LFG.HU

D. P. Manfréd
ismertetőCimkek

Egy gonddal kevesebb. Az első kiadású példányom némileg elhasználódott az elmúlt kilenc év alatt. A borító védőfóliája már több helyen elengedte magát, a lapok itt-ott elrongyolódtak. Szélükön tisztátlan kezek újlenyomatai virítanak, de a legnagyobb kárt egy balesettel végződött fürdés tett benne. Már-már egy jobb állapotú darab beszerzésén gondolkodtam, amikor felröppent a hír: hamarosan újra megjelenik a trilógia első kötete.

Amikor végre kézbe vettem a második kiadást, egyszerre örültem és csodálkoztam. A keménytáblás borító kijárt a műnek – de az új borító (Sturm ezen már nem szerepel) kissé meglepett. A szöveg jelenlegi betűtípusa olvashatóbb, cserébe kimaradtak a fejezetnyitó rajzok. Az új Dragonlance emblémával sem vagyok még teljesen kibékülve, a régi egyszerűsége jobban tetszett.
A történetre viszont egy rossz szavam nincs. Kilenc évvel korábbi megjelenésekor azonnal slágerlistás lett nálam, kilenc pontot elérve a lehetséges tízből. Azért ez jelent valamit!

Ismerős társaság gyülekezik Otik vigaszbéli fogadójában. Törpe, surranó, félelf, az embereket egy testvérpár képviseli, valamint egy lovag. Név szerint: Kova, Tasslehoff, Tanis, Caramon és Raistlin, valamint Sturm. Nem örülhetnek sokáig a viszontlátás felett, mert sorsfordító események történnek a helyiségben.

Elhangzik egy történet, felcsendül egy dal, aztán szóba kerül egy legendás lovag, aminek eredményeként a teokrata (a helyi főfő) hangoskodni kezd, börtönnel és egyebekkel fenyegetőzve. Szó szót követ, a részeg elöljáró lefejeli a kandalló tüzét, aminek következtében alaposan megégeti magát. Mielőtt azonban kettőt sikolthatna, Tasslehoff már be is gyógyítja sérüléseit egy varázspálca segítségével. Na erre aztán tényleg felborul a rend a fogadóban.
A felhördülés oka elsősorban az, hogy az istenek évekkel ezelőtt magukra hagyták az embereket (bár van, aki ezt fordítva meséli). Azóta nem rendelkeznek varázserővel a papok, s ebből kifolyólag gyógyítani sem képesek. A váratlanul felbukkanó kék pálca csak nem az égiek visszatérését jelentené?
Hőseinknek nem sok ideje marad ezen csodálkozni, ugyanis Vigaszban mindenki ezt a mágikus tárgyat keresi. Napokkal korábban feketecsuklyás idegenek érkeztek a településbe, s szörnyű megtorlást helyeztek kilátásba, ha bárki elrejtené a varázsszert, vagy bujtatná tulajdonosait.
Érdekes fejlemény nemde?
Pedig a java még csak ezután következik.

Végezetül: Még mindig kilenc pontot érdemel. Világraszóló történet, középpontban egy partival, amelynek van múltja, hullámzó az egyetértés közöttük, s nem halhatatlanok. Bőségesen szerepelnek benne gonosz ellenfelek (gyengék és hatalmasak egyaránt), titkokat őrző romok, s rejtélyes idegenek. Úgy klasszikus, ahogy van.

Szukits Könyvkiadó (2001)
Ára: 2390,– Ft


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához