LFG.HU

dekszter
ismertetőCimkek

Nagy reményekkel ültem le a január végén beharangozott Smash ’N’ Survive elé, de sajnos számos (vagy inkább számtalan?) ponton kellett csalódnom a Version 2 Games, PSN exluzív címében. A „mad max” feelingre hajazó arcade autózúzda jó pár helyen sajnos inkább a korai Playstation 2 éra egyes játékait és annak minőségét hozta. Jogos, hogy a Smash ’N’ Survive csupán egy PSN-ről letölthető játék, de ez nem takarhatja el az összes hibát.

A játék indulása még bíztató, ahogy az egyszerű menü is jópofa, ahogy egy forgó kerék kerületén választhatjuk ki a játékmódokat vagy az opciókat. Ez utóbbi egy szerény kontroller kiosztás megtekintése és egy hang effekt, zene páros állítása. A zene szót viszont inkább idézőjelbe tenném, hiszen ez lesz az első dolog amit valószínűleg kikapcsol az ember. A menüben egy nagyon rövid és monoton zene ismétlődik újra és újra. Sajnos, ha ki is kapcsoltuk a zenét, a gyengére sikeredett autóhangokkal még így is meg kell küzdenünk…
Látvány szempontjából is erős visszalépés a játék. Elnagyolt textúrák, üres területek, idejétmúlt effektek és bumfordi, inkább távirányítós autóknak tűnő járgányok. Egy PSP-n, a kisebb képernyő miatt talán szebb lenne az összhatás, de tévén kissé csüggesztő a dolog.

A karrier mód során, ahol különböző küldetéseket kell teljesítenünk (ezekről később), autókat tudunk megnyitni, amiket a versenyek alatt gyűjtött pontokból tudunk optikailag tuningolni és fegyverekkel ellátni.
Erő, gyorsaság és kezelhetőség alapján vannak a járgányok rangsorolva, de sajnos ez utóbbin úszik el érzésem szerint a játék nagy része – persze az is lehet, hogy a túlságosan is arcade jelleg miatt túl érzékenyre lett belőve minden. Jó pár autós játék megfordult a kezeim között, az ősrégi Stunts-tól kezdve, a Burnoutokon át egészen a Gran Turismo összes epizódjáig, de a Smash ’N’ Survive számos ponton kifogott rajtam. Amíg egyenesen megyünk, addig nincs gond, kanyarban viszont hajlamos magát szó nélkül eldobni a vas, és akkor a fékkel rásegítést vagy kéziféket nem is említettem.
A becsülete védelmében érdemes megjegyezni, hogy a játék rendelkezik jó pár játékmóddal, vagyis nem csak egymást kell kergetünk a pályán ész nélkül. Találkozhatunk a klasszikus checkpoint versenyektől kezdve a „Smash ’N’ Survive logó gyűjtésen” át egészen a kötelező pusztíts el mindenkit játékmódokig. A pályák változatosak, de sajnos kevés dologgal találkozni rajtuk, vagy éppen nem egy esetben kissé furára sikeredtek – erre egyik legjobb példa a repülőgép anyahajós rész, ahol egyik hajóról a másikra átugratva kell az előbb említett logókat begyűjteni.

Összességben nagyon vegyes dolgokat érzek a játékkal kapcsolatban. Úgy gondolom nem egy olyan mondat maradt ki, amiben a „sajnos” szó főszereplő lett volna. A játék alapötlete (egyszerű, olcsó játék a régi, arcade autós harcok hangulatát idézve) nagyon jó lenne, de pont azokon a pontokon vérzik el a megvalósítás, ami kritikus pont még egy PSN játék esetében is.

A játék 9.99 fontos/12.99 eurós áron vásárolható meg a Playstation Network-ön.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához