LFG.HU

Urban
RPGCimkek

A csomópont alapú kalandtervezésről szóló cikksorozat kis szünetet tart… Hogy még se maradjatok írás nélkül, egy rövid, gyakorlatias írás erejéig visszatérünk a harc/szabály témakörhöz.

Eredeti: Called Shot Mechanic

Írta: Zak Smith

Probléma

A D&D legtöbb változatában minél inkább menőbb a manőver (stunt), amit kitalálsz, praktikus okokból annál kevésbé éri meg megpróbálnod. Úgy értem abban az esetben, ha a szabályok alapján játszol. Például:

„Ketté akarom vágni a láncot a levegőben, hogy a láncos buzogány feje elszálljon”

„Oké, ez -2 célzott támadásra, dobj…”

Megoldás

A természetes 20-as dobás esetén általában tehetsz valamilyen extra menő dolgot, ha akarsz. Ez alapján általánosítva, ha szeretnél valamilyen speciális dolgok véghezvinni, pl. eltalálni az ork fáklyáját, úgy, hogy a padlóra essen, megteheted, ha kritikus sikert dobsz.

De kis is terjesztheted a kritikus siker esélyét, amennyire csak akarod: Természetes 19-20, 18-20, 16-20 egészen 11-20-ig, rajtad áll.  A mesélő esetleg szabhat egy limitet, de a pontos mértékről és kockázatról alapvetően te dönthetsz. Az egyetlen feltétel, hogy a balsiker esélyét is egyenlő mértékben ki kell terjesztened.

Szóval valóban ki szeretnéd ütni a Necronomicont a kultista kezéből? Nem probléma. 15-20-ig sikerüljön? Oké, de 1-6-ig megbotlasz és leszúrod a feláldozni szánt csecsemőt. Vagy magadat. Vagy bármi más, amit a mesélőd kegyetlen kis szíve kíván.

A fordító megjegyzése: Akárcsak a sorozat nyitócikke, ez is kurta szöveg. Elsősorban nem is a konkrét mondanivalója miatt fordítottam le, hanem sokkal inkább, mert követendőnek tartom a hozzáállását.
Egyetértesz vele? Ha igen, hogy bővítenéd? Van más, hasonló ötleted?

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához