LFG.HU

tadt
vegyesCimkek

Norvégia új nemzetközi fejlesztési minisztere egykori DnD bajnok, aki szerint a LARP (LARP  – live action roleplaying game, vagyis élő szerepjáték) megváltoztathatja a világot…

Heikki Holmås Norvégia új nemzetközi fejlesztési minisztere, lelkes DnD és LARP játékos, 1989-ben megnyerte országa DnD bajnokságát, így került a GenConra Milwaukee-ba. Egy interjúban Holmås mesél kedvenc kampányairól, és kifejti, szerinte hogyan lehetne használható a szerepjáték és a LARP különböző politikai viták feloldására:

A szerepjátékokkal be lehet mutatni az embereknek olyan szituációkat, amilyenekkel még nem találkoztak. Az egyik gyermekmentő alapítványnak például menekültekhez köthető játékaik vannak. A bergeni barátaim emberi jogokhoz kapcsolódó szerepjátékot vezettek. Egy ilyen játék vezetéséhez azonban szakértőnek is kell lenni, hiszen igazi érzelmeket váltasz ki játék közben, olyanokat, amik utána is megmaradnak.

Igen, ez egy kicsit ijesztő oldala a szerepjátéknak, amit figyelembe kell venni, ugyanakkor pontosan ez teszi lehetővé, hogy az RPG megváltoztassa a világot. A LARP által megérthetik az emberek, hogy máshogyan viselkednek nyomás alatt, mint amikor biztonságban vannak az igazi életükben.

A miniszter a tavalyi Palesztinában zajló norvég LARP-projekt kapcsán ezeket mondta:

Nem ismerem a részleteket, de kétségem sincs afelől, hogy (szituációs játékok segítségével) az izraelieket a palesztinok helyzetébe lehet ültetni, hogy könnyebben megértsék egymást. Az ilyen és ehhez hasonló dolgok fontos területét képezik a szerepjátékoknak, így politikai felhasználással elősegíthetik a helyet változását.

Az interjú kicsit bővebben angolul:
https://imagonem.org/2012/03/27/larps-can-change-the-world/

..és még bővebben norvég nyelven:

https://imagonem.org/2012/03/27/laiv-kan-forandre-verden/

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához