LFG.HU

antiserver
ismertetőCimkek

Köszöntök mindenkit az LFG.HU társasjáték rovatának tizennyolcadik epizódjában. A mai rész egy kissé rendhagyó lesz, ugyanis először fogom bemutatni nektek önmagában egy társas kiegészítőjét, amelyből az alapjátékot már korábban ismertettem. A videók így tehát elsősorban arról szólnak, hogy az Arkham Horror (vagy magyar nevén Rettegés Arkhamban) játékmenetét, célját, egyes eseményeit miképp változtatja meg egyik kisebb kiegészítője, a The King in Yellow, ezért aki az alapjátékot esetleg még nem ismerné, annak érdemes az ezzel kapcsolatos korábbi írásomat, videóimat megtekintenie.

A The King in Yellow alapgondolata – annak ellenére, hogy az egyik legkisebb kiegészítőről beszélünk – igencsak felforgatja a korábban már jól megszokott játékmenetet, és rendkívül komoly kihívás elé állítja a játékosokat. A történet lényege, hogy Arkhamban egy rendkívül furcsa, a játék címével megegyező színdarabot kezdenek játszani, amely mint később kiderül, sötét, gonosz erőkkel manipulálja közönségét, a város lakosságát. Az események hátterében a Sárga Király áll, aki az éppen ébredező mérhetetlen Vén előtt próbálja meg „megtisztítani az utat”. A színdarabbal, és a városban elhelyezett rejtélyes sárga jeleivel borzalmas, sötét hatalmaknak nyitja meg a kapukat, melyek fokozatosan irányításuk alá vonják Arkham polgárait, rendkívül megnehezítve ezzel nyomozóink dolgát. A játékosok egyszer csak azt veszik észre, hogy lassan az egész város ellenük fordul, a segítőik megbolondulnak, az utcákon vérszomjas, megtébolyodott tömeg pusztít mindent, és mindenkit, aki az útjukba kerül.
A játék nagy kérdése így az, hogy barátainkkal képesek vagyunk-e egyszerre fölvenni a harcot az ellenségessé vált várossal, és a mérhetetlen Vénekkel egyaránt.

A Sárga Jel egyre több arkhami elméjét bontja meg.

A játékmenet mindezek következtében mondanom sem kell, rendkívül izgalmas, és abszolút pozitív irányba változott. Plusz pont a készítőknek azért a lehetőségért, hogy amennyiben a fent vázolt opció túlságosan nehéz lenne a játékosoknak, rendelkezésre állnak más, könnyebb alternatívák, így kevésbé gyakorlott Arkhamosok is bátran használhatják a kiegészítőt. Magára a cselekményre egyébként egy kicsit várni kell, hogy beinduljon, ugyanis az szorosan kapcsolódik a rettegésszint fokozatos növekedéséhez, ami ugyebár nem az első 1-2 körben fog elkezdődni. Ezt követően azonban ugrásszerűen növekszik a játékmenet nehézsége, drasztikus mértékben gyarapszik a mérhetetlen vén ereje, és egyéb kellemetlen hatások (pl. ősi jelek feltörése) nehezítik a dolgunkat.

Arkham lakosai az utcákon - ezúttal ellenségként.

A kivitelezése a kiegészítőnek szerintem rendkívül szép, az új kártyák nagyon pofásak lettek, hoztak némi új grafikát a játékba, ugyanakkor megmaradtak a régi látványvilágnál, hangulatnál. A kis doboz felosztása ideális, a kártyákat, illetve az egyéb jelzőket könnyen el lehet bennük helyezni, azok nem keverednek össze, nem szóródnak szét. Mivel nekem ez az egyik érzékeny pontom, így örülök, hogy végre nem egy indokolatlanul túlméretezett, rosszul felosztott dobozt kapok a pénzemért, aminek a fele sincs kihasználva, úgyhogy piros pont a készítőknek.

A szerepjátékos hangulatot külön most nem ecsetelném, amit leírtam az alapjáték ismertetésekor, értelemszerűen ugyanaz igaz itt is.

Összességében azt mondhatom, méretéhez képest egy rendkívül kiváló és hasznos kiegészítőt vehettem lencsevégre, amely elsősorban azon gyakorlott Arhamosokhoz szól, akik kicsit talán már belefásultak az alapjáték olykor monotonná váló játékmenetébe, és szívesen kipróbálnák társasukat egy nehezebb fokozaton. Sajnos a kiegészítő nyelve angol, és nem sok esély van egy magyar fordítás megjelenésére a közeljövőben, így szükség lesz nyelvtudásra. A kiegészítő egyébként teljesen kompatibilis a magyar alapjátékkal, már amennyiben valakit nem zavar az, hogy egy társas háromnegyede magyar, egynegyede pedig angol. Én mindenesetre javaslom a King in Yellow beszerzését, hiszen ahhoz képest, hogy egy nem túl nagy, és – viszonylag – olcsóbb kiegészítőről van szó, abszolút új színt visz a játékba, és kijelenthetem, hogy megéri a pénzét.

Értékelés:
Kivitelezés: 5 / 5
Szerepjáték elemek: 5 / 5
Játékmenet: 5 / 5
Játékszabályok: 5 / 5
Összesen: 20 / 20

Játékidő: kb. 3 – 4 óra

12 éves kortól ajánlott, 1 – 8 játékos részére (a legjobb 4 – 5 játékossal).

1. rész a doboz tartalma

2. rész — játékszabályok, újdonságok

Játék közben (Rettegés Arkhamban alapjáték)

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához