LFG.HU

taverna
Guildenstern
hírekCimkek

Az Atlas Games először hoz ki Ars Magica kiegészítőt a Magyar királyságot is magába foglaló Erdély tribunáléról Against the Dark: The Transylvanian Tribunal címmel. Csak reménykedni tudunk, hogy az angolszász szerzők sikeresen mélyedtek el ennek az egzotikus vidéknek a történelmében és hiedelemvilágában. A könyv várhatóan novemberben jelenik meg. Addig is kijön egy kiegészítő a tanoncokkal való játékról, ami szintén elég érdekesnek ígérkezik, és a csatlósokról (grogokról), ami kevésbé.  Végül, de nem utolsósorban, idén megjelenik Jonathan Tweet és Robin D. Laws klasszikus Over the Edge szerepjátékának 20. jubileumi limitált kiadása.

Most március 15-én halt meg 75 éve HP Lovecraft. Ez alkalomból a Pelgrane Press szerzői írnak arról, hogy hatott rájuk Lovecraft. A kiadó, ha valaki nem ismerné, elsősorban a nyomozásra kihegyezett Gumshoe rendszerhez ad ki játékokat, amik közül a legújabbak a sci-fi környezetben játszódó Ashen Stars, a vámpírok utáni nyomozásról szóló Night’s Black Agents, illetve a Gumshoe nyomozás rendszerét a Pathfinderbe illesztő Lorefinder. De a régebbi játékaikhoz, köztük a Trail of Cthulhuhoz is rendszeresen adnak ki új kalandokat és kiegészítéseket, érdemes elnézelődni az oldalukon. Az előkészületben lévő játékok közül Robin D. Laws új DramaSystem rendszerének bemutatkozó játéka a Hill Folk, illetve két D&D szerző Jonathan Tweet és Rob Heinsoo most bejelentett játéka a 13th Age lehet izgalmas.

Hiánypótló könyvet jelentetett meg a Mongoose Publishing. A szerepjáték történetét a kezdetektől az indie játékokig feldolgozó Designers & Dragons a maga 400 feletti oldalszámával az első komoly munka e témában.

A Steve Jackson Games éves jelentése annyiból érdekes, hogy szomorú képet ad a szerepjáték kiadás jelen helyzetéről. A céget gyakorlatilag a Munchkin tartja el, és a szerepjáték egy lelkesedésből megtartott melléktevékenységnek tűnik. A játék kiadás egésze a válság ellenére jól teljesít, de ebben a szerepjáték egyre kisebb szeletet jelent.

Vannak akik ennek ellenére nyomtatott szerepjáték újságot indítanak, igaz csak print-on-demand rendszerben, és aki nem szeretné nyomtatásban, az pdf-ben ingyenesen letöltheti.

A tömegfinanszírozás (crowd funding) egy sikeres eszköz a szerepjáték-kiadás finanszírozására, ezért jó, hogy most már egy tumbler oldalon gyűjtik a szerepjátékos projekteket. Lehet támogatni Pathfinder modult, hableány szerepjátékot, a már itt is bemutatott Hellas szerepjáték újranyomását, találkozások tervezéséről szóló könyvet, Cthulhu kalandokat, és egy kísérletet arra, hogyan fejlesztette volna Gygax a D&D-t. A Palladium kiadó is elkezdte a corwd fundingot, de valamiért ők nem valamelyik nagy szolgáltatót használják, hanem egy saját megoldást.

Nem szerepjáték, de érdekes Vincent Baker szerepjáték tervező Mechaton játékának felújítása a Mobile Frame Zero: Rapid Attack, amiben legóból épített robotokkal harcolhatunk egymás ellen. (Támogatni már nem érdemes, mert annyi pénz gyűlt össze, hogy a szerzők ingyenessé teszik a dolgot.)

A számítógépes szerepjáték vonalról a legendás Wasteland poszt-apokaliptikus játék folytatását lehet támogatni. Már sikeresen összejött az 1 millió, ami a fejlesztésre kell, de ha eléri a 1,5 milliót az összeg, akkor a Win és OSX mellett lesz Linux verzió is.

Egy új szerepjátékosokról szóló filmet mutattak be Unicorn City címmel. Természetesen a film ismét arról szól, hogy mennyire vicces fickók vagyunk.

A Gnomestew blogon a mesélő nap alkalmából írnak a szerzők kedvenc mesélői eszközeiről. Ugyanitt olvashatunk még az egy alkalmas mesék szerkezetéről, a meséléssel járó feldobódásról és az oldschool hexes mászkálásról.

Levezetésnek pedig hallgassunk egy kis geek zenét.

Szolgálati közlemény: a Hírmorzsák szerkesztését ugyan elvállaltam, de mint a mostani összeállításból is látszik, egyszeri halandó szerepjátékosként elkerüli figyelmemet pár kisebb részterület, úgyis mint D&D, Pathfinder, W40k, Shadowrun, WoD, oldschool stb. Ezért örülnénk, ha ti is hozzá tudnátok járulni a rovathoz olyan hírek, megjelenések, érdekes cikkek elküldésével, amik nem érdemelnek egy külön bejegyzést, de mégis jó, ha tudunk róla. Email címünk: hirmorzsak KUKAC lfg.hu

 

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához