetetlen halálosztóknak. A legenda és valóság összevetése éppúgy részét képezik az írásoknak, mint az ezzel az élettel járó nehézségek tolmácsolása… és ez jó, nagyon jó. Sem nem Ynev 2.0, sem nem Új-Ynev… valami egészen más.

Jeszenszky Zsuzsanna: Kettesben az első írás a kötetben. Érdekes, elgondolkodtató felütése az előttünk álló történeteknek. Bár volt néhány hozzá hasonló darab az utóbbi években, éppen az erioni kötetben is egy, de a fajspecifikus novelláskötetekben is több. Mindegy, mert kellemes, olvasmányos formában megtudjuk, hogy fejvadásznak lenni is nehéz. Tetszett az embervadász település leírása.

Márkus Csaba: Észak az ebeké lesz már egy komolyabb darab. Egy laza és szimpatikus félelf kettősügynök férkőzik az embervadászok bizalmába. Egy querdákkal kapcsolatos toroni terv útját egyengeti ki. A felütés és a kifejtés is nagyon jó … őszintén sajnáltam, hogy a vége előtt elfogy a puskapor, és a jó ötlettel nem kezd végül semmit. Kapunk egy lezárás félét, még bedobnak nekünk egy nevet és aztán vége. Kár érte, de a bővérű fejvadászcsajokért piros pont.

Néma Ákos: Kardok a ködben nemcsak címadó darab, de az egyik legjobb írás is a kötetben. Nevezzük megosztott ezüstérmesnek. Titokzatos lovas kér bebocsátást egy embervadász klán településére, miközben jellegzetes M.A.G.U.S. klisék üldözik (majdnem slan félelf és nagyon-gonosz-teljesvértes lovagok). Talán pont ezért hamar megkedveltem ezt az írást. Átfogó mágikus világképet talál ki, és szórakoztatóan megírja az embervadász klánok közötti kapcsolatrendszereket, amelyeket a háttéranyag csak felvázolt még. Vérzett is a szívem rendesen, amikor az utolsó oldalra érve megint nesze semmi, fogd meg jól befejezéssel szúrja ki a szememet. Ja, és megint dobnak nekünk egy nevet értelmetlenül zárásképpen.

Szarka Zoltán: Árnyak gyülekezete cselesebb írás. Ameddig ki nem derül, hogy mi a csavar, nem is igazán tudjuk értékelni. Alapjában véve egy boszorkánymesteri és egy embervadász klán harcába enged betekintést. Érdekes kérdéseket vet fel, és jó lezárást ad a történetnek. Nagyon csattanósan állítja szembe a legendák és a valóság fejvadászait. Ügyes írás, csak elég rövid.

Czövek Andrea: A klán szava egy másik rövidebb írás, ami a háttéranyag kiképzéssel kapcsolatos részét lovagolja meg. Nem lenne vele semmi baj… csak aztán nagyon öncélúan irányítja figyelmünket története hősére, akinek egyedi problémájának megoldását ettől a beavatási szertartástól reméli. Bigott vagyok, nem szeretem a nemekkel való kavarást fantasyban (sem). Én értem, hogy önkifejezés és önmegvalósítás, de ez nem nagyon illett ide.

Héja Zsolt: Kiszakítva egy újabb nosztalgikus darab. Az Erioni regékben volt egy nagyon hasonló írás már. Az is tetszett és ez is. Mindenképpen örömmel fogadtam, hogy a kötet elkezdte összeugrasztani az Ikrek klánjával az Embervadászokat. A lezárás kicsit zavarosra sikerült, de gondolatban a kötet egy korábbi novellájához kötöttem (a Kardok a ködben varázstárgya), és úgy rendben volt.

Sántha László: Vér és árnyék írása volt a másik ezüstérmesem ez alkalommal. Párhuzamos fejvadászakciók egymásra alapozva, egymás ellen fordított északi titkosszolgálatok. Nagyon érdekes helyszínen, nagyon jól megírt események váltják egymást és érdekesen tálalja a szereplőket is… egy ideig. Aztán a történet érthetetlen káoszba fullad, és mikor felcsillanna a remény, hogy az évtized fanservice jelenetével kihúzza magát a csávából, és izgatottan lapozok egyet, csak egy lapos elmondom-mi-történt befejezéssel csitítja el lelkesedésemet. Régen csalódtam ekkorát…

Kiss Attila: Sebhelyek egy újabb írás, ami közel került kérges szívemhez. Toronban teljesít szolgálatot egy neves embervadász, akinek minden munkája egy bizonyos nemes ház belügyeihez kötődik. Annak ellenére, hogy a nagypolitikai susmus nem marad el, egy igazán remek és szórakoztató írás kerekedett a novellából. Újabb jó példa a legendák és valóság összevetésére. Nagyon szimpatikus volt a főszereplő, és ahogy utazott… szembe menve a fantasy klisékkel.

Liptay Zoltán Árpád: Átkos szenvedély egy érdekes nyomozós történet, és egyben a kötet leghosszabb írása. Az embervadász aspektusról újra elvonja kicsit a figyelmünket egy varázsló aktív jelenléte, de ez mostanra már megszokott. Egy dorani és egy fejvadász kell, hogy közösen eredjenek egy gyilkosság- és támadássorozat nyomába. Van egy nagyon jó atmoszférája az írásnak, csak nem éppen ilyen levezető írásnak való.

Szentesi Kadosa – Szentesi Levente: Vihar előtt című négykezessel érnek véget a novellák. Egyértelműen a Zászlóháború előestéjéről szól, és teszi azt jól. Bár sokkal nagyobbat szólt volna (szerintem) az ismert ynevi karakterek szerepeltetése, hogyha a kötet írásairól tudtuk volna, hogy mikor játszódnak. Így is nagyon kellemes zárás és szép munka.

Minden dörgedelmem ellenére nagyon egyben vannak a kötet írásai önmagukban és együttvéve is. Régen tapasztaltam, hogy ennyire hasonló hangnemet üssenek meg egy témáról írások, amiben szerintem a kidolgozott háttéranyagnak nagy szerepe volt. Úgy gondolom, hogyha a résztvevők továbbra is az írásnak szentelik idejüket, akkor pozitív előjelnek tekinthetjük ezt a kötetet a M* írók új generációját illetően.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához